Tél van, mégis többet termeltek napelemparkjaink, mint Paks!

A szokatlanul enyhe, napsütéses télnek köszönhetően sorra dőlnek meg Magyarország napelemparkjainak elektromos áram termelési rekordjai. – olvashatjuk a Portfolio.hu oldalán. 2023. február 10-én már 1953 MW-os rekordot állítottak fel az ország napelemparkjai, ez a rekord dőlt meg most február 21-én 2030,5 MW termeléssel, ami már magasabb, mint a Paksi Atomerőmű teljes beépített kapacitása.

Ismét rekordot döntött a magyarországi ipari méretű naperőművek termelése: február 21-én kedden dél körül 2030,5 MW volt az 50 kW feletti napelemparkok termelése, ami már magasabb, mint a Paksi Atomerőmű 2026,6 MW-os teljes beépített kapacitása, illetve elektromos összteljesítménye.

Itt az újabb rekord

A napenergia-termelési csúcsdöntés az alig néhány nappal korábban, 2023. február 10-én regisztrált 1953 MW-os termelési rekordot adta át a múltnak, illetve emelte meg 77 megawattal, miután az közel 100 MW-tal múlta felül a korábbi, 2022 júliusi 1859,2 MW-os rekordot. A Mavir közlése szerint a mostani rekord időszakában a villamosenergia-rendszer terhelésének felét (49,8 %), nagyjából 2300 megawattot a megújulók termeléséből, részben szélenergiából fedeztük. Az időszak során a teljes megújuló termelésnek a 43,8 százalékát adta a rekord mennyiségű naperőműves termelés.

Mindemellett az import-export szaldó értéke több órán keresztül negatív volt a déli időszakban, azaz – az egyébként éves szinten villamosenergia-igénye 25-30 százalékát importból fedező – Magyarország erre az időre nettó exportőri pozícióba került, 15 és 355 MW közötti nagyságrendben.

 

A Paksi Atomerőmű II. számú blokkján egyébként február 16. óta Tervszerű Megelőző Karbantartást (TMK) végeznek, így a kiadható maximális teljesítmény 1500 MW nagyságrendű.

A következő hónapokban várhatóan újabb napenergia-termelési rekordok születnek majd, ahogyan a fotovoltaikus kapacitás tovább bővül, és a Nap égen megtett pályája magasabbra kerül. Utóbbi éven belüli ciklusával összefüggően a naperőművek kihasználtsága a téli hónapokban a legalacsonyabb, és nyáron a legmagasabb, vagyis termelésük ekkor közelíti meg leginkább a beépített teljesítőképességüket, bár a kánikula már bizonyos mértékben rontja a napelemek hatékonyságát. Februárban az átlagos kihasználtság jóval elmarad az éves értéktől is, vagyis

A NAPENERGIA-TERMELÉSI REKORD BORÍTÉKOLHATÓAN ABBAN AZ ELMÉLETI ESETBEN IS TÖBBSZÖR MEGDŐLNE A TAVASZI-NYÁRI IDŐSZAKBAN, HA A NAPERŐMŰ-KAPACITÁS NEM BŐVÜLNE TOVÁBB.

 

Súly a villamosenergia-felhasználásban

Időjárásfüggő jellege, és a naperőművek ebből fakadó, a hagyományos erőművekéhez képest alacsony kihasználtsága miatt a napenergia részesedése a teljes villamosenergia-felhasználás fedezéséből hosszabb időtávon szintén relatív szerény. 2022 egészében a hazai napelemparkok átlagosan 17,4 százalékos kihasználtsággal üzemeltek (ez szintén rekord), ami messze elmarad a Paksi Atomerőmű megközelítőleg 90 százalékos kihasználtságától, de a hazai szélerőművek 20 százalék feletti éves átlagos kihasználtságánál is kisebb. Ezért, míg a napelempark-kapacitás részaránya a hazai villamosenergia-rendszer beépített teljesítőképességéhez képest már jócskán meghaladja a 20 százalékot, a napenergia súlya a hazai teljes (bruttó) villamosenergia-felhasználásban 2022-ben mindössze 6,73 százalék volt (ami egyébként szintén rekord).

További részletek: Portfolio.hu

 

 

 

 

Mfor.hu legfrissebb cikkei

"Brüsszel ideológiai támadásokkal és zsarolásokkal szórakoztatja magát"

"Brüsszel ideológiai támadásokkal és zsarolásokkal szórakoztatja magát"

Az Alapjogokért Központ is kiadott egy közleményt Brüsszel migrációval kapcsolatos döntésére reagálva.

Hasít a használtruha piac, több milliárd bevételnövekedés a Hádánál

Hasít a használtruha piac, több milliárd bevételnövekedés a Hádánál

Jó üzlet a használtruha-kereskedelem, ekkora inflációban pláne.

Gazprom-szövetséges manipulálta a magyar gázpiacot

Gazprom-szövetséges manipulálta a magyar gázpiacot

360 százalékkal verte fel a PPD nevű vállalat a gáz árát.

© 2023 (v2.202102)