Gyöngyszemek mediterrán köntösben

A mediterrán stílus manapság más “ruhában” jelenik meg az építészetben, mint egykor. Több formajegyet is követnek a tervezők,  ám ezeket legtöbbször nem a tiszta formájukban, hanem ötvözve a modern elemekkel. A mediterrán stílusú házak különlegesebb hangulatot árasztanak, ezért – egy bizonyos vevőkör szemében – értékesebbnek számítanak. Egyébként pedig ki ne szeretné a Földközi-tenger vidékén érezni magát a saját otthonában?

A mediterrán stílushoz több jellemzőt felsorakoztathatunk, amiket alkalmazva mi is úgy építhetjük-alakíthatjuk a házunkat, hogy a kellő, igazán délies hangulatot megteremtsük. Az egyik ilyen jellemző trend már hosszú évek óta, a kertvárosi mediterrán idill megálmodása. Ma ez elsősorban egy medencét, egy grillező helyet és délies növényekkel teli kertet jelent.

Debrecenben ezt a 4 szobás családi házat találtuk, aminek hangulatos telkén a gyönyörű medence mellett az elmaradhatatlan kerti grillező is egyaránt megtalálható.

eladó ház

A több szintű sátortetős szerkezet is nagyon jellemző a délies stílusra. Ez a győri családi ház szerintünk igazi toszkán érzést nyújt.

eladó házak GYőr

A mediterrán házak építésekor nemes anyagokat, homlokzati díszítéseket is sűrűn haszbnálnak, bár nem árt ezek arányát visszafogni, nem túlzásba vinni.

Nagyon elterjedt a belső terekben használd fa dizájn is, amit, ha ízlésesen keverünk téglával, egy ilyen látványos házat tudhatunk magunkénak. Ennek a mosonmagyaróvári otthonnak az udvarán, egy mediterrán hatású, 4 évszakos, beburkolt wellness helyiséget is találtunk, ahol finn szauna, jakuzzi, medence és az emlegetett grillező is újra felbukkan.

mediterrán terasz

Hasonló kialakításokat kapott ez a sárvári családi otthon is, ahol inkább a tégla a domináns elem.

nagy telkes házak

A mediterrán házak elmaradhatatlan része az idilli kert. Több kialakítással is találkozunk e téren: vannak akik szeretik a házat körülvenni a telekkel. Mások inkább tagolják ezt, és különböző terveket készítenek az egyes kertrészek funkcióit elválasztva.

Magyarországon gyakori az “L” alakú és a melléképületekkel, kerti épületekkel ellátott “U” alakú kialakítás is. A zöld terület egyik legfontosabb része nyilvánvalóan persze a terasz, ami legtöbbször fedett vagy csak félig nyitott.  A pihenőhelyekhez pedig gyakran kapcsolódik a már látott medence is! Ez a szegedi ház szépen hozza az emlegetett stílusjegyeket, így kívül-belül nagyszerűen mutat!

Szegedi házak

Éghajlatnak megfelelő virágokat is érdemes elhelyezni, a teraszra, bejárathoz, vagy a járdák mentén. A fővárosban, Óbuda Aranyhegyen, ebben a 8 szobás házban,  a virágok hangulatos elrendezése köszönti a reménybeli vásárlót.

mediterrán

Ha ilyen házakat esetleg nem engedhetünk meg magunknak, a mediterrán hangulat érdekében akkor is több ötletet alkalmazhatunk a látottakból. Főleg olyan esetekben, amikor már alapból ilyen kinézetű ház megépítésére törekszünk. Néhány tervet akár felújításkor is alkalmazhatunk! Itt a tavasz, így már neki is kezdhetünk!

Ha még keresgélnél a több szobás, mediterrán családi házak között, akkor kattints a erre a linkre!

 

A képek forrása: http://www.csaladihaztervezes.hu

 


© 2021 (v150.202005)