Lesz-e földgáz? Lesz-e áram? És ha igen, mennyiért?

Lakásvásárlásnál sokféle szempontot mérlegelünk – újabban a háború is bejátszik -, de mindenki tudja, hogy hosszú távon akkor döntünk jól, ha a választás elsődleges szempontja a lokáció. Hogy mi a második legfontosabb szempont, arról már megoszlanak a vélemények, de nagyon úgy néz ki, hogy az ukrán-orosz konfliktus miatt az energiatakarékosság meghatározó lesz a döntéseknél.

Lesz-e földgáz? Lesz-e áram? És ha igen, mennyiért? Ezek a kérdések egyre több embert aggasztanak, és aki eddig nem különösebben foglalkozott vele, most már az is tudja, hogy ideje a megújuló energiaforrások felé nyitni.

Aki családi házban él, és megteheti, az biztos, hogy igyekszik minél hamarabb hőszivattyús fűtésre és napelemrendszerre váltani, hiszen a legjobb hőszigetelés és a kondenzációs kazán is kevés lesz, ha végképp elszabadulnak az energiaárak. Ráadásul az üzemanyag- és élelmiszerárakat sem lehet a végtelenségig kordában tartani, így a rezsi az egyetlen dolog, amin a jövőben spórolhatunk, ha megvalósítjuk otthonunkban a megfelelő energiatakarékossági beruházásokat.

Még nehezebb helyzetben vannak, akik lakásban laknak. Hiszen egy régi lakásban le lehet ugyan cserélni a korszerűtlen konvektorokat, és ki lehet alakítani éppen egy központi fűtéses rendszert kondenzációs kazánnal, vagy meg lehet oldani a fűtést energiatakarékos inverteres klímákkal vagy norvég fűtőpanelekkel. Ám ezek a megoldások még mindig nem jelentenek teljes függetlenséget az energiahordozóktól és a szolárrendszerek kiépítése lakásonként nem, csak társasházként kivitelezhető. Ehhez azonban pályázatokra lenne szükség.

Mindez előrevetíti azt, hogy akik lakóingatlan vásárláson gondolkoznak, de főleg a lakásvásárlók egyre inkább keresni fogják a lehető leggazdaságosabban fenntartható, megújuló energiaforrást is használó lakásokat, házakat. És mivel a házakat könnyebb ilyen téren korszerűsíteni, a kereslet valószínűleg még inkább eltolódik a családi-, iker-, sorházak felé, így ezek ára még nagyobb mértékben nőhet. Olyan energiatakarékos lakást, amely megújuló energiát is használ és a közművektől szinte teljesen, vagy legalábbis nagy részben független viszont szinte csak az új építésű projektekben lehet találni. Ezeknek az új építésű lakásoknak azonban épp ennek okán máris elszálltak az áraik, a zöldhitel keret pedig annyira gyorsan kimerült, hogy már arra sem lehet számítani.

Ingatlant keresőként tehát mindenképpen érdemes az energiatakarékos vagy a könnyen energiatakarékossá alakítható ingatlanok felé fordulni. Tulajdonosként pedig érdemes ilyen irányú fejlesztésre beruházni, akkor is, ha a közeljövőben szeretnénk eladni ingatlanunkat, és akkor is, ha még sokáig nem költöznénk, hiszen így sokat spórolhatunk a rezsin, és az ingatlan energiahatékonysága egy későbbi eladás során is sokat nyom a latban.

Ajánlott ingatlanok


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Olyan kritikát kapott az Orbán-kormány, amelynek talán végre lesz foganatja

Olyan kritikát kapott az Orbán-kormány, amelynek talán végre lesz foganatja

Immár a hazai gazdasági élet befolyásos szereplői közül is egyre többen bírálják a kormány és azon belül is Nagy Márton intézkedéseit, ötleteit, javaslatait.

Most kiderül, 400 alatt vagy fölött megy víkendezni az euró

Most kiderül, 400 alatt vagy fölött megy víkendezni az euró

Itt vannak a péntek esti friss árfolyamok.

Most már teljesen biztos: megölték a Hamász vezérét

Most már teljesen biztos: megölték a Hamász vezérét

A hírt pénteken az iszlamista szervezet is megerősítette.

© 2024 (v2.202102)