Most már biztos: a gyerek 25 éves koráig jár a felújítási 3 milliós ajándék-pénz

A minap biztossá vált, hogy jövőre akár egy eltartott gyermek után is visszaigényelhető a lakásfelújításra fordított, igazolt költségek fele, akár három millió forint is! A támogatás csak egyszer vehető igénybe, de a gyermek 25 éves koráig jár, ha egy háztartásban él az eltartókkal.

Az elmúlt hetekben özönlöttek a hírek a 2021-től induló, jelentősen kibővített otthonteremtési program kapcsán. Ennek négy fő eleme az újakás áfa csökkentése (és CSOK-osok esetén annak visszaigényelhetősége), az illeték-kedvezmények, a tetőtér beépítés kedvezménye, illetve a legszélesebb kört érintő felújítási támogatás.

Miközben az újlakás szegmens az összes piaci adásvétel töredékét teszi ki, és a tetőtér-beépítés is csak pár százalékát jelenti az építkezéseknek, a most bevezetésre kerülő támogatásnak köszönhetően eddig anyagi okok miatt elhalasztott felújítások tízezrei indulhatnak el.

 

Mit lehet tudni?

Az már biztos, hogy saját tulajdonú és ténylegesen a család által lakott ingatlant követelnek meg és csak a számlával igazolható költségek felét térítik, azt is utólag.
Pár napja derült ki az is, hogy egy család csak egyszer igényelhet ilyen támogatást a gyermekek számától függetlenül (ami nem meglepő), viszont a gyermek 25 éves koráig fennáll a lehetőség. Ez utóbbi jó hír, de nyilvánvalóan csak a még eltartottnak számító (tanuló, főállással nem rendelkező) gyerek vehető figyelembe.
Kérdés azonban még sok van, hiszen az ide vonatkozó törvényjavaslat sem jelent meg (ellentétben a lakásáfa és az illeték-kedvezmény javaslattal) és a tapasztalatok szerint a törvény végrehajtási rendelete is lényeges lesz.

Az ördög a részletekben! Nézzük, mi ismert eddig a feltételekből

– A felújítási támogatás akár a gyermek 25 éves koráig is igénybe vehető (feltehetően akkor, ha még eltartottnak minősül) és természetesen csak egy alkalommal jár egy családnak.
– A támogatás vissza nem térítendő, összege a felújítás költségének legfeljebb 50%-a, maximum 3 millió forint lehet, de csak a számlával igazolt, kizárólag felújítási, korszerűsítési típusú költségek erejéig és utólagos jóváírással, kifizetéssel. (Az elő-finanszírozás miatt sok családnak hitelt vagy személyi kölcsönt kell majd felvennie.)
– Alacsonyabb felújítási költségnél viszont a felső határ marad 50%, azaz egy négymilliós felújításnál csak kétmilliót kapunk és nem valószínű, hogy később a „fel nem használt” részt lehívhatjuk, hiszen a támogatás csak egyszer vehető igénybe!
– A támogatás NEM csak a gyermek 18, hanem akár 25 éves koráig is igényelhető lesz, de ha a gyermek(ek) otthongondozási díjra jogosult(ak), akkor életkori határ nélkül is élhetnek a lehetőséggel.
– A visszaigényléseket lehetőleg teljes egészében online lehet majd intézni, és a lehető legrövidebb idő alatt lehet majd megvalósítani.
– Lehetnek további korlátozások, feltételek, kikötések is, de ezek csak a később, 2020. december felé érkező törvényjavaslatból és az azt követően napvilágra kerülő végrehajtási rendeletből derülnek majd ki pontosabban.

Nyitott kérdések

Ugyanakkor többek közt nyitott kérdés marad, hogy például a gyermeküket egyedül nevelők, vagy a már CSOK-ot korábban megigénylők (mintegy 150 ezer család), a már dolgozó, de közös háztartásban élő 25 év alatti „gyermekek” után jár-e a támogatás. Kell-e például 5-10 évre elidegenítési tilalmat aláírni, hogyan és milyen szinten ellenőrzik a támogatás jogosságát, mire fogadnak el számlát és mire nem?
Például, a lakástakarékok számla elfogadási gyakorlatában a beépített konyhagépek és beépített bútorok felújításnak minősülnek, de itt feltehetően inkább majd csak az építőanyagok, építőipari munkadíjak, a korszerűsítések és felújítások (festés, burkolás, gépészet, nyílászárók) lesznek csak benn az elfogadható körben.
Várható az is, hogy a szakemberek 2021 tavaszán még kevésbé lesznek elérhetők mint ma, hiszen sok tízezer új igény zúdulhat rájuk! Fel kell készülni tehát a munkadíjak még további emelkedésére, valamint az építőanyag-árak növekedésére és arra, hogy továbbra is lesznek hiánycikkek, jelentős csúszások egyes anyagok, munkafolyamatok esetén.

Összefoglalva

Legfeljebb 6 millió forintos felújításnál a költségek felét utólag az állam kifizeti, ha a családban van akár egy eltartott, nevelt gyermek, de a támogatás összege legfeljebb 3 millió forint lehet,

Mfor.hu legfrissebb cikkei

Hirtelen megszólalt Áder János

Hirtelen megszólalt Áder János

Érdekes témát vetett fel.

Kik állják a párizsi olimpia költségeit?

Kik állják a párizsi olimpia költségeit?

Érvényesül-e a „játékok finanszírozzák magukat” elv?

Megkezdődött a Paks II. Atomerőmű reaktortartályának gyártása

Megkezdődött a Paks II. Atomerőmű reaktortartályának gyártása

Mintegy 600 tonnányi öntvényből készülnek el a majdani reaktortartályt alkotó részegységek a Roszatom szentpétervári gyárában.

Mennyit ártanak a háborúk a magyar energiapiacnak?

Mennyit ártanak a háborúk a magyar energiapiacnak?

A nemzetközi geopolitikai folyamatok az energiapiacra is komoly hatást gyakoroltak az elmúlt években. Miként reagált és készül ezekre a magyar piac.

© 2024 (v2.202102)