Tél van, mégis többet termeltek napelemparkjaink, mint Paks!

A szokatlanul enyhe, napsütéses télnek köszönhetően sorra dőlnek meg Magyarország napelemparkjainak elektromos áram termelési rekordjai. – olvashatjuk a Portfolio.hu oldalán. 2023. február 10-én már 1953 MW-os rekordot állítottak fel az ország napelemparkjai, ez a rekord dőlt meg most február 21-én 2030,5 MW termeléssel, ami már magasabb, mint a Paksi Atomerőmű teljes beépített kapacitása.

Ismét rekordot döntött a magyarországi ipari méretű naperőművek termelése: február 21-én kedden dél körül 2030,5 MW volt az 50 kW feletti napelemparkok termelése, ami már magasabb, mint a Paksi Atomerőmű 2026,6 MW-os teljes beépített kapacitása, illetve elektromos összteljesítménye.

Itt az újabb rekord

A napenergia-termelési csúcsdöntés az alig néhány nappal korábban, 2023. február 10-én regisztrált 1953 MW-os termelési rekordot adta át a múltnak, illetve emelte meg 77 megawattal, miután az közel 100 MW-tal múlta felül a korábbi, 2022 júliusi 1859,2 MW-os rekordot. A Mavir közlése szerint a mostani rekord időszakában a villamosenergia-rendszer terhelésének felét (49,8 %), nagyjából 2300 megawattot a megújulók termeléséből, részben szélenergiából fedeztük. Az időszak során a teljes megújuló termelésnek a 43,8 százalékát adta a rekord mennyiségű naperőműves termelés.

Mindemellett az import-export szaldó értéke több órán keresztül negatív volt a déli időszakban, azaz – az egyébként éves szinten villamosenergia-igénye 25-30 százalékát importból fedező – Magyarország erre az időre nettó exportőri pozícióba került, 15 és 355 MW közötti nagyságrendben.

 

A Paksi Atomerőmű II. számú blokkján egyébként február 16. óta Tervszerű Megelőző Karbantartást (TMK) végeznek, így a kiadható maximális teljesítmény 1500 MW nagyságrendű.

A következő hónapokban várhatóan újabb napenergia-termelési rekordok születnek majd, ahogyan a fotovoltaikus kapacitás tovább bővül, és a Nap égen megtett pályája magasabbra kerül. Utóbbi éven belüli ciklusával összefüggően a naperőművek kihasználtsága a téli hónapokban a legalacsonyabb, és nyáron a legmagasabb, vagyis termelésük ekkor közelíti meg leginkább a beépített teljesítőképességüket, bár a kánikula már bizonyos mértékben rontja a napelemek hatékonyságát. Februárban az átlagos kihasználtság jóval elmarad az éves értéktől is, vagyis

A NAPENERGIA-TERMELÉSI REKORD BORÍTÉKOLHATÓAN ABBAN AZ ELMÉLETI ESETBEN IS TÖBBSZÖR MEGDŐLNE A TAVASZI-NYÁRI IDŐSZAKBAN, HA A NAPERŐMŰ-KAPACITÁS NEM BŐVÜLNE TOVÁBB.

 

Súly a villamosenergia-felhasználásban

Időjárásfüggő jellege, és a naperőművek ebből fakadó, a hagyományos erőművekéhez képest alacsony kihasználtsága miatt a napenergia részesedése a teljes villamosenergia-felhasználás fedezéséből hosszabb időtávon szintén relatív szerény. 2022 egészében a hazai napelemparkok átlagosan 17,4 százalékos kihasználtsággal üzemeltek (ez szintén rekord), ami messze elmarad a Paksi Atomerőmű megközelítőleg 90 százalékos kihasználtságától, de a hazai szélerőművek 20 százalék feletti éves átlagos kihasználtságánál is kisebb. Ezért, míg a napelempark-kapacitás részaránya a hazai villamosenergia-rendszer beépített teljesítőképességéhez képest már jócskán meghaladja a 20 százalékot, a napenergia súlya a hazai teljes (bruttó) villamosenergia-felhasználásban 2022-ben mindössze 6,73 százalék volt (ami egyébként szintén rekord).

További részletek: Portfolio.hu

 

 

 

 

Mfor.hu legfrissebb cikkei

Újabb amerikai rakéták érkeznek Ukrajnába

Újabb amerikai rakéták érkeznek Ukrajnába

Avgyijivkánál nyomulnak tovább az oroszok.

Nem fontos, elvtársak, mondta Orbán Viktor

Nem fontos, elvtársak, mondta Orbán Viktor

Van egy szó, ami végig vonult ezen a héten. Elég hosszú, de kifejező: eljelentéktelenítés. Nézzük csak, hol jött ez elő és kik cselekedték meg ezt!

Ezrek tüntetnek Magyar Péter felhívására a Belügyminisztérium előtt

Ezrek tüntetnek Magyar Péter felhívására a Belügyminisztérium előtt

Pintér Sándor lemondását követelték a pedofil-ügy miatt.

Meglepetést okozott a forint és ennek sokan örülnek

Meglepetést okozott a forint és ennek sokan örülnek

Vegyesen alakult pénteken a forint árfolyama a kora reggeli jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben, a heti eredménye azonban pozitív.

© 2024 (v2.202102)