Itt az idő a saját kis konyhakerted kialakítására!

Itt a jó idő: a tavasz megérkeztével – és a sok otthon töltött idő hatására – egyre többen kezdik meg a kertszépítést, veteményezést, ültetgetést. Talán még olyanoknak is megjött a kedve a kertészkedéshez, aki eddig nem használta ki a kert adottságait. Most adunk néhány kezdő tippet, hogy neked is lehessen egy saját kis konyhakerted!

A városban nincsen kérdés, vagy a ház udvara, vagy az erkély-terasz, esetleg valamelyik ablak közelében lesz a láda, vagy cserép, ahol pár fűszernövény elférhet.

A szerencsésebbeknek van egy kis saját kertrészük. Ez esetben az első lépes, hogy eltervezzük hol lenne a legalkalmasabb hely a konyhakertnek. Ha nagy a kert, akkor érdemes az utcafronttól távolabb eső részt választani a tisztaság (utcai por, kipufogógázok elkerülése) érdekében.

Persze az is fontos, hogy könnyen megközelíthető legyen, hiszen a későbbiekben ide szaladhatunk ki a konyhából, akár főzés közben.  A vízellátás is fontos, az egyszerűség miatt, ha lehet, érdemes a kert csap közelébe tervezni az ágyást vagy hosszú tömlőt beszerezni.

Slagból lehetőleg a drágább napsugárzás álló, dobra tekerhető típust válasszunk, csatlakozó szettel (nem muszáj márkásat venni, de kerüljük a legolcsóbbakat), mert locsolni sokat kell, így millió bosszúságtól óvhatjuk meg magunkat…

Ahogy említettük: a lakásban élőknek is lehet egy kis konyhakertje a teraszon, erkélyen.

Ide a nagyobb cserepekbe, direkt balkon növényeknek szánt edényekbe is ültethetünk. Vegyük azonban figyelembe erkélyünk adottságait! Ha egy forgalmas útra néz és sok szmog éri, nem biztos, hogy jó ötlet fogyasztásra szánt zöldséget termeszteni.

Teraszokon is tökéletesen termeszthető növények például a paradicsom, chili paprikák, borsó, fűszerek közül pedig a bazsalikom, koriander vagy a menta.

Kép forrása: https://hu.pinterest.com/

Néha találhatunk “mini-kertes lakásokat” is. Az alábbi egri társasházi lakáshoz saját 40 m2- es konyhakert is tartozik, ami közvetlen a ház körül az ingatlan erkélye alatt található.

Fontos, hogy egy kert esetében előre meg kell terveznünk az ágyást. A kiválasztott területet osszuk be előre, például 120-30 centis arányokkal, ami azt jelenti, hogy 120 cm széles helyet hagyunk a növényeknek (mindenfelől jól elérjük őket) és 30 centis közlekedő utat az ágyások között. Ez a későbbiekben lesz hasznos, hiszen sokkal kényelmesebb lesz így az ágyás rendben tartása.

A rossz vízelvezetéssel rendelkező kertek esetében (például az agyagos talaj ilyen) jó megoldás lehet egy magaságyás. Nagyon könnyű őket elkészíteni ráadásul jól is mutatnak, akárcsak ennek a Székesfehérvári családi háznak a hátsó kertjében kialakított magasított ágyás.

Az első ültetésénél fontos, hogy (kezdőként) termékeny, könnyen kezelhető növényeket válasszunk, mint a paradicsom, petrezselyem, snidling vagy a retek.

Ha viszont hosszútávon szeretnénk termékeny konyhakertet mindenképpen vetésforgóban gondolkodjunk, a talaj megfelelő terhelésének érdekében. Ahova első évben nagy tápanyagigényű növényeket ültettünk, oda jövőre közepes igényű növényeket, a rákövetkező évben pedig jöhetnek a kis tápanyagigényű zöldségek, fűszerek.  Így tovább míg négy év múlva kezdődhet elölről a mini-vetésforgó.

Ha szeretnél egy olyan otthont, ahol elegendő hely áll rendelkezésre, akár egy konyhakerthez is, nézz szét családi ház kínálatunkban!


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Kikerült Mészáros Lőrinc családjából, tönkre is ment a fociklubja

Kikerült Mészáros Lőrinc családjából, tönkre is ment a fociklubja

A Szombathelyi Haladás nem kapta meg NB II-es licencét, hiába volt sokáig a NER közelében.

Tudja ki Magyarország tíz legnagyobb adózója? Varga Mihály elárulta

Tudja ki Magyarország tíz legnagyobb adózója? Varga Mihály elárulta

Eláruljuk, közülük öt egy-egy bank.

Elengedett milliárdok, megduplázódott bevétel – ez volt az Újpest FC 2023-as éve

Elengedett milliárdok, megduplázódott bevétel – ez volt az Újpest FC 2023-as éve

A tulajdonosváltással át fog alakulni a finanszírozási szerkezet is a Megyeri úton.

© 2024 (v2.202102)