Egyszerűbb lesz az ügyintézés! Jön az E-ingatlan nyilvántartás

Mint ismeretes az eredeti tervek szerint 2023. február 1-én indult volna az E-ingatlan nyilvántartás. Egy tavaly novemberi kormány döntés értelmében azonban ezt 2024. február 1-ére halasztották. A 2023. február 16-án megjelent Magyar Közlönyben megjelent az 1032/2023. (II. 16.) Korm. határozat az E-ING rendszer élesítéséhez és üzemeltetéséhez szükséges feladatok ellátásáról, amivel a Kormány a Lechner Tudásközpont Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaságot bízta meg.

A projekt célja a földügyi igazgatás, azaz a földügyi igazgatáshoz tartozó hatósági eljárások, valamint a földügyi adatbázisokból és nyilvántartásokból történő adatszolgáltatás teljes körű elektronizálása, a Földhivatal ingatlan-nyilvántartáshoz, térképészethez, telekalakítási eljáráshoz kapcsolódó feladatainak elektronikus ügyintézésre történő felkészítése.

Az E-ingatlan-nyilvántartás projekt szorosan kapcsolódik az „E-építés keretrendszer – innovációval a magyar emberek szolgálatában” és a „3D alapú adat infrastruktúra kialakítása” kiemelt projektekhez, melyek szintén a Lechner Tudásközpont konzorciumvezetésével valósulnak meg. Ennek köszönhetően a földügyi nyilvántartások, az építésügyi szakrendszerek, valamint a kapcsolódó föld- és építésügyi téradatbázisok (tovább)fejlesztése egységes szakmai irányítás alá kerül, ami határozott lépés az összefüggő föld- és építésügyi ágazatok közötti informatikai és közigazgatás-szervezési interoperabilitás kialakításának irányába.

A projekt megvalósítását különösen indokolja, hogy az elmúlt évek dinamikusan növekvő ingatlan- és építési beruházási igényeinek okán a földügyi és az építésügyi eljárások informatikai rendszerei között átjárható kommunikáció és együttműködési képesség valósuljon meg.

A projekt pontos árát egyelőre még nem lehet tudni, de a határozatból kiderült, hogy a források allokálásról a Pénzügy Minisztérium fog dönteni.

 

Mfor.hu legfrissebb cikkei

Újabb amerikai rakéták érkeznek Ukrajnába

Újabb amerikai rakéták érkeznek Ukrajnába

Avgyijivkánál nyomulnak tovább az oroszok.

Nem fontos, elvtársak, mondta Orbán Viktor

Nem fontos, elvtársak, mondta Orbán Viktor

Van egy szó, ami végig vonult ezen a héten. Elég hosszú, de kifejező: eljelentéktelenítés. Nézzük csak, hol jött ez elő és kik cselekedték meg ezt!

Ezrek tüntetnek Magyar Péter felhívására a Belügyminisztérium előtt

Ezrek tüntetnek Magyar Péter felhívására a Belügyminisztérium előtt

Pintér Sándor lemondását követelték a pedofil-ügy miatt.

Meglepetést okozott a forint és ennek sokan örülnek

Meglepetést okozott a forint és ennek sokan örülnek

Vegyesen alakult pénteken a forint árfolyama a kora reggeli jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben, a heti eredménye azonban pozitív.

© 2024 (v2.202102)