Lakásárak: folyamatosan drágul, ami minőségi – érdemes lehet most vásárolni Budán is

Ha valaki hosszú távon gondolkodik és 1-2 év múlva fog vásárolni, illetve költözne, és mondjuk Budán keres, az nem árt, ha tisztában van azzal, hogy a lakások ára aligha fok csökkenni: Különösen nem az új vagy újszerű, felkapott helyen épülő otthonoké.

Aki az elmúlt hetekben járt festékboltban, barkácsboltban, vagy építőipari áruházban, az megdöbbenve tapasztalhatta, hogy ami tavaly még 3-4 ezer forint volt – mondjuk egy vödörnyi falfesték, vagy egy zsák csemperagasztó – ugyanaz ma 5-6 ezer forint, néha még több. Magyarán sok építőanyag ára 30-50 százalékkal ugrott meg egy-két év alatt; s különösen az utóbbi hónapokban. Egyre több közgazdász figyelmeztet: a világjárvány okán nem csak a gazdaságok teljesítménye csökken, de az infláció, azaz a pénzromlás üteme is mindenütt felpörög.

Mi következik mindebből az átlagpolgár számára? Mindenekelőtt az, hogy a megtakarításának a tényleges (nem a központi statisztikában kimutatott) vásárlóértéke bizony rohamosan olvad el… Vegyünk egy példát. Egy középkorú, középosztályba tartozó család egy 3 szobás budai lakásban él, amelyet nem nőttek ki, de a gyerekek közelednek ahhoz, hogy önálló életük legyen. Mivel az elmúlt években nem volt nagyobb kiadás és akadt egy kis örökség is, így van a családnak 10-15 milliós megtakarítása, egy hitelmentes otthona, és a szülőknek pedig jó jövedelme.
A fenti összeg nem számít kevésnek, de villámgyorsan értékét veszítheti – lásd a bevezetőben említett ár-trendeket, és ennek következményét a várható lakás-árakra…

Önálló budai lakáshoz a példában említett összeg kevés, de önerőnek annál jobb lehet. Aki azonban minőséget akar, az jól tudja: új, vagy újszerű lakást érdemes nézni a gyereknek, vagy gyerekeknek. Mert amíg felnőnek, addig a kiadási hozama egy minőségi lakásnak jobb. Egy kis új, újszerű lakás ma közel 30 milliótól kezdődik Budán, de 3-4 év múlva lehet, hogy 40-45 millió körül lesz a belépés alsó küszöbe! Emlegetett mintacsaládunk megtakarítása – a 4-5 százalékos állampapír hozammal számolva – négy év múlva 1,5-3 millióval lesz több, de nincs kizárva, hogy egy minőségi, nem nagy otthon ára ez idő alatt 10-15 millióval megy feljebb. Azaz elvben akár 8-12 milliót is „bukhatunk” egyetlen kis lakáson, ha későn ébredünk! Nem így volt ez 2014-15 után is?

Érdemes lehet tehát előre gondolkodni, és körülnézni a most épülő házak közt. Lehetséges, hogy találni olyat, amely még az építkezés elején tart, így mai áron lehet lekötni az egy-két év múlva elkészülő otthonokat. Ilyen esetben akciós ajánlatok is vannak, a fizetési ütemezés pedig lehetővé teszi, hogy akár a vételár 20 százalékával bebiztosítsuk magunkat az infláció ellen.

A fenti gondolatmenetet követve ajánlunk most két ingatlanbefektetési lehetőséget, amellyel megőrizhetjük pénzünk, megtakarításunk vásárlóértékét hosszabb, akár több évtizedes távon is. A budai példa-családunknak érdemes lehet megfontolni mondjuk a római parthoz közel épülő Buda Bright lakóparkot. Itt most csak 20 százalékot kell önerőként befizetni, a fennmaradó 80%-ot csak 2023-ban, az átadáskor kell megfizetni. Ráadásul a beruházó kifejezetten megbízható nagyvállalat, így nem futjuk azt a kockázatot, mintha egy kisvállalkozóra bíznánk az építkezést.

