Pesten tartják, vidéken adják az örökölt ingatlant

Míg vidéken az örökölt ingatlanok nagy részét eladja az újdonsült tulajdonos, addig Budapesten sok esetben albérletként funkcionál tovább vagy épp az örökös dönt a beköltözés mellett, derül ki a Duna House elemzéséből.

Ugyan a legújabb Duna House Barométerben említett eladási okok között mind Budapesten mind vidéken a második helyen áll az örökölt ingatlan értékesítése, az arányok mégis jelentősen eltértek egymástól: Budapesten 19%, míg vidéken 28% volt ez az arány 2018 júliusában. De nem egyszeri esetről beszélhetünk, az elmúlt másfél évben szinte nem volt olyan hónap, hogy 50-100%-kal ne lett volna magasabb az örökölt otthonok értékesítése a vidéki településeken.

A fővárosban örökölt ingatlan értéke természetesen jóval magasabb, mint a vidékié. Budapesten átlagosan közel 500 ezer forintba került ezen ingatlanok négyzetmétere, vidéken viszont a 200 ezer forintot sem érte el. Ha pedig valaki nem szeretne értékesíteni, Budapest nagyrészén sokkal jövedelmezőbb feltételekkel találhat bérlőt a lakásba, mint vidéken.

„Nagy kincsnek számít Budapesten a saját ingatlan, különösen napjainkban. Éppen ezért kisebb arányban adnak rajta túl a fővárosban, sok esetben tekintenek rá hosszútávú befektetésként és inkább bérlőt keresnek rá, mintsem vevőt” – nyilatkozta Benedikt Károly a Duna House elemzési vezetője. „Továbbá az se egyedi eset, hogy az örökös, vagy annak gyermeke, unokája lakja be az adott ingatlant. Vidéken ellenben sokkal kevesebben telepednének le hosszútávon, illetve az is előfordul, hogy az utód már Budapesten él és nem költözne vissza vidékre, ráadásul az albérleti piacon se olyan kedvezőek a lehetőségek” – tette hozzá az elemzési vezető.

© 2021 (v2.202102)