5 tipp telekvásárlás előtt állóknak

Az álomotthon megteremtése sok esetben telekvásárlás, majd építkezés. Így jó, ha tisztában vagyunk azzal, milyen lehetőségek állnak rendelkezésünkre és milyen buktatókkal, határokkal találhatjuk szembe magunkat. Ha már eldöntöttük, hogy építkezünk, az első állomás a telekvásárlás lesz, így érdemes végiggondolni a legfontosabb tényezőket. Cikkünkben öt olyan szempontot sorolunk fel, amely segíthet jól dönteni.
1. SAJÁT SZEMPONTJAINK

A választott település jellemzői

Ha már döntöttünk, hogy faluba, vagy városba szeretnénk költözni, érdemes ellátogatni a településre, még a telekvásárlás előtt. Így megfigyelhetjük a közlekedés és a település működésének (pl. van-e közlekedési dugó, ha igen, mikor, nyüzsgő vagy inkább nyugodt a légkör, van-e a közelben buszmegálló, vasútállomás stb.) sajátságait, valamint felmérhetjük például az orvosi rendelők, szórakozóhelyek, parkok, sportolási lehetőségek stb. helyét és számát, a köztisztaságot és a közbiztonságot is.

A telek jellemzői

Ha már kiválasztottunk egy vagy több szóba jöhető telket, ajánlatos számba venni a telekre jellemző tulajdonságokat is. Ilyenek lehetnek a távolság a központtól, milyen a formája, az alakja, a tájolása (például merről jön a fény, melyik irányból fúj a szél stb.), a településen belül hol helyezkedik el, milyenek a szomszédok, csöndes vagy zajos, zsúfolt vagy inkább gyéren lakott a környék, milyen a talaj minősége (pl. milyen növények élnek majd meg benne), vagy hogy van-e már aszfalt az utcán, egyáltalán, ha nincs, van-e tervezve az utca aszfaltozása, milyen az utcakép, milyen a környék.
Az építkezés költségeit jelentősen befolyásolja, hogy mekkora a telek lejtése.

Minél nagyobb a telek lejtése, annál több földmunka szükséges az alapozás előtt, támfalak kialakításához pedig több sor zsalukő lerakása lehet szükséges.

Egy telket, ugyanúgy, mint egy lakást, be kell lakni ahhoz, hogy jól érezzük magunkat benne. Telek esetében nem feltétlen igaz, hogy minél nagyobb, annál jobb. Ha nem lesz kapacitásunk arra, hogy foglalkozzunk a kerttel, igazi nyűggé válhat a szabad zöldfelület, amit ha tetszik ha nem, karban kell majd tartanunk. Persze, ha igényeink, és a pénztárcánk is megengedi, az életünket fogják gazdagítani a tágas teraszton rendezett grillezések, vagy akár a kertben elhelyezett medence, szauna nyújtotta élmények. Ezekhez pedig mind megfelelő telek területre lesz szükség. A telek vásárlás előtt, tehát feltétlen gondoljuk át, mekkora területet szeretnénk / tudunk belakni a kertből.

Jelenlegi élethelyzetünk és életciklusunk

Amennyiben lakóingatlant szeretnénk építeni a kiszemelt telken, érdemes előre megfogalmazni, hogy miként fogunk ott élni. Van-e gyermekünk, vagy tervezünk-e? Tartunk-e állatot, és ha igen, mennyit és milyet, mik az igényei? Szeretnénk-e kertet, udvart, autóbeállót, elfér-e például egy terasz?

2. JOGI SZEMPONTOK

Nem elhanyagolandó a jogi szempontok vizsgálata, hiszen számos kínos helyzettől és plusz költségtől kímélhetjük meg magunkat a vásárlás folyamata során.
Tájékozódjunk, hogy jelenleg milyen tulajdonjogviszony érvényes a telekre nézve, van-e rajta hitel, terheli-e jelzálog, valamint tudjuk meg azt is, milyen a telek lakóövezeti besorolása (pl. L4 – Intenzív kertvárosias lakóterület), s hogy ez változik-e, ha építmény kerül rá! Mindenképp járjunk utána, milyen engedélyeket, minősítéseket stb. kell beszereznünk a tervezett építéshez! Ha igazán körültekintően szeretnénk eljárni, már ebben a fázisban keressünk fel egy ügyvédet!

3.ÉPÍTÉSI SZEMPONTOK

A telek kiválasztása során mindenképp járjuk körbe az építési szempontokat, hiszen a telekvásárlást a legtöbb esetben építkezés követi.
A telek általános jellemzőin és lakóövezeti besorolásán túl feltétlen érdemes utánajárni a telek beépíthetőségének (ez a kettő általában összefügg), a telek arányainak és a közművek telken belüli meglétének, állapotának és/vagy kiépíthetőségének. Jó, ha előre tudjuk, hogy milyen típusú, célú és mekkora építményt kívánunk létesíteni a telken, valamint, hogy mikor tudjuk elkezdeni, illetve hogyan tudjuk ütemezni az építést. Az építési munkálatokat tavaszi-nyári időszakban a legideálisabb elvégezni.

