Újíts fel a ház körül, arra is jár a 3 milliós állami támogatás!

Itt a nyár, így egyre többen gondolkodnak azon, hogy a ház körül is rendbe tegyék környezetüket, ugyanakkor sokan drágának tartják ezeket a munkákat. Talán azért is, mert kevesen tudják, hogy a hárommillió forintos otthonfelújítási támogatás sokféle ház körüli, kerti, melléképületi beruházásra is igénybe vehető.

Sokan, sokszor találkozhatnak az állam által nyújtott, akár már egyetlen eltartott gyermek után igénybe vehető felújítási támogatás hírével, mely szerint akár hárommillió forintos „állami ingyen-pénzhez” juthat (a költségek felére), aki legfeljebb hatmillió forint költségű lakás- vagy házfejújítást végez saját ingatlanán.

Ugyanakkor rendkívül kevesen gondolnak arra, hogy ezt a támogatást a „házon kívül” is el lehet költeni. Így főként a házhoz tartozó telken lévő garázs, nyári konyha, szaletli, egyéb melléképület, a kerítés, a kapu, kapumotor, egy fix tűzrakó, egy kerti kemence, vagy egy nem bontható medence megépítése, vagy akár a térkövezés, kertépítés – és még számos hasonló munka is elvégezhető ezen támogatások terhére.

 

Pedig a fenti munkálatokra is nagy igény van: néhány napja, június elején jelent meg egy felmérés, amely szerint a kertes házzal bíró tulajdonosok mintegy 60 százaléka egy éven belül szeretne nagyobb, ház körüli felújításba belefogni. A friss kutatás szerint az említett 60% egy része még gondolkodik ezen, de egy másik része már döntött is arról, hogy egy éven belül komolyabb felújításba kezd a ház körül. Sokan ehhez az állami otthonfelújítási támogatást is igénybe vennék, bár lényeges, hogy a válaszadók döntő része előtt nem volt világos, hogy az állami segítség a ház körüli munkákhoz is felhasználható.

Arról nem is szólva, hogy a munkákhoz nem csak az 50 százalékos támogatás, de a kedvezményes otthonfelújítási hitel vagy más kedvező előfinanszírozási lehetőség, például akciós személyi kölcsön is igényelhető további 3 millió forint, vagy akár a teljes 6 millió forintos költségvetés erejéig.

 

Természetesen nagy a felújítási lelkesedés az ország egészében. A kisebb településeken például minden negyedik válaszadó (26%) már egészen biztos abban, hogy kicsinosítja a háza körüli területeket a következő 12 hónapban. A nagyobb városokban ez az arány csökken: Budapesten már csupán 10 százalék volt a pozitív válasz.

De az alacsony arány annak is szólhat, , hogy a megkérdezettek négyötöde, azaz 80 százaléka számára nem volt ismert, hogy az idén indított, 50 százalékos otthonfelújítási támogatást kert, udvar vagy terasz rendbetételéhez is igénybe lehet venni. A ház körüli munkákat tervezők 15 százaléka viszont egészen biztos benne, hogy a rekonstrukciós munkákhoz, térkő vagy más anyag vásárláshoz igénybe veszi az állami segítséget, további 45 százalék pedig még megfontolja ezt a lehetőséget.

Mennyit szánnak rá?

Természetesen, akik szeretnék igénybe venni az állami segítséget, jellemzően nagyobb értékű munkákat terveznek, vagy a többiekhez képest nagyobb területet szeretnének felújítani. Azok körében, akik tudnak arról, hogy a támogatás ilyen célra is felhasználható és ezt szeretnék is kihasználni, az átlagos a felújítási érték 640 000 forintra tehető. Ezzel szemben az átlagos büdzsé 460 000 forint azok körében, akik előtt ez a lehetőség nem volt ismert, vagy nem kívánják igénybe venni azt.

 

Érdekes, hogy két olyan munkálat van, ami kiemelkedik a sok közül: a terveiket biztosan megvalósítók közel fele a kerítését hozná rendbe. Ez jellemzően nagyobb kiadás, így ehhez bizonyosan többen vennének igénybe állami támogatást is. Ugyancsak 48% növényt vagy füvet telepítene. A válaszadók negyede pedig a járdát újítaná fel. Alig marad el ettől azok száma, akik a teraszburkolatot cserélnék ki, míg előkertet, pergolát a válaszadók 17 százaléka készül építeni. Ezek mellett az autófelhajtó, csatorna, illetve az öntözőrendszer rendbetétele is számos háztulajdonosnál napirenden van.

És ne feledje: akkor is jár önnek a 3 millió forintos ingyenes állami juttatás, ha nincsen önereje, de banki finanszírozással – akár támogatott kamatozású otthonfelújítási kölcsönből, akár személyi kölcsönből – biztosítja a felújítás költségeit.

A cikkben idézett adatok forrása  a Semmelrock Stein+Design Burkolatkő Kft. júniusban közzétett felmérése.

Mfor.hu legfrissebb cikkei

Meglepetést okozott a forint és ennek sokan örülnek

Meglepetést okozott a forint és ennek sokan örülnek

Vegyesen alakult pénteken a forint árfolyama a kora reggeli jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben, a heti eredménye azonban pozitív.

Hirtelen megszólalt Áder János

Hirtelen megszólalt Áder János

Érdekes témát vetett fel.

Kik állják a párizsi olimpia költségeit?

Kik állják a párizsi olimpia költségeit?

Érvényesül-e a „játékok finanszírozzák magukat” elv?

Megkezdődött a Paks II. Atomerőmű reaktortartályának gyártása

Megkezdődött a Paks II. Atomerőmű reaktortartályának gyártása

Mintegy 600 tonnányi öntvényből készülnek el a majdani reaktortartályt alkotó részegységek a Roszatom szentpétervári gyárában.

© 2024 (v2.202102)