Micsoda? Értékelhető vidéki házikók nagy telekkel, 2-5 millió körül!?

Aki nem nagyvárostól „pár lépésre” található nívós agglomerációs, illetve vidéki családi házat és nem is strandtól, gyógyfürdőtől gyalogos sétatávolságra lévő, menő, keresett nyaraló ingatlant kutat, az – elfogadható helyen – már 3-5 millió forinttól kaphat hétvégi kikapcsolódásra, kertészkedésre is kiválóan alkalmas, egyszerűbb falusi ingatlanokat. Szuper-olcsó tippjeink következnek Eger, a Balaton és Debrecen tágabb környékéről!

A hazai középosztályban egyre nagyobb azoknak az aránya, akik kezdik belátni: a következő 5-10 évben nagy valószínűséggel egyre nehezebb lesz a mindennapi megélhetés. Sok olyan „luxus” dologról le kell majd mondania az átlagembernek, mint az újabb autó, a nagyobb lakás… Ha csak most azonnal, amíg még tart a lendület, és akadnak 10 százalék körüli fix hitelek, nem vág bele. De a többségnek azért ez nem adatik meg.

Ugyanakkor a 40-45 felettiek, vagy a 50 körüliek körében egyre több az olyan városi, kertvárosi ember, aki hajlandó visszatérni a hétvégi gazdálkodáshoz. Tehát ahhoz a klasszikus, „retró”, azaz a ’70-es vagy ’80-as években jellemző modellhez, amikor a napsütéses hétvégéken kimentek a szülők (sokaknak már nagyszülők) és egy kicsit úgymond „kapirgáltak” a telken.

Egyrészt hobbiból – a korral sokan a kert felé fordulnak –, de másrészről kicsit kényszerből is, hiszen, ha nem is sokat, azért a bele fektetett energiát visszahozta az a kis, saját kertben megtermett paradicsom, paprika, szőlő. Továbbá, a kertben termett gyümölcsök, zöldségek zamata is egészen más volt már akkor is, mint a bolti változatoké.

Ma pedig különösen igaz ez, hiszen a nagy áruházak távolról hozott zöldségei, gyümölcsei mindig, még télen is elérhetők, de sokszor íztelenek, sőt, ma már 2-3-szorosába kerülnek az egy-két évvel ezelőttinek. És lehet, hogy ez még csak a kezdete az árnövekedésnek…

Mivel azonban a többség ennél azért ma már kényelmesebb, nem keresik igazán az emberek a kalsszikus nagy telekkel megáldott falusi házakat, még az olcsókat sem nagyon.

Így hát az élelmesebb, az átlagnál mondjuk úgy, fizikai értelemben szorgalmasabb mindennapi ember most akár egy vidéki város külterületén, vagy akár attól nem messze egy-egy községben kifoghat olyan, alaposan felújítandó házikót, amely, ha lakni nem is feltétlenül, azért hétvégi telek kiegészítőjeként még megállja a helyét.

Ilyen olcsó, igaz korántsem kompromisszum- és feladat-mentes, „gyöngyszemeket” akár már 2-3-4 millió forinttól lehet kapni az északkeleti nagyvárosaink mellett, vagy azok vonzásában, a Balatontól 3-4 falura délre, vagy északra; illetve szinte mindenütt az olyan vidéki részeken, amelyek fürdővárosoktól, vagy a sikeres nagyvállalatoktól távolabb esnek, továbbá lakhatásra nem igen jönnek szóba. Természetesen ebben a belépő kategóriában általában erősen felújítandó, sokszor bontandó házak vannak, de nem mindig, akadnak olyanok, amelyek érdemesek a felújításra, ha az ember házilag képes sok mindent megcsinálni, így csökkentve tovább a költségeket.

Hétvégi telket, falusi „víkendházat” keres 5M Ft alatt?

Nézzen szét az Ingatlantajolo.hu olcsóbb kínálatában!

Itt alapvetően két dologra kell figyelni: a község vagy a város nyilván sokkal inkább fejlődő, agilis lakó-összetételű, semmint lemaradó, elöregedő legyen, tehát legyen érdemi fejlődési kilátás a községben.

Továbbá, mivel ma már a legkisebb felújítás is súlyos milliókba kerül (akkor is, ha magunk barkácsolunk), ami azonban várhatóan soha nem térül meg… Miért? Mert egy ma pár milliós kisbirtok ára várhatóan nem fog úgy nőni, mint egy jól kiadható, nagyvárosi kis lakásé, és igen, a munka is sokkal-sokkal több lesz vele.