4.PÉNZÜGYI SZEMPONTOK

Pontosan tisztában kell lennünk saját pénzügyi helyzetünkkel és a vásárlásunkat érintő külső körülményekkel is.
Célszerű felmérni az aktuális árakat, a hitelfelvételi lehetőségeket és a különböző hiteleket, a támogatási lehetőségeket, az esetlegesen elérhető kedvezményeket, valamint a meglévő önerőnket és megtakarításainkat is. A fizetés módját (pl.: készpénzes stb.) és ütemezését (Pl.: egyben vagy részletekben fizetünk-e, mekkora szerepe van a banknak a folyamatban stb.) szintén ajánlott előre tisztázni. Ha nem látunk egészen tisztán a pénzügyek tekintetében, kérjük egy tapasztalt pénzügyi tanácsadó, hitelezési tanácsadó vagy banki ügyintéző segítségét.

5. AMI ÁLTALÁBAN KIMARAD

Van néhány olyan tényező, amely fölött a legtöbb vásárló sajnos elsiklik, a negatív következményeket azonban évekig, sőt, évtizedekig kénytelen viselni.
A környék kiválasztása után ajánlatos letölteni a településre vonatkozó, aktuális helyi építési szabályzatot, valamint a településrendezési tervet. Ezekből megtudhatjuk, hogy például terveznek-e a vásárolt telek közelében nagyobb építési beruházást, körforgalmat, építenek- utat, járdát, esetleg tervben van-e egy új településrész/gyárépület/ipari park/vegyi üzem stb. kialakítása leendő telkünk
közelében. Érdeklődjünk, milyen helyi rendeletek vannak érvényben jelenleg az építésekre és az életvitelre nézve (Pl.: állattartás, közlekedés, beépíthetőség, parkolás stb.!

KI ÉS MI SEGÍTHET?

A település jelenlegi lakói és a jelenlegi tulajdonos

Bátran, beszélgessünk, érdeklődjünk! Így olyasmi is kiderülhet, amire nem jutott volna eszünkbe rákérdezni, mégis nagyban befolyásolja a döntésünket. Ilyen lehet például a közvilágítás és az utak állapota, a rendezvények során, autópályáról beszűrődő zaj mértéke, de akár a lakosság összetétele is (pl. kor).

Kormányhivatal/önkormányzat, földhivatal

Bizonyos építési tételek esetén építési engedély szükséges. A kormányhivatal vagy a helyi önkormányzat építési ügyekkel foglalkozó osztálya (általában Építéshatósági osztály) felelős azért, hogy az építések engedély alapján, a vonatkozó rendeleteknek megfelelően történjenek. (2. pont) A helyi önkormányzat felvilágosítást adhat arról is, át fogják-e esetleg helyezni az övezetet a jövőben egy másik besorolás alá. Ez azért fontos, mert egy lehetséges átsorolás növelheti és csökkentheti az ingatlan értékét, de akár meg is hiúsíthatja az építést. A helyi rendeleteknek, a helyi építési szabályzatnak és az aktuális településrendezési tervnek szintén a kormányhivatalnál vagy az önkormányzatnál tudunk utánajárni. A helyi rendeletek olyan dolgokat is szabályozhatnak, amelyek mentén módosulhat az eredeti elképzelésünk. Ilyen lehet például a tetőfedés módja. A legtöbb településen szbadon választhatunk tetőfedő anyagot, így akár a többinél olcsóbb cserepeslemezes tetőfedés is opció. Vannak azonban települések, amelyekben kizárólag bizonyos tetőfedő anyagok használatát engedélyezik, vagy a tető színét szabják meg. A helyi építési szabályzat és a településrendezési terv olyan fontos információkat is tartalmazhat, mint például a településen tervezett beruházások, átépítések.
A telek nyilvántartása, a tulajdoni lap lekérése vagy a telekalakítási eljárás mind a helyi önkormányzathoz és a Földhivatalhoz köthető, így az ezekkel kapcsolatos ügyintézés is ezeknél az intézményeknél történik.

Építész, földmérő, ügyvéd

Az ügyvéd jelenléte elengedhetetlen a folyamat során, de célszerű már a telekvásárlás előtt (pl. telekalakítási szándék esetén) felkeresni egy földmérőt és egy építészt is. Előbbi például sokat segíthet a tulajdoni lapra feljegyzett információk értelmezésében, utóbbiak pedig a telek fizikai tulajdonságait mérik fel szakértő szemmel. A földmérővel például érdemes pontosan kiméretni a telekhatárokat a későbbi jogi problémák elkerülésének érdekében, míg az építésztől már ekkor kérhetjük, hogy a telek adottságaihoz mérten készítsen egy előzetes tervet a házhoz/egyéb felépítményhez.

Ingatlanos, pénzügyi tanácsadó

Sokan tartózkodnak az ingatlanosok és a pénzügyi tanácsadók igénybevételétől, pedig számos esetben az ő tudásuk az, ami segít elkerülni a buktatókat. Az ingatlanos koordinálhatja a vásárlással kapcsolatos folyamatokat, míg a pénzügyi tanácsadó segít eligazodni olyan, például hitellel kapcsolatos kérdésekben, ami jogszabályoktól és a különböző bankok sajátságaitól függ.


© 2021 (v2.202102)