Változtass! De vajon a költözés vagy a felújítás a megoldás?

Tavasszal különösen fontos kérdésként merül fel, hogy a költözés vagy a felújítás a megoldás, ha otthonunk már nem felel meg igényeinknek?

Millió és egy  oka lehet annak, hogy úgy érezzük otthonunk már nem felel meg megváltozott igényeinknek. A természet tavaszi megújulása pedig bennünk is elindít valamit: ilyenkor sokszor felmerül a kérdés, hogy költözzünk vagy inkább felújítsunk? A válasz néha egyértelmű, néha viszont nehéz eldönteni. Ebben szeretnénk most segíteni, összeszedtük a legfontosabb szempontokat!

Amikor a költözés nem kérdés

Természetesen vannak olyan esetek, amikor mindenképpen a költözés mellett kell döntenünk. Ha például nem megfelelő a lokáció, akkor nincs más választásunk, mint ahogy akkor is kénytelenek vagyunk költözni, ha kinőttük a lakást és nincs lehetőség a bővítésre, vagy éppen élethelyzetünk változása okán muszáj váltanunk.

Mennyibe kerülne?

Ahhoz, hogy dönteni tudjunk először is természetesen a problémát kell pontosan meghatároznunk. Ha a fenti sürgető esetek nem állnak fenn, akkor olyan kérdésekre kell például válaszolnunk, hogy 

  • Mit nem szeretünk jelenlegi otthonunkban? 
  • Mennyibe kerülne a felújítás és mennyibe kerülne a költözés?
  • Mekkora az esélye annak, hogy a felújítás során nem találunk még újabb felújítandó problémákat? 
  • Mekkora az esélye annak, hogy találunk olyan új ingatlant, ami maximálisan megfelel az igényeinknek? 

Hirdetés

Nézzünk egy  példát:

Például, ha elégedetlenek vagyunk a konyhánkkal, és a felújítás nemcsak a berendezés és a burkolatok cseréjét érintené, hanem a különböző közműveket is a helyiség más pontjaira kellene vezetni, vagy válaszfalakat is át kell helyezni, akkor esetleg  felbukkanhatnak komolyabb – műszaki vagy szerkezeti  – problémák. Ezek kezelése pedig jelentősen megnövelheti a felújítás költségvetését és időigényét egyaránt. Ha pedig mindezek miatt inkább a költözés mellett döntenénk, találunk-e olyan ingatlant, ahol a konyha tökéletesen megfelel az igényeinknek, és ha igen, mi a garancia arra, hogy a lakás minden egyéb tulajdonsága is épp olyan, amilyet elképzeltünk?

Nem csak a pénz számít, a macera is gond!

Az anyagiak mellett gondoljunk arra is, hogy mekkora nyűggel járna a felújítás, és mekkorával a költözés. Ez persze függ attól is, hogy mit kell felújítani, de a felújítás szinte biztos, hogy nagyobb nyűggel jár, ennek ellenére előfordulhat, hogy még így is jobban megéri felújítani. Például azért, mert így a végletekig személyre szabhatjuk, a saját ízlésünkre formálhatjuk a burkolatokat, a beépített bútorokat, gépeket. Egy másik lakásban ezek sokszor adottságok, amelyek csak túl nagy, túl drága beavatkozással változtathatók meg. Különösen, ha új vagy felújított lakásba költözünk, ha pedig felújítandó lakást választunk, számolnunk kell a költözés és a felújítás terhével is.

A nagy kérdés: mennyivel növelné egy esetleges felújítás otthonunk értékét?

Ha a felújítás növeli az otthonunk értékét legalább annyival, mint amennyibe kerül, és/vagy energia megtakarítást is eredményez, akkor az sokat nyom a latban a felújítás oldalán. Ám, ha inkább esztétikai felújításra lenne csak szükség és a felújítás többe kerülne, mint amennyivel az ingatlan értéke növekedne, akkor gondolkodjunk el. Ha ráadásul találunk másik lakást, ami sokkal szebb állapotban van, és csak annyival – vagy akár kevesebbel – kerül többe, mint amennyit a jelenlegire is ráköltenénk, akkor érdemesebb a költözés mellett dönteni. (A felújítás költségei sajnos drasztikusan emelkedtek, jó mestert a nagyvárosokban nehéz találni, bár tény: már egy eltartott gyermek esetén járhat a 3 milliós állami ingyenpénz.)

Hirdetés

Hajrá: csökkenjen a rezsink!

Ha energetikai felújításban gondolkozunk, akkor is érdemes az ár/érték arányt nézni mind a költségek, mind az ingatlan értéke, mind az energiamegtakarítás, azaz a befektetett összeg megtérülése szempontjából. Sajnos a nagyvárosoktól és a nagy tavaktól, üdülőhelyektől távolabb eső házak, otthonok, bármilyen szépek, minőségiek is, ma jelentősen a megépítési, felújítási értékük alatt kelhetnek el a piacon, így a felújítási költségek is csak nagyvárosokban vagy azok vonzáskörzeteiben térülhetnek meg igazán. Egyéb esetben (például vidéken, a keleti, vagy a déli országrészben) megfontolandó inkább a költözés.

És miből finanszírozzuk egyiket vagy másikat?

Ha a felújítás mellett döntünk, és van gyermekünk, akkor például élhetünk a 3 milliós támogatás lehetőségével, amihez kamattámogatott kölcsönt, vagy ha arra nem vagyunk jogosultak, akkor személyi kölcsönt vagy szabad felhasználású jelzáloghitelt vehetünk fel.

Amennyiben a költözés mellett tesszük le voksunkat, és gyermekkel költözünk, vagy most tervezzük a családalapítást, akkor a CSOK vagy a Babaváró hitel lehet a segítségünkre új otthonunk megvásárlásánál.

Újítsa fel otthonát Raiffeisen Személyi Kölcsönből! Új ügyfélként jövedelemátutalás nélkül igényelheti. THM: 9,8%-15,4%. Ingatlanfedezet nélkül.


© 2021 (v2.202102)