Már virtuálisan is bebarangolhatjuk új családi házunkat

Az ember tervezget-tervezget, de legjobb, ha rögtön láthatja, hová fog költözni. Ezért születnek különféle virtuális megoldások. Gyakorlatilag az ingatlan legeldugodtabb szegletét is megnézhetjük, láthatjuk a színeket és a bútorok közti tereket. Most itt egy újabb lehetőség.

Jó azt előre tudni, hogy miként fog kinézni a kandalló, jól áll-e a kék függöny a nappali ablakán és hogy mekkora lesz valójában a tér a gyerekszobában. Ehhez ma már számtalan informatikai megoldás közül lehet válogatni. Gyártó cégek is alkalmazzák ezt a módszert, elég meggyőző tud lenni. Nyilván ezért indított új portált októberben a Lasselsberger-Knauf Kft. Érdekessége, hogy felületén az építkezés vagy felújítás előtt álló érdeklődők egy virtuális házat járhatnak körbe, amelynek főbb részeihez kapcsolódóan interaktív módon ismerkedhetnek meg a cég által kifejlesztett termékekkel és megoldásokkal.

Az egérkurzorral az épület kiemelt részeire tévedve egy adatlap jelenik meg, ami röviden összefoglalja az adott helyszín kivitelezéséhez kapcsolódó fontosabb kérdéseket és a megoldandó problémákat. A lábazati zónáról például megtudhatjuk, hogy a talaj közelsége különleges terhelésnek teszi ki az itt használt anyagokat, a fürdőszobáról azt, hogy a tartós burkolat titka a megfelelő rétegrend alapján kiválasztott termékekben rejlik, a teraszról pedig azt, hogy a megfelelő vízelvezetés hiányában a víz mindig megtalálja az utat a romboláshoz.

A cég az elmúlt évek során nagy energiákat fektetett olyan speciális kalkulátorok fejlesztésébe, amelyek komoly segítséget jelentenek a tervezéshez. Ezek az eszközök különböző munkálatokhoz nyújtanak szakmai támogatást a mezei felhasználók számára. Például egy hidegburkoláshoz vagy homlokzat-felújításhoz, amelyek rendkívül összetett munkának számítanak, komoly előkészületeket és szakértelmet igényelnek. A megrendelőnek sokszor fogalma sincs róla, milyen anyagokra, milyen technológiákra van szükség a kívánt cél eléréséhez, és a kivitelező munkájának ellenőrzésére sincs mindig lehetősége.

Pontosan azokat a kérdéseket teszik fel, amelyeket egy lelkiismeretes kivitelezőnek fel kell tennie a munka elvállalásakor. A végeredmény egy ábra a javasolt technológiákról, megoldásokról vagy épp az optimális rétegrendről, valamint egy tételes anyaglista, amelyhez egy gombnyomással árajánlat kérhető, sőt, szakértői konzultációt is lehet igényelni a tervek verifikálásához. Végezetül megtalálható a felületen a színtervező is, aminek használatával látványosan lehet elkészíteni a ház teljes színtervét.

A cikk megjelenését támogatta a Lasselsberger-Knauf Kft.

© 2021 (v2.202102)