Gyorsuló és erősödő ingatlanpiac májusban: íme a friss számok

A csendesebb április után újra erősödött az ingatlanpiac májusban – az erre a hónapra becsült 12 519 darab tranzakció 5%-os emelkedést mutat az előző hónaphoz képest, de még így is 12%-kal elmarad a tavaly májusi, kiugróan erős forgalomtól.

A panellakások forgási sebessége országosan gyorsult az elmúlt hónapban, a kelet-magyarországi panelek értékesítéséhez mindössze 2 hónap elegendő, de Nyugat-Magyarországon és a főváros pesti oldalán sem kell sokkal több, 2,5 hónap alatt jutnak el az eladók a szerződéskötésig. A használt téglalakások eladási ideje Budán a legrövidebb. Vidéken csökkent az értékesítési idő a téglalakások esetében is a tavalyi év azonos időszakához képest, bár kevésbé számottevő mértékben, mint a paneleknél. A Duna House országos hálózatának értékesítési adatai a panellakások töretlen drágulását mutatják.

A legmagasabb árú panellakásokat továbbra is a budai lakótelepeken adták el. Vidéken, idén májusban 458-490 ezer forint között juthattunk ehhez az ingatlantípushoz négyzetméterenként. A főváros pesti oldalán az átlagár 736 ezer Ft/m2 volt a múlt hónapban, azonban a pesti paneltranzakciók között már licitáló vevők jelenlétére is volt példa idén májusban.

A téglaépítésűek ára is emelkedett, a főváros budai oldalán, valamint Pesten, a belvárosi területen átlagosan 950 ezer forintba került egy használt téglalakás négyzetméterenként. Licit nem jellemző ennél az ingatlantípusnál, azonban Kelet- és Nyugat-Magyarországon közel kétszeresére növekedett a vevők mozgástere az irányárhoz képest. A vidéki tranzakciók között is a magasabb értékű ingatlanoké a többség. Közép-Magyarország kivételével, országosan a 40-60 négyzetméter nagyságú ingatlanok voltak a legkeresettebbek. A tavaly ilyenkor értékesített ingatlanok jelentős része a 15-20 milliós kategóriába tartozott, idén a 40 millió forint feletti otthonokat keresték a legtöbben. A kistelepüléseken a pandémia okozta változások óta jelentősebb ingatlanforgalmat tapasztalnak értékesítőink. A bővüléshez hozzájárult az ezeken a településeken elérhető Falusi CSOK lehetősége, amelynek meghosszabbítása továbbra is segítheti a vidéki ingatlanpiac menetelését. A befektetők aktivitása továbbra is erős Budapest mellett vidéken is. A fővárosban a vásárlók 42%-a tartozik ebbe a vevői csoportba, akik átlagosan 54 millió forintot fordítottak idén májusban megtakarításaikból ingatlanvásárlásra. Az ország teljes területén vezető vásárlási ok még a nagyobb lakásba költözés is. A tágasabb otthonért átlagosan 46,5 millió forintot áldoztak a vidéki vevők.

ÉRDEKES ADATOK:

• A budai eladások mindössze 6%-a tartozott a 40 millió forintos értékhatár alá.

• Kelet-Magyarországon mindössze 2 hónap alatt értékesíthető egy panellakás.

• A pesti lakótelepeken egyes lakásokra már licitálnak is a vevők.

Tranzakciós adatok 2022. május – Duna House tranzakciószám becslés

A Duna House  szerint 2022 májusában, országosan 12 519 lakóingatlan cserélt tulajdonost, valamint 140 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.

A csendesebb április után újra erősödött a lakóingatlanpiac a Duna House becslése szerint. A májusra becsült 12 519 darab tranzakció 5%-os emelkedést mutat az előző hónaphoz képest, de még így is 12%-kal elmarad a tavalyi májusi, kiugróan erős forgalomtól.

Az ingatlanáraknál az első negyedévben tapasztalt áremelkedés és a folyamatosan dráguló hitelkamatok ellenére sem csökkent egyelőre jelentősen a fizetőképes kereslet az ingatlanpiacon. Idén már több mint 63 ezer ingatlan cserélt tulajdonost, ami átlagosan havi több mint 12 ezer tranzakciót jelent. Az aktív piacon azonban a szűkülő kínálat és a nehezedő hitelkihelyezések miatt egyre nagyobb szükség lesz eladói és vevői oldalon is a közvetítői szakmai segítségre a DH szerint. A jelzáloghitel-piacon az áprilisi rekordmagas volumen után újra nagyon erős hónapot zárt a piac.

A Duna House becslése alapján májusban 140 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott. Ez az előző hónaphoz képest 3%-os csökkenést mutat, áprilisban ugyanis az MNB tényadatai szerint 144,76 milliárd forint összegre szerződtek az ügyfelek. Az előző évi májusi adatokhoz képest ugyanakkor 16%-kal nagyobb hitelvolumen realizálódott Magyarországon. A hitelpiacot áprilisban és májusban elsősorban az újépítésű ingatlanokhoz kapcsolódó kihelyezések erősítették.


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Szijjártó Péter visszaszólt a francia pénzügyminiszternek

Szijjártó Péter visszaszólt a francia pénzügyminiszternek

Európa súlyos gazdasági kihívásokkal szembesül.

Kocsis Máté határvadász testületet akar

Kocsis Máté határvadász testületet akar

Magyarország nem engedhet a biztonságából.

Magyarországról rajtolhat a Tour de France?

Magyarországról rajtolhat a Tour de France?

Nem tartja kizártnak a Tour de France versenyigazgatója, hogy a francia kerékpáros körverseny egyszer Magyarországról induljon el.

Meddig menekülnek még a dolgozók a munkahelyekről?

Meddig menekülnek még a dolgozók a munkahelyekről?

Rekord mennyiségű munkavállaló hagyta el az állását, mert tudta, hogy rengeteg lehetőség várja. Vajon megáll ez a folyamat vagy folytatódik a túlpörgés? 

© 2022 (v2.202102)