Neked is lehet okos otthonod!

A mobiltelefonok, táblagépek és számítógépek a mindennapi életünk elhagyhatatlan eszközeivé léptek elő; az információtechnológia rohamos fejlődése utat nyitott azoknak a megoldásoknak is, amelyek kényelmesebbé, biztonságosabbá vagy akár energiatakarékosabbá varázsolják az otthonunkat. Megszületett az okosotthon kifejezés. A központi egységgel ellátott, vezeték nélküli rendszerek kiváló ár-érték aránnyal rendelkeznek, ami nagyban segíti a széleskörű elterjedésüket, így ma már mindenkinek lehet okos otthona. Összegyűjtöttük, mely területeken alkalmazzuk sikeresen ezeket a rendszereket, inspirálva mindazokat, akik korszerű otthont szeretnének teremteni maguknak.

Okos megoldások a biztonságtechnikában

Az okoseszközök a biztonságtechnikai megoldások gyors fejlődését idézték elő. Az információtechnológia bevonása új távlatokat nyitott a személy- és értékvédelemben. Ha okos rendszerrel rendelkezünk, bárhol is tartózkodunk, a mobiltelefonunk segítségével nyomon követhetjük a biztonsági kamerák felvételeit, illetve intézkedhetünk, ha szükségesnek ítéljük meg. A mozgásérzékelőknek köszönhetően távfelügyeletet végezhetünk, hiszen a telefonunkra továbbított riasztás azonnali beavatkozást tesz lehetővé. 

Fűtés- és hűtéstechnika komfortosan

Az okosrendszerek gyakori alkalmazását jelentik a hőmérséklet és páratartalom szabályozását biztosító megoldások. A mobiltelefonunknak köszönhetően gondoskodhatunk a kellemes melegről, nyaranta a hűs klímáról, mire hazaérünk. A villanykapcsolókba, termosztátokba, relékbe telepített hőérzékelők automatizált megoldásokat is kiszolgálhatnak. 

De ne feledkezzünk meg a légtisztító eszközökről sem! Lehetővé teszik, hogy megszabaduljunk a portól, a cigarettafüsttől, az állati eredetű bőrpikkelydarabkáktól, a penészspóráktól, a pollenektől, a baktériumoktól, a különböző szagmolekuláktól és akár a vírusoktól is.

Az egészséges környezet megteremtésének fontos eszközei a páratartalom szabályozását lehetővé tevő berendezések. Okoseszközökkel kombinálva ezek a készülékek gondoskodni képesek az emberi szervezet számára optimális páratartalom állandó fenntartásáról. 

Világítástechnika okosan

A világítástechnikában a smart megoldások nem csupán a kényelmet, hanem az energiatakarékosságot is szolgálják. Az automatizált fényforrások mozgásérzékelők alkalmazásával ki- és bekapcsolhatók, illetve szabályozható a fényerejük; az okoseszköz a beszűrődő természetes vagy mesterséges fényt alapul véve határozza meg a szükséges fényerősséget. Meg kell említeni, hogy az okoseszközök hatásfokának maximalizálása érdekében érdemes kiváló hatásfokú LED-fényforrásokat választani!

Noha az okosotthonok eszközei és az otthonautomatizációs rendszerek ugrásszerű fejlődésen mentek keresztül, arra számíthatunk, hogy a jövőben folytatódni fog ezeknek a megoldásoknak az elterjedése. Jelentős igény mutatkozik irántuk, hiszen képesek kényelmesebbé, energiatakarékosabbá és biztonságosabbá tenné az otthonunkat.


© 2021 (v2.202102)