Egyelőre várat magára a drámai ingatlanpiaci összeomlás

Szokásos havi újépítésű ingatlanpiaci elemzésünk júniusban közepesen lelkesítő képet mutat. Az árak az elmúlt hónapban szerényen emelkedtek, egy év alatt az inflációtól elmaradó mértékben drágultak, ám a Nagy Összeomlás, amiről cikkek tucatjai értekeznek hónapok óta (egyelőre) nem érkezett meg.

Az újépítésű budapesti lakások kínálati ára májusról júniusra átlagosan 0,8 százalékkal emelkedett, ami a legutóbb publikált (májusi) inflációs adattal összevetve nem tűnik annyira vészesnek, hiszen a fogyasztói árak egy hónap alatt 0,4%-os csökkenést mutattak. 

A kerületek teljesítménye igen-igen eltérő, mondhatnánk, hogy a 23 szeletes Budapest torta szeletei között vannak nagyon édesek, néhány pedig inