Mennyire éri meg egy napelemes háztartás?

Mennyi egy napelemes rendszer ára és mennyi idő alatt térül meg a befektetés? Kinek és mennyire éri meg egy napelemes háztartás? Ezeknek a kérdéseknek jártunk utána.

A Nap fontosságát már az ókori civilizációk is felismerték, és nem véletlen, hogy sokan közülük Istenként tisztelték. Emellett számos egyéb módon is a javukra fordították a Nap erejét, például ezzel aszalták ételeiket, vizet melegítettek vagy akár a harcászatban is kihasználták. Mára a technika és a tudomány fejlődésének köszönhetően a napenergiát az élet olyan területein is lehet hasznosítani, amire 100, vagy akár csak 50 évvel ez előtt senki sem gondolt.

Mi az a napenergia?

A napsugárzás hihetetlen mennyiségű energiával látja el a földet nap, mint nap. Egyes kutatások szerint 3 óra napsugárzás képes lenne fedezni az emberiség egy éves teljes energiaszükségletét. Persze csak akkor, ha ezt 100%-ban ki tudnánk használni, ami lehetetlen. Ám még töredékeiben is hatalmas erőforrásról beszélünk, és a fosszilis energiahordozók végessége, valamint az elképesztő mértékű szén-dioxid kibocsátás mára már kézzelfogható hatásai miatt egyre több ország kormánya, illetve lakosai teszik le a voksukat a napenergia mellett.

A legtöbb ország még mindig nem megújuló forrásokból elégíti ki az energiaszükségleteinek jelentős részét. de a napenergia felhasználásának mértéke évről-évre dinamikusan növekszik. Jó példa erre Magyarország is, hiszen 2010-ben az ország napenergiatermelése csupán 2 MW volt, viszont 2020-ra már meghaladta az 1900 MW-ot. Ennek tükrében nem is csoda, hogy 2020. áprilisában volt olyan időszak, amikor a napenergia biztosította az ország aktuális energiaszükségletének több, mint 25%-át.

Ez egy nagyon ígéretes tendencia, azonban az emberiség még nagyon messze van attól, hogy a teljes energiaszükségletét napenergiából fedezze. A jelenlegi ipari termelés és a mindennapi élet szinte minden szegmense még nagyban szénhidrogénfüggő. Azonban a változás első jeleit már látni lehet, Norvégia a tervek szerint 2025-től betiltja a benzines és a dízelautók eladását, illetve az EU, és még számos állam is hasonló lépéseket fontolgat a nem is olyan távoli jövőben.

A lakossági felhasználásban is egyre nagyobb teret hódít, persze itt még elsősorban az alábbi kérdés dönt:

Mennyibe kerülnek a napelemes rendszerek?

A napelemes rendszerek árát sok tényező tudja befolyásolni. Az egyik legnagyobb befolyásoló faktor a mérete, hiszen egyértelmű, hogy a nagyobb rendszer többe kerül, viszont fajlagosan mégiscsak olcsóbb. Az, hogy kinek mekkora teljesítményű rendszerre van szüksége, függ a ház és háztartás villamosenergia fogyasztásától, illetve a tető dőlésétől és tájolásától.

A legideálisabb eset, ha a tulajdonos az új otthon tervezésénél jelzi, hogy ilyen rendszert szeretne telepíteni. Ilyenkor az építész olyan épületszerkezeti, statikai és tájolási megoldásokat alkalmaz, amely a napelemes rendszerek minél nagyobb kihasználtságát teszik lehetővé.

Ha valaki a meglévő otthonát kívánja napelemekkel felszerelni, ott már lehet, hogy bizonyos kompromisszumokra lesz szükség, de még így is kiváló hatásfokot lehet elérni. Számítani kell arra, hogy a napelemes rendszer árán kívül még felmerülhetnek egyéb költségek, mint például az elektromos hálózat modernizációja. Ennek ellenére sem szabad lemondani a napelemes rendszerekről, hiszen ezek a nehézségek csak pillanatnyi fennakadást okoznak, érdemesebb hosszútávon gondolkodni.

Mikorra térül meg a napelemek ára?

Egy átlagos négyfős háztartás villamosenergia számlája körülbelül tíz-tizenötezer forint. Egy ilyen háztartás napelemes rendszerének a kiépítése hozzávetőlegesen 1,5-2 millió forint. Az átlag háztartás villamosenergia-igényét figyelembe véve, egy ilyen befektetés körülbelül tíz év alatt térül meg.

De nem szabad elfelejteni, hogy az ilyen rendszerek a háztartás energiaszámlájának csökkentésén túl az épület értékét is növelik. Az egyre növekvő környezettudatosság, és az ökogondolkodás térhódítása miatt a napelemekkel felszerelt házak kelendőbbek, mint hagyományos társaik. Vannak vevők, akik kifejezetten ilyen otthonokat keresnek, vagy ha nem is konkrétan ez a céljuk, de ha két hasonló árú ingatlan közül kell választaniuk, akkor nagyobb valószínűséggel választják a napelemes házat.

