Breaking: eltörölték a pontrendszert, mindenki megkapja a napelemet, aki jogosult rá!

Tegnap arról döntött a kormány, hogy pontrendszertől függetlenül, aki egyébként jogosult az ingyen napelemre és beadta a pályázatot, megkapja a 100 százalékos támogatást! Íme a részletek.

Nagy izgalom övezte a 2021 őszén beharangozott ingyen napelemes pályázatot, hiszen itt végre lehetőség nyílt a lakosság számára is, hogy napelemre, vagy emellett még hőszivattyúra és nyílászáró cserére is pályázzon, 100%-os támogatottsági szint mellett. Hamar kiderült azonban, hogy a pályázati kiírás erősen bürokratizált, és a jövedelmi korlát miatt sokan nem is voltak jogosultak a pályázaton való részvételre.

A jogosultak között pedig egy pontrendszer döntötte (volna) el, hogy ki nyer vagy nem nyer végül a pályázaton, ám ebből a pontrendszerből nagyon nehéz volt előre meghatározni az esélyeket. Tegnap azonban bejelentette a kormány, hogy a teljes pontrendszert eltörölték, így mindenki nyert a pályázaton, aki jogosult volt a támogatásra. Mutatjuk a részleteket!

Egy friss, március 8-ai bejelentés  szerint tehát az uniós forrásból megvalósuló napelem pályázatokon a kormány elengedte az ütemezett forráselosztást, továbbá a szegényebb járásokban lakó, szerényebb jövedelműeket, nagyobb családokat preferáló pontrendszert, ami alapján az első körben csak 100 milliárd forintot osztottak volna ki. E helyett kiderült: a támogatást minden jogosult, amint lehet, megkapja.

A hír szerint tehát a kormány megemeli a lakossági napelemes pályázat első ütemének keretösszegét. Ennek köszönhetően mindenki, aki a benyújtott pályázata alapján jogosult, megkapja majd a napelem telepítésére, illetve komplex, megújuló energián alapuló fűtéskorszerűsítésre igényelhető, vissza nem térítendő támogatást – erről szól az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) keddi bejelentése.

Az úgynevezett magyar „Helyreállítási és ellenállóképességi terv” keretében meghirdetett felhívás a vártnál is népszerűbb volt, ezért a kormány megemelte az első ütem keretösszegét, így minden jogosult pályázó támogatáshoz juthat a közlemény szerint. Ehhez a kormány a hazai költségvetés terhére teljes mértékben előfinanszírozza és biztosítja a szükséges forrásokat annak ellenére, hogy az Európai Bizottság késlekedik a terv elfogadásával.

Emellett meghosszabbodik a projektek megvalósítási határideje, a pályázóknak napelemes rendszer kiépítése esetén fél évvel, illetve fűtéskorszerűsítési beruházás megvalósításakor nyolc hónappal több ideje lesz az energetikai fejlesztések megvalósítására (ennek magyarázata, hogy a kivitelezésre jogosult cégek extrém módon túlterheltek, már most látszanak a csúszások).

A szállítói előleg igénylésére vonatkozó szabályok egyszerűsítésével pedig csökkennek a kivitelezők adminisztratív terhei, hogy minél előbb megkezdődhessen a nyertes háztartások korszerűsítése. A benyújtott pályázatokról a következő hetekben születik döntés – közölte az ITM.

Nem árt azonban megjegyezni, hogy a pontrendszer kvázi eltörlése nem csak azt jelenti, hogy népszerű volt a pályázat, hanem azt is – ahogyan arra számítani lehetett –, hogy a szegényebb régióban élő és/vagy nagycsaládos pályázók helyett inkább a tehetősebb, kevesebb gyermekkel rendelkező, budapesti és főváros környéki, valamint más, gazdagabb régiókban élők voltak aktívabbak a pályázatok benyújtásakor…

Ajánlott ingatlanok


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Fontos ígéretet kapott Ukrajna

Fontos ígéretet kapott Ukrajna

Csendes nap volt a szerda az orosz-ukrán háborúban – esti hírösszefoglalónkban a háború 847. napja.

„Meg kellett volna számolni az egészet, mert ez így egy elég fals eredmény” – ezt gondolják a budapestiek a főpolgármester-választásról

„Meg kellett volna számolni az egészet, mert ez így egy elég fals eredmény” – ezt gondolják a budapestiek a főpolgármester-választásról

A fővárosban járva az újraszámlálás utáni helyzetről érdeklődtünk az utca emberénél.

Sírva fakad, ha megnézi, mi történt a forinttal

Sírva fakad, ha megnézi, mi történt a forinttal

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.

Orbán Viktornak erre még jutott ideje a magyar meccs előtt

Orbán Viktornak erre még jutott ideje a magyar meccs előtt

Cikkünk megjelenése után nem sokkal kezdődik a Magyarország-Németország csoportmeccs.

© 2024 (v2.202102)