Gyorsuló és erősödő ingatlanpiac májusban: íme a friss számok

A csendesebb április után újra erősödött az ingatlanpiac májusban – az erre a hónapra becsült 12 519 darab tranzakció 5%-os emelkedést mutat az előző hónaphoz képest, de még így is 12%-kal elmarad a tavaly májusi, kiugróan erős forgalomtól.

A panellakások forgási sebessége országosan gyorsult az elmúlt hónapban, a kelet-magyarországi panelek értékesítéséhez mindössze 2 hónap elegendő, de Nyugat-Magyarországon és a főváros pesti oldalán sem kell sokkal több, 2,5 hónap alatt jutnak el az eladók a szerződéskötésig. A használt téglalakások eladási ideje Budán a legrövidebb. Vidéken csökkent az értékesítési idő a téglalakások esetében is a tavalyi év azonos időszakához képest, bár kevésbé számottevő mértékben, mint a paneleknél. A Duna House országos hálózatának értékesítési adatai a panellakások töretlen drágulását mutatják.

A legmagasabb árú panellakásokat továbbra is a budai lakótelepeken adták el. Vidéken, idén májusban 458-490 ezer forint között juthattunk ehhez az ingatlantípushoz négyzetméterenként. A főváros pesti oldalán az átlagár 736 ezer Ft/m2 volt a múlt hónapban, azonban a pesti paneltranzakciók között már licitáló vevők jelenlétére is volt példa idén májusban.

A téglaépítésűek ára is emelkedett, a főváros budai oldalán, valamint Pesten, a belvárosi területen átlagosan 950 ezer forintba került egy használt téglalakás négyzetméterenként. Licit nem jellemző ennél az ingatlantípusnál, azonban Kelet- és Nyugat-Magyarországon közel kétszeresére növekedett a vevők mozgástere az irányárhoz képest. A vidéki tranzakciók között is a magasabb értékű ingatlanoké a többség. Közép-Magyarország kivételével, országosan a 40-60 négyzetméter nagyságú ingatlanok voltak a legkeresettebbek. A tavaly ilyenkor értékesített ingatlanok jelentős része a 15-20 milliós kategóriába tartozott, idén a 40 millió forint feletti otthonokat keresték a legtöbben. A kistelepüléseken a pandémia okozta változások óta jelentősebb ingatlanforgalmat tapasztalnak értékesítőink. A bővüléshez hozzájárult az ezeken a településeken elérhető Falusi CSOK lehetősége, amelynek meghosszabbítása továbbra is segítheti a vidéki ingatlanpiac menetelését. A befektetők aktivitása továbbra is erős Budapest mellett vidéken is. A fővárosban a vásárlók 42%-a tartozik ebbe a vevői csoportba, akik átlagosan 54 millió forintot fordítottak idén májusban megtakarításaikból ingatlanvásárlásra. Az ország teljes területén vezető vásárlási ok még a nagyobb lakásba költözés is. A tágasabb otthonért átlagosan 46,5 millió forintot áldoztak a vidéki vevők.

ÉRDEKES ADATOK:

• A budai eladások mindössze 6%-a tartozott a 40 millió forintos értékhatár alá.

• Kelet-Magyarországon mindössze 2 hónap alatt értékesíthető egy panellakás.

• A pesti lakótelepeken egyes lakásokra már licitálnak is a vevők.

Tranzakciós adatok 2022. május – Duna House tranzakciószám becslés

A Duna House  szerint 2022 májusában, országosan 12 519 lakóingatlan cserélt tulajdonost, valamint 140 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.

A csendesebb április után újra erősödött a lakóingatlanpiac a Duna House becslése szerint. A májusra becsült 12 519 darab tranzakció 5%-os emelkedést mutat az előző hónaphoz képest, de még így is 12%-kal elmarad a tavalyi májusi, kiugróan erős forgalomtól.

Az ingatlanáraknál az első negyedévben tapasztalt áremelkedés és a folyamatosan dráguló hitelkamatok ellenére sem csökkent egyelőre jelentősen a fizetőképes kereslet az ingatlanpiacon. Idén már több mint 63 ezer ingatlan cserélt tulajdonost, ami átlagosan havi több mint 12 ezer tranzakciót jelent. Az aktív piacon azonban a szűkülő kínálat és a nehezedő hitelkihelyezések miatt egyre nagyobb szükség lesz eladói és vevői oldalon is a közvetítői szakmai segítségre a DH szerint. A jelzáloghitel-piacon az áprilisi rekordmagas volumen után újra nagyon erős hónapot zárt a piac.

A Duna House becslése alapján májusban 140 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott. Ez az előző hónaphoz képest 3%-os csökkenést mutat, áprilisban ugyanis az MNB tényadatai szerint 144,76 milliárd forint összegre szerződtek az ügyfelek. Az előző évi májusi adatokhoz képest ugyanakkor 16%-kal nagyobb hitelvolumen realizálódott Magyarországon. A hitelpiacot áprilisban és májusban elsősorban az újépítésű ingatlanokhoz kapcsolódó kihelyezések erősítették.


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Újabb amerikai rakéták érkeznek Ukrajnába

Újabb amerikai rakéták érkeznek Ukrajnába

Avgyijivkánál nyomulnak tovább az oroszok.

Nem fontos, elvtársak, mondta Orbán Viktor

Nem fontos, elvtársak, mondta Orbán Viktor

Van egy szó, ami végig vonult ezen a héten. Elég hosszú, de kifejező: eljelentéktelenítés. Nézzük csak, hol jött ez elő és kik cselekedték meg ezt!

Ezrek tüntetnek Magyar Péter felhívására a Belügyminisztérium előtt

Ezrek tüntetnek Magyar Péter felhívására a Belügyminisztérium előtt

Pintér Sándor lemondását követelték a pedofil-ügy miatt.

Meglepetést okozott a forint és ennek sokan örülnek

Meglepetést okozott a forint és ennek sokan örülnek

Vegyesen alakult pénteken a forint árfolyama a kora reggeli jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben, a heti eredménye azonban pozitív.

© 2024 (v2.202102)