Tetőtér beépítése új háznál – Megéri?

Tetőtér témában most – egy filmes, TV-sorozatos fordulattal élve – spoiler következik… A tetőteret igazán csak akkor éri meg beépíteni, ha nem, vagy csak nagy kompromisszumok árán lenne nagyobb ház építhető. Vegyük sorra, miért is van így.

A beépítés költsége

Gondolhatnánk, hogy tetőtér-beépítéssel pénztárcánkat kímélő módon növelhetjük a ház lakható területét. Ebben lehet némi igazság, de ne gondoljuk, hogy a tetőtéren féláron jutunk plusz négyzetméterekhez.

Födém megerősítése, hangszigetelés

A tetőtér beépítéséhez erősebb födémre van szükség, ami többletköltséget jelent. Ha a fenti lépéseket nem akarjuk a földszinten hallani, akkor megfelelő hangszigetelésről is gondoskodni kell, ami szintén emeli a költségeket.

Tetőtér hőszigetelése

A tetőtér beépítéséhez a tetőfedés során szigetelni kell a tetőt, ami nem csupán egy nagyobb felület szigetelését jelenti, mintha csak a födémet szigetelnénk, de egy munkaigényesebb folyamatot is jelent, mivel a lejtéssel rendelkező felületek szigetelése nehezebb feladat a vízszintes födém szigetelésénél.

Feljáró kialakítása

Ha nincs beépítve a tetőtér, akkor padlás megközelítéséhez megteszi egy mennyezetből lehajtható rejtett padlásfeljáró is. Ez nem vesz el helyet, és tökéletesen megfelel arra, hogy havonta egyszer-kétszer felvigyünk valamit, amire már nincsen szükségünk, de nem tudunk tőle megválni.
Egy minden nap használatban lévő tetőtérhez viszont lépcsőre lesz szükség, ami önmagában sem olcsó mulatság. Ha pedig a lépcső alatt megmaradó helyet igényesen be akarjuk rendezni, akkor egyedi beépített szekrényt kell készíttetnünk, ami újfent többletköltséget jelent majd.

A tetőtér sincs meg ablakok nélkül

A tetőtéri ablakok jóval drágábbak, mint az egyszerű, függőleges nyílászárók. A nagy szögben beeső napsugárzás miatt az árnyékolásra kiemelt figyelmet kell majd fordítani. A tetőtéri árnyékolás megoldható rolós PVC árnyékoló ponyva anyaggal, de érdemes lehet ezen túlmenően az ablaküveget hőelnyelő, vagy sötétített fóliával is ellátni. A tetőablakok és a megfelelő árnyékolás költsége egy újabb jelentős tétel lehet, ami a tetőtérbeépítés költségeit emeli.

Egy tetőtér berendezése

Miután a falak állnak, a tetőtér berendezése is költségesebb lesz, mintha egy egyszerű földszinti teret szeretnénk bútorozni, és gyakran egyedi megoldásokat fog igényelni. Ez nem csak a pénztárcánkat fogja terhelni, hanem időigényes is lesz, mivel az átlagnál felkészültebb szakembereket kell majd találnunk.

A fentieket áttekintve érthető, hogy a tetőtér beépítésével nem fogunk sokat spórolni ahhoz képest, mintha egy nagyobb házat építettünk volna, vagy akár a meglévő ház mellé, a földszint felé bővítenénk.

Az anyagiak azonban nem az egyetlen szempont, ami miatt érdemes kétszer is meggondolni, mielőtt az ember a tetőtér beépítése mellett dönt. Legalább ilyen fontos szempont, hogy mennyire lesz használható a beépített tetőtér.

A tetőtér használati értéke

Közismert, hogy a tetőtérnek vannak olyan részei, ahol a belmagasság alacsonyabb a teljes értékű szobákénál. A tetőtéri helyiségek hasznos területének kiszámításakor ezt figyelembe is veszik. Van azonban egy nem számszerűsíthető, szubjektív tényező is. A tetőtér használati értékét jelentős mértékben csökkentheti az egyszerű tény, hogy a tetőtéri helyiségek eléréséhez lépcsőzni kell. Ha idősebbek vagyunk, vagy éppen csak volt egy sportbalesetünk, akkor ez egész nyilvánvaló, de makkegészséges családoktól is hallani lehet, hogy kényelmesebb lenne, ha földszintes lenne az egész házuk.

Hasznos földszinti területet veszítünk

A használati érték kapcsán fontos megemlíteni egy további “költséget”. A lépcső kialakításához fel kell majd áldoznunk néhány négyzetmétert a földszinti, magas használati értékű területből.

Mikor éri meg mégis beépíteni a tetőteret?