És még valami: a külterületek (például városok mellett zártkertes övezetek) árban igen vonzóak lehetnek, de a villany, a víz elérhetősége, a hóban, sárban történő megközelíthetőség, továbbá a termés „őrizhetősége” is sokkal jobb lehet egy község házai közt, mint messze kint a „határban” távol minden közvilágítástól és mozgástól…

No, ezeket a szempontokat kipipálva, nézzünk néhány idevágó példát.

Itt van mindjárt Heves megye egyik legjobban fejlődő, az utóbbi években komoly árnövekedést is magának tudó Eger városa, pontosabban annak tágabban vett környéke.

Ez a dormándi házikó talán nem szépségdíjas, de hétvégi háznak azért ideális, 50 négyzetméteres, miközben – kis jóindulattal .- lakható is, közművekkel ellátott, de az igen kedvező 2,99 milliós irányár mellé viszonylag nagy telek is jár.

Besorolása szerint belterület. A telken teljes közmű megtalálható, a kis épület most is lakott, egy szoba, konyha, hétvégére elfogadható fürdőszoba található benne. Fűtése ugyan gázpalackkal megoldott, de a melegvizet villanybojler szolgáltatja. Az ingatlan megközelítésénél, méreténél fogva alkalmas gazdálkodásra, ház építésre, bővítésre, vállalkozás létesítésére.

Vagy nézzünk egy Balatonhoz relatíve közeli – persze ebben az árkategóriában nyilván nem bármely strandhoz sétatávolságra lévő… – ajánlatot. Itt persze már nehezebb beleférni az 5 milliós keretbe, hiszen Nyugat-Magyarországon vagyunk és valamelyest a Balaton vonzása is árfelhajtó. Három millió körül csak Somogy megye határhoz közeli falvaiban akad, ott is erősen felújítandó birtok, a Balatontól legalább egy órányira.

A legjobb árat a Balatonhoz viszonylag közel, most Karádon találtuk, ahol 4,5 millióért egy erősen felújítandó parasztházat kínálnak. Viszont a telek hatalmas (közel 3 ezer nm), a helyi dombok látványa kellemes a telekről, és a Balaton partja mindössze 15(!) perc kocsival. Közművek is vannak, a ház „megmenthető” állapotú és a faluközpont közelben, buszmegálló, óvoda, iskola, boltok, posta mellett van. No persze csak ezermestereknek ajánlott, de mit várunk egy 6-8 éves használt autó áráért?

 

Második legnagyobb városunk, Debrecen tágabb vonzásában azért érezhető, hogy a keleti országrész árai mindig is szerényebbek voltak.

Itt most – Püspökladány és Hajdúszoboszló közvetlen vonzásában – egy takaros, komoly községben, Bárándon már 1,9(!) millió forintos irányáron is elcsíphető egy nagy telekkel csábító kis házikó. Igaz ez csak szerkezetkész, minimum súlyos milliók kellenek a lakhatóvá tételéhez. De téglából, 2007-ben épült és 2 szobás ez a családi ház a Vasút utcában. Ráadásul vasbeton az alapozása és 1494 nm telek tartozik hozzá. Azaz nem egy bontandó, romos vályog viskóról van szó.

 

Ajánlott ingatlanok


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Fontos ígéretet kapott Ukrajna

Fontos ígéretet kapott Ukrajna

Csendes nap volt a szerda az orosz-ukrán háborúban – esti hírösszefoglalónkban a háború 847. napja.

„Meg kellett volna számolni az egészet, mert ez így egy elég fals eredmény” – ezt gondolják a budapestiek a főpolgármester-választásról

„Meg kellett volna számolni az egészet, mert ez így egy elég fals eredmény” – ezt gondolják a budapestiek a főpolgármester-választásról

A fővárosban járva az újraszámlálás utáni helyzetről érdeklődtünk az utca emberénél.

Sírva fakad, ha megnézi, mi történt a forinttal

Sírva fakad, ha megnézi, mi történt a forinttal

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.

Orbán Viktornak erre még jutott ideje a magyar meccs előtt

Orbán Viktornak erre még jutott ideje a magyar meccs előtt

Cikkünk megjelenése után nem sokkal kezdődik a Magyarország-Németország csoportmeccs.

© 2024 (v2.202102)