Veranda, tornác, patio, átrium, mi a különbség?

Egy korábbi cikkünkben már sorra vettük, hogy mi a különbség az erkélyek, teraszok és loggiák között, most nézzük, mit jelentenek a sokkal inkább családi házakhoz, mintsem lakásokhoz kapcsolódó veranda, tornác, patio és átrium kifejezések.

Veranda vagy tornác?

Az igazság az, hogy ez a kettő voltaképpen ugyanaz. Jellemzően a parasztházaknál vagy kúriáknál, az udvar felőli oldalon a házat teljes hosszában végig kísérő, oszlopos, fedett, nemritkán könyöklővel is ellátott kültéri tartózkodásra alkalmas terület.

Funkciója lényegében ugyanaz, mint a terasznak, azzal a különbséggel, hogy ez általában a ház elején vagy utcáról is látható oldalán áll, és innen nyílik a bejárati ajtó, míg a teraszt rendszerint a ház hátuljához építjük hozzá, ahová nem láthatnak be a kíváncsi tekintetek. A verandát ma már sok helyen beüvegezik, így télikertként funkcionálhat, illetve a parasztházaknál sokszor be is építik és közlekedőként használják, vagy más helyiségek is helyet kaphatnak itt.

Ennek a zalabaksai vendégháznak hangulatos, növényekkel felfuttatott tornáca van.

Átrium

Az átrium egy, az épület legalább három, vagy akár 4 oldala által körülvett, kövezett udvar. Az ókori Rómából származik, ahol a családi élet központja volt, rendszerint oszlopfolyosó vette körbe és innen nyíltak a lakószobák. Közepén sokszor szökőkút kapott helyet. Ma elsősorban nagyobb épületek közepén találkozhatunk vele, ez általában fedett, üvegezett. Lakóházaknál ritka, de ez a kunszigeti családi ház rendelkezik egy 3 oldalról körbevett átriummal.

Patio

Ejtsd: pátió, spanyolul udvart jelent, egy ház belső, négyszögletű kis udvarát, amit eredetileg a ház 4 oldalról körülvett, vagy agyagfallal vettek körbe. Spanyolországban ma is gyakori, nálunk inkább olyan négyszögletű, kövezett udvarra értik, amit nem feltétlenül vesz körbe a ház 3 vagy 4 oldalról, füvesített rész, növények vagy kerítés is határolhatja.


A ház, kerítés és garázs veszi körbe 3 oldalról, ennek a mánfai családi háznak a patioját, előtte pedig füves rész terül el. A kövezett felületet itt műfűvel borították.

© 2021 (v2.202102)