Szintén fontos szempont még, hogy a napelemekkel és az általuk termelt árammal ki lehet váltani más költségeket, például a fűtést és a tűzhelyet is elektromosra lehet váltani, így megszűnik a gázszámla.

Érdemes figyelemmel kísérni a különböző kormányzati támogatásokat is, hiszen évről-évre újabb és újabb támogatási programokat dolgoz ki a kormány annak érdekében, hogy minél több család tudjon tiszta energiához jutni. Az ilyen támogatások mértéke változhat, azonban sokszor akár a teljes beruházás felét is tudja fedezni, a támogatás mértéke elérheti az egymillió forintot. Ezzel természetesen a megtérülés is gyorsabb lesz.

Mire figyeljen oda, ha napelemes rendszert szeretne?

Mivel ez egy hosszútávú és viszonylag komolyabb befektetés, így nem árt pár dologra alaposabban odafigyelni. Az egyik ilyen dolog, hogy csakis megbízható, EU tanúsítvánnyal rendelkező gyártók termékeit használja. Ha az ember minimum 10 évre tervez, akkor nagy bosszúságot tud okozni, ha a napelem idő előtt meghibásodik, és nem lehet a gyártónál érvényesíteni a garanciát.

Ahhoz, hogy a napelemes rendszerek a kellő, magas hatékonysággal működjenek, szükséges a szakértelem is. Csakis szakemberrel szereltessen fel napelemeket az otthonára, akik rutinszerűen alkalmaznak olyan megoldásokat, amelyekre a laikus csak nehézségek árán, vagy soha sem jönne rá magától, nem beszélve a tűzvédelmi, technológiai és egyéb előírások ismeretéről. Emellett sokan nem tudják, hogy az ilyen rendszerek telepítése a komoly tervezésen és megvalósítási terven kívül hatósági engedélyekhez is kötött. A napelemekkel foglalkozó vállalkozások ezeket a folyamatokat átlátják, és rutinosan kezelik, a tervezőasztalon az első ceruzavonástól az utolsó csavar becsavarásáig mindent kézben tartanak és felügyelnek, miközben tisztában vannak az éppen hatályos jogszabályokkal is.

Miért éri meg pont most napelemes rendszerekbe fektetni?

A tudomány fejlődésének köszönhetően mára már a napelemek a lakosság jelentős hányadának elérhetőek. Míg a technológia hajnalán, az 1970-es években egy egységnyi Watt elektromos áram előállítása 76 dollárba került, addig 2015-ben ez csupán 30 dollárcent költséget jelentett. A kedvező technikai háttér mellett azonban fontos, hogy megjelentek a kormányzati támogatások is.

Magyarország elkötelezett híve, hogy az zöldenergia mindenki számára egyformán hozzáférhető legyen. Az elmúlt évekre jellemző, háztartási gépek cseréjét ösztönző programokon kívül ma már vannak olyan támogatások, amelyek a napelemes rendszerek telepítését segítik. Emellett talán most éri meg a legjobban ilyen befektetésbe belevágni, hiszen a néhány éve indult CSOK, valamint a lakásfelújítási támogatás során megítélt keretösszeg egy részét is lehet ilyen napelemes rendszerek telepítésére fordítani.

Kinek ajánlott napelemes rendszert telepítenie?

Olyanoknak éri meg igazán napelemes rendszerekbe fektetni, akik

  • már most akarnak tenni valamit a bolygó jövőjéért
  • szeretnék a háztartásuk energiaköltségét tartósan csökkenteni
  • szeretnék házuk értékét növelni
  • kevésbé akarnak függeni az energiaszolgáltatóktól


A tudósok szerint az évszázad végére a fosszilis energiaforrások olyannyira kiapadhatnak, hogy az emberiségnek valóban más energiaforrások után kell majd néznie. Az átállás nem lesz egyszerű, így nem árt időben felkészülni azokra az időkre, amikor a Nap fogja fedezni az emberiség energiaszükségletének jelentős hányadát.


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon

Egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon

4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.

Az oroszok nem ijedtek meg az amerikai rakétáktól

Az oroszok nem ijedtek meg az amerikai rakétáktól

Lemondott egy korrupt ukrán miniszter. Háborús hírek.

Megvette a Mol Jellinekéktől a Waberer's 15 százalékát

Megvette a Mol Jellinekéktől a Waberer's 15 százalékát

Stratégiai együttműködési megállapodást is kötöttek.

Mi történt a forinttal? Elemző legyen a talpán, aki erre számított

Mi történt a forinttal? Elemző legyen a talpán, aki erre számított

Minimálisan gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

© 2024 (v2.202102)