Letérdelt a munkaerőpiac: harc kezdődhet az állásokért

Nem kedvez a trend azoknak, akik most néznének új állás után. Sajnos elérkezettnek látszik, amitől tartottunk: egyre több álláskereső van a munkaerőpiacon, ezzel együtt pedig csökken az álláshirdetések száma. Harc lesz az állásokért?


Úgy tűnik, beigazolódik, amit már hónapok óta sejteni lehetett: a gazdasági válság eléri a munkaerőpiacot is. Ahogy bármely más piacot, úgy ezt is a kereslet-kínálat törvénye mozgatja, ha pedig csökken a kereslet és nő a kínálat, – vagyis a munkakeresők száma-, az bizony nem sok jót jelent. Nem lesz könnyű helyzetben, aki most kezd új állást keresni. Egyrészről megnövekedett az álláskeresők száma, így jóval nagyobb merítésből válogathatnak majd azok a cégek, akik új munkaerőt keresnek. Ha nem lenne elég tehát, hogy még több “vetélytárssal” kell számolni majd egy adott munka megpályázásánál, sajnos a lehetőségek száma is szemmel láthatóan visszaesett. Míg az elmúlt néhány évben számos területen szinte a munkáltatóknak kellett versenyezniük egymással az új munkaerőért, ez a tendencia most megfordulni látszik.


Még a sztárszakmának számító IT pozíciók számában is jelentős visszaesés mutatkozik, ahogy szinte a legtöbb más területen is. Az biztos, hogy az elkövetkezendő időszakban az álláskeresés folyamata jelentősen lelassulhat. A korábbi felmérések is azt mutatják, hogy átlagosan 9,9 hónap, mire új munkát találhatunk, ennél valószínűleg csak még nehezebb és hosszadalmasabb lesz a folyamat.

Az álláskeresők helyzetét nehezíti, hogy a legtöbb cég most inkább a meglévő munkaerő megtartására koncentrál. Bár sok helyen béremeléssel igyekeznek kompenzálni az alkalmazottakat, sajnos a 10-20 % közötti béremelések a folyamatosan növekvő infláció miatt szinte jelentéktelenné válnak. Hiába az emelés, az élelmiszerárak drasztikus megugrása miatt, a legtöbb munkavállaló még így is nehezebben él meg a fizetéséből, mint eddig. 

Mit tehet most az, akinek mégis új munkát kell keresnie?

Számolni kell azzal, hogy sokkal több jelentkező pályázhat ugyanarra a pozícióra, mint korábban, azonban nincs ok a teljes elkeseredésre.
A Jobinfo.hu-n jelenleg is 25.000 állásajánlattal várja, sőt létrehoztak egy olyan platformot, ami méginkább leegyszerűsíti és felgyorsítja az álláskeresés folyamatát. A CVDB platformon az álláskeresői fiók létrehozása és az önéletrajz feltöltése ráadásul rendkívül egyszerű és nem vesz 5 percnél többet igénybe. A portál munkatársai segítenek abban, hogy új, esetleg jobb állásra találjon a váltásra nyitott, esetleg épp állástalan munkakereső.
A regisztrációval pedig nem csak a sikeres álláskeresésének esélyeit növelheti meg, egy új iPhone-t is nyerhet, ugyanis az önéletrajz feltöltésével automatikusan részt vesz a sorsoláson.

 


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Üzemanyagárak: megoldás helyett gumicsontot kaptunk Nagy Mártontól

Üzemanyagárak: megoldás helyett gumicsontot kaptunk Nagy Mártontól

A kormány nem megoldást, hanem csak további feszültséget generált az üzemanyagok piacán.

Újabb amerikai rakéták érkeznek Ukrajnába

Újabb amerikai rakéták érkeznek Ukrajnába

Avgyijivkánál nyomulnak tovább az oroszok.

Nem fontos, elvtársak, mondta Orbán Viktor

Nem fontos, elvtársak, mondta Orbán Viktor

Van egy szó, ami végig vonult ezen a héten. Elég hosszú, de kifejező: eljelentéktelenítés. Nézzük csak, hol jött ez elő és kik cselekedték meg ezt!

Ezrek tüntetnek Magyar Péter felhívására a Belügyminisztérium előtt

Ezrek tüntetnek Magyar Péter felhívására a Belügyminisztérium előtt

Pintér Sándor lemondását követelték a pedofil-ügy miatt.

© 2024 (v2.202102)