Zöldítenél? Áprilistól kedvezőbb feltételek mellett kaphatsz lakáshitelt!

2017-ben jelentek meg először az MFL termékek, azaz a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek. A termékek megjelenésük óta a lakáshitelpiac meghatározó, sztenderd termékeivé váltak és nagyban hozzájárultak a lakáshitel-állomány kamatkockázatának csökkentéséhez, valamint a kamatfelárak mérsékléséhez. A Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel keretrendszere most azonban megújul: zöld hitelek és online folyamatok is elérhetővé válnak majd – tájékoztat honlapján az MNB.

Az eddig is népszerű MFL termékekből 2022 harmadik negyedévére már mintegy 185 ezer Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelt nyújtottak a bankok, több mint 2600 milliárd forint összegben és az új lakáshiteleken belüli piaci részesedésük 60 százalékot ért el. Az MNB azonban A lakáshitel-piac aktuális kihívásaira reagálva úgy döntött, hogy kibővíti az MFL feltételrendszerét. Egyrészt szeretné ösztönözni a hazai lakásállomány energetikai megújulását és ezáltal szeretne a gazdaság zöldítéséhez hozzájárulni. Ezért áprilistól bevezeti az MFL keretrendszer zöld irányú továbbfejlesztését. Másrészt az online hitelezési folyamatok elterjedésének támogatása érdekében 2024. januárjától minden MFL hitel esetében lehetőség nyílik a szerződéskötést megelőző, hitelfelvételi folyamatok elektronikus úton történő lefolytatására.

Az MNB célja az ügyfelek széles köre számára elérhető, a zöld lakáscélok kedvező feltételek melletti finanszírozását támogató termékek kifejlesztése. Ennek érdekében 2023 áprilisától a meghatározott, az MNB Zöld Tőkekövetelmény-kedvezmény Programjával összhangban álló zöld hitelcélok esetében folyósítási díj, illetve a zöld hitelcél ellenőrzéséhez kapcsolódó díj és egyéb költség nem kerülhet felszámításra. Illetve a hitelező egyszeri alkalommal a Hiteles Energetikai Tanúsítvány ügyfelet terhelő költségét is köteles lesz átvállalni. 

A zöld hitelcélok igazolt teljesülése esetére a hitelezőnek lehetősége lesz zöld kamatkedvezményt is biztosítani. Az adósok az új keretek között jóval kedvezményesebben érhetik el zöld lakáscéljukat: egy 20 millió forintos, 20 éves, 9 százalékos kamatozású hitel esetén mintegy 100 ezer Ft előnyt élvezhetnek hitelfelvételkor, 1 százalékpontos kamatkedvezménnyel pedig mintegy 3 millió forinttal alacsonyabb visszafizetendő összeget érhetnek el a futamidő alatt. Ez azért különösen előnyös, mert az új építésű és a felújítandó ingatlanok között igen jelentős az árkülönbség, így a lakást vásárlók kedvezőbb feltételekkel juthatnak olyan hitelhez, amelyből egy korszerű, energiahatékony, új építésű lakást vásárolhatnak meg. 

Az alábbi grafikonon látható, hogy mekkora különbségek vannak az új építésű és a felújítandó lakások árai között Budapest egyes kerületeiben.

A felvett hitel energiatakarékos lakás vásárlásán kívül természetesen felújításra is felhasználható, amennyiben a felújítás célja az ingatlan energiahatékonnyá tétele. Ez utóbbi nemcsak azért fontos, mert így kevesebb rezsit kell fizetni, ami a törlesztőrészlet fizetése mellett nem egy elhanyagolható szempont, hanem azért is, mert az energetikai célú felújítás jelentős értéknövelő tényező.


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Újabb amerikai rakéták érkeznek Ukrajnába

Újabb amerikai rakéták érkeznek Ukrajnába

Avgyijivkánál nyomulnak tovább az oroszok.

Nem fontos, elvtársak, mondta Orbán Viktor

Nem fontos, elvtársak, mondta Orbán Viktor

Van egy szó, ami végig vonult ezen a héten. Elég hosszú, de kifejező: eljelentéktelenítés. Nézzük csak, hol jött ez elő és kik cselekedték meg ezt!

Ezrek tüntetnek Magyar Péter felhívására a Belügyminisztérium előtt

Ezrek tüntetnek Magyar Péter felhívására a Belügyminisztérium előtt

Pintér Sándor lemondását követelték a pedofil-ügy miatt.

Meglepetést okozott a forint és ennek sokan örülnek

Meglepetést okozott a forint és ennek sokan örülnek

Vegyesen alakult pénteken a forint árfolyama a kora reggeli jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben, a heti eredménye azonban pozitív.

© 2024 (v2.202102)