Vannak olyan esetek, amikor hiába nem olcsóbb, hiába nem olyan kényelmes, mégis a tetőtér beépítés a jó megoldás.

Telek korlátozott beépíthetősége

Minden teleknek van egy beépíthetősége. Belterületen ez az érték 30% körül szokott lenni. Ilyen esetben egy jó méretű telken (minimum 700 nm), akár 200 négyzetméter is lehet a ház alapterülete, ami a legtöbb család igényeinek bőven megfelel. Kisebb telek esetében (pl: 300 nm) már viszonylag magas beépíthetőség esetén is szükség lehet a tetőtér beépítésére a megfelelő nagyságú hasznos alapterülettel rendelkező ház építéséhez.
Külterületen gyakran lehet találkozni 5, vagy akár 3%-os beépíthetőséggel, ami egy nagyobb (2000 m2-es) telek esetében is csupán 60 m2 bruttó beépíthető területet jelentene, ami egy családi házhoz kevésnek mondható. Ilyen esetben a tetőtér beépítése jó megoldás lehet.

Nagy kertet szeretnénk

A tetőtér beépítésnek kétségtelenül megvan az az előnye, hogy a ház hasznos területét úgy növeli, hogy közben nem vesz el területet a kerttől. A kert nagyobb mértékű beépítése szükségessé teheti fák kivágását is. Ilyen esetben nem csupán a fakivágás ára okozhat fejfájást, de sok esetben az önkormányzat engedéllyét is be kell majd szerezni a művelethez. Ha az önkormányzat a fa kivágását nem engedélyezi, kénytelenek lehetünk kisebb földszinti alapterülettel építkezni, és így szükségessé válhat a tetőtér beépítése.

 

Mire figyeljünk, ha beépítjük a tetőteret?

Szabályozás

Kérdezzünk rá az építésznél, hogy a Helyi Építési Szabályzat mit enged meg az adott telken. Nehogy sok tervezgetés és álmodozás után derüljön ki, hogy jelentősen korlátozottabbak a lehetőségeink, mint gondoltuk.

Tető típusa

Ha a tetőteret be szeretnénk építeni, jobban járunk, ha egyszerű nyeregtetős tetőszerkezetet választunk. Ebben az esetben lesz a tetőtérnek függőleges oromfala, amin normál nyílászárók, illetve normál magasságú bútorok is elhelyezhetőek lesznek. Nem utolsó sorban így a tetőtérben arányaiban kevesebb lesz az alacsony belmagasságú terület. Ha kontyolt tetőt választunk, akkor a tetőtér egyik oldala sem lesz függőleges, és arányaiban több hasznos területet vesztünk az alacsony belmagasság miatt.

Tájolás

Hogy valaki milyen tájolású nappalit szeret, abban eléggé nagy a szórás. A tetőtéri ablakok kapcsán azonban elég széles a konszenzus abban az építészek között, hogy a déli tájolás előnytelen a túl sok napsütés miatt.
A tetőtéri ablakot ezen kívül azért is érdemes lehet más oldalra tenni, mert ha az ember napelemet tenne a tetőre, az éppen a déli oldalon fog a leghatékonyabban működni.

Mfor.hu legfrissebb cikkei

Döntött a Kúria a Magyar Rádió épületéről, a fideszes jelölt örülhet

Döntött a Kúria a Magyar Rádió épületéről, a fideszes jelölt örülhet

A Kúria Önkormányzati Tanácsa megsemmisítette a Magyar Rádió egykori épületeire helyi rendeletben kimondott változtatási tilalmat.

Olimpiai rekordra készül a börtön Párizs külvárosában

Olimpiai rekordra készül a börtön Párizs külvárosában

Az olimpiai  játékokra való felkészülés jegyében a hatóságok széles körű tisztogatásba kezdtek, de a helyi börtön alig bírja kapacitással.

Nagy teljesítmény kis szénlábnyommal a zöld adatközpontban

Nagy teljesítmény kis szénlábnyommal a zöld adatközpontban

Megújuló energiaforrások használatán túl a vállalatok több módon is csökkenthetik adatközpontjaik széndioxid-kibocsátását, miközben növelik számítási teljesítményüket.

Egymilliárd forintjába kerülhetett a magyar adófizetőknek Orbánék dzsemborija

Egymilliárd forintjába kerülhetett a magyar adófizetőknek Orbánék dzsemborija

Régi harcostársának nevezte Mateusz Morawiecki korábbi lengyel miniszterelnököt Orbán Viktor kormányfő, a Fidesz elnöke, amikor pénteken fogadta őt a Karmelita kolostorban - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

© 2024 (v2.202102)