Ha ez nem lenne elég, akkor a tavaly kezdődött építkezés akciós lakásai most 5-10 százalékos kedvezménnyel köthetők le, közvetlenül a beruházónál. És a lényeg: most akár 27,4 millió forinttól kaphatunk itt garzonlakást. Ha nagyobb, CSOK kedvezményes otthont választunk – gyermeket tervező, vagy gyerekekkel költöző fiatalok esetén –, akkor pedig a vagyonszerzési illetéket sem kell most fizetni és az 5 százalékos áfát is visszakapjuk!

Ráadásul, ahogy szó volt róla: a Római part vonzásában 2023-ban új lakást ilyen árakon nagy valószínűséggel hiába keresünk majd… Hiszen nincsen kizárva a korábbi, illetve a mai piaci tendenciák alapján, hogy a lakóparki lakások árai a kivitelezési időtartam alatt akár 30-50 %-kal is emelkedhetnek.

A jó konstrukcióval remek lakásokhoz juthatunk: a Buda Bright lakások, ahogy a nevük is mutatja, kifejezetten napfényesek, többségükben panorámásak a felsőbb emeletekről, harmonikus, nyugodt és pihentető környezetet kínálnak. Az épületek által közrefogott modern park pedig lehetőséget ad a szabadidő kellemes eltöltésére. A lakások tervezésénél fontos szempont volt a bútorozhatóság és a praktikus elrendezés. A lakások túlnyomó részéhez erkély is tartozik, ami barátságos színteret biztosít egy-egy beszélgetéshez vagy játékhoz a gyermekek számára.

És ne feledjük azt sem: a beruházó az Indotek Group a magyar ingatlanpiac egyik meghatározó szereplője, fő profilját kiegészítve az elmúlt években számos új társasházat épített, ezért minden projektben vásárló biztonságban érezheti befektetését.

Ha pedig valakinek nincsen lakásgondja, lakásigénye, az éppen nyaraló-lakásba is fektethet, hiszen a bevezetőben elhangzottak ugyanúgy érvényesek lesznek a nívós, kitűnő elhelyezkedésű balatoni, mondjuk siófoki nyaralók esetén. Ugyanez a beruházó siófokon is épít, méghozzá az ottani lakásokhoz saját wellness tartozik a ház első szintjén. Másfél szobás, tágasabb tetőtéri lakások itt már 24-25 millió forinttól elérhetők. Ezek ráadásul akár akkor is kiadhatók, ha nem lakunk lent, de akármikor mi is használhatjuk hetekre, hónapokra, állandó otthonnak. Közben pedig a pénzünk jó helyen lesz, védve a felpörgő inflációtól.

A cikk a lakóparkok beruházójának támogatásával készült.

 


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Újabb amerikai rakéták érkeznek Ukrajnába

Újabb amerikai rakéták érkeznek Ukrajnába

Avgyijivkánál nyomulnak tovább az oroszok.

Nem fontos, elvtársak, mondta Orbán Viktor

Nem fontos, elvtársak, mondta Orbán Viktor

Van egy szó, ami végig vonult ezen a héten. Elég hosszú, de kifejező: eljelentéktelenítés. Nézzük csak, hol jött ez elő és kik cselekedték meg ezt!

Ezrek tüntetnek Magyar Péter felhívására a Belügyminisztérium előtt

Ezrek tüntetnek Magyar Péter felhívására a Belügyminisztérium előtt

Pintér Sándor lemondását követelték a pedofil-ügy miatt.

Meglepetést okozott a forint és ennek sokan örülnek

Meglepetést okozott a forint és ennek sokan örülnek

Vegyesen alakult pénteken a forint árfolyama a kora reggeli jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben, a heti eredménye azonban pozitív.

© 2024 (v2.202102)