Ezért már biztosan nem kell többet fizetned 2023-ban!

Az árak drasztikusan emelkednek és különösen a rezsi miatt aggódnak sokan, hogy vajon változatlan marad-e az ára januártól. Egy biztos: a Magyar Közlönyben kedden megjelent rezsirendelet szerint a lakossági fogyasztók számára 2023. január 1-től 2023. december 31-ig nem lehet emelni a rendszerhasználati díjat – tudósított a Portfolio.hu.

Váratlanul új rezsirendelet jelent meg kedd este a Magyar Közlönyben, amely értelmében 2023-ban év közben nem lehet emelni a lakossági felhasználók rendszerhasználati díjait, emellett pedig a nem lakossági fogyasztók esetében a magasabb feszültségszinteken legyen nagyobb arányú a rendszerhasználati díjak növekedése. A friss kormányrendelet értelmében azokat a kisfeszültségű idősoros csatlakozású felhasználókat, akik az egyetemes szolgáltatásra jogosultak körébe tartoznak, 2023. január 1-től profil elszámolásúnak kell tekinteni.

A késő este megjelent Magyar Közlönyben található 484/2022. (XI. 29.) kormányrendelet szerint a 2023. január 1. és 2023. december 31. közötti időszakra vonatkozó villamos energia rendszerhasználati díjakat akként kell megállapítania lényegében a következő napokban a Magyar Energetikai és Közmű-Szabályozási Hivatalnak (MEKH), hogy a díjmegállapítás nem eredményezheti a lakossági fogyasztók által fizetendő rendszerhasználati díjak növekedését.

Amellett, hogy jövőre év közben nem lehet emelni a lakossági felhasználók rendszerhasználati díjait, a kormány arról is rendelkezett, hogy a nem lakossági fogyasztók esetében a magasabb feszültségszinteken legyen nagyobb arányú a rendszerhasználati díjak növekedése.

Azt is rögzíti a kormányrendelet, hogy a rendszerhasználati díjak 2023-ra vonatkozó szabályait úgy kell megállapítani, hogy a hat regionális elosztóhálózati társaság, illetve az átviteli hálózatot üzemeltető Mavir hálózati veszteségeit csak 85-85%-ban lehet kompenzálni a megállapítandó rendszerhasználati díjak segítségével. Az is benne van a rendeletben, hogy ehhez a 85%-os kompenzációhoz a regionális elosztóknak 100 milliárd forint fizethető ki a Rezsivédelmi Alapból, a Mavirnak pedig 80 milliárd forint.

Mindez lényeges változás, mert amint a rendszerhasználati díjak emelésének befagyasztását és az emiatti különadó tételeket bemutató november eleji cikkünkben írtuk: a hálózati veszteség megtérítése alapvető elismert díjeleme volt a rendszerhasználati díjkalkulációnak, de most kormányrendelet rögzíti, hogy ennek mértéke minden fontos szereplő számára csak 85%-ban történhet meg, és azt is előírták, hogy ehhez a rezsialapból mennyit lehet költeni.

További részletekért kattintson a Portfolio.hu-ra.

Mfor.hu legfrissebb cikkei

Vannak, akik a beígértnél is nagyobb áremelést kaptak a Vodafone-tól, itt a magyarázat

Vannak, akik a beígértnél is nagyobb áremelést kaptak a Vodafone-tól, itt a magyarázat

Az inflációra hivatkozva hajt végre díjkorrekciót a cég, de vannak, akiknek a közölt mértékhez képest is többet kell fizetniük.

Nagy Márton nem aggódik a leminősítések miatt

Nagy Márton nem aggódik a leminősítések miatt

Megszólalt a gazdaságfejlesztési miniszter az újabb hitelminősítői döntésre reagálva.

Újabb városnál kerültek bajba az ukránok, meddig bírják az orosz nyomást?

Újabb városnál kerültek bajba az ukránok, meddig bírják az orosz nyomást?

Most Vuledárnál zajlanak heves harcok, nagyok az orosz veszteségek, de benyomultak a városba. Drónhadsereget építi Ukrajna. Szombat reggeli háborús hírek.

Megint rossz hírt kapott Magyarország, ez mindenkinek fájni fog

Megint rossz hírt kapott Magyarország, ez mindenkinek fájni fog

Tovább drágulhat a magyar állam finanszírozása, újabb hitelminősítő rontott az államadósság besorolásán.

© 2023 (v2.202102)