Újabb teher a lakástulajdonosoknak: a közös költség sem ússza meg az energiaválságot!

Eddig még örülhettek a lakástulajdonosok, hiszen egy lakás fenntartása még korszerűtlen fűtéssel és hőszigetelés nélkül is gazdaságosabb lehet, mint egy hasonlóan rossz tulajdonságokkal rendelkező családi házé. A közös területek világítása, fűtése és a lift üzemeltetése azonban a közös költségek árát is megemeli, de vannak olyan tényezők, amik ennél is durvábban terhelik a társasházi költségvetést.

A társasházak karbantartását, takarítását ugyanis eddig jellemzően KATA-s vállalkozók végezték, akiknek most már nemcsak hogy több adót kell fizetniük, de sokan közülük inkább elmentek alkalmazottnak kisebb cégekhez, így kevesebb lett a vállalkozó.

A karbantartási költségek ugyanis közel 40%-át is kiteszik a közös költségnek, így a közös költségek várhatóan minimum 30-40%-kal emelkednek majd, ami lakásonként 3000 forintot jelenthet, de előfordulhat duplázódás is. A költségek várhatóan ott fognak nagyobb mértékben növekedni, ahol lift van a társasházban, vagy ahol házközponti fűtéses a társasház.

A beszámoló közgyűlések februártól májusig tartanak, így ezekben a hónapokban fog kiderülni, hogy hol, mekkora lesz a költségnövekedés. Ezek után a lakás vásárlásoknál, bérbe adásoknál már nemcsak az ingatlan rezsije, de a közös költség mértéke is sokat fog nyomni a latban.

Mfor.hu legfrissebb cikkei

Történelmi csúcsra nőtt a közintézmények tartozása

Történelmi csúcsra nőtt a közintézmények tartozása

A 134 milliárd forint tartozásból 129 milliárdot a Belügyminisztérium intézményei halmoztak fel.

Ezt az adatot sem fogja kiplakátolni Rogán Antal

Ezt az adatot sem fogja kiplakátolni Rogán Antal

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.

Egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon

Egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon

4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.

Az oroszok nem ijedtek meg az amerikai rakétáktól

Az oroszok nem ijedtek meg az amerikai rakétáktól

Lemondott egy korrupt ukrán miniszter. Háborús hírek.

© 2024 (v2.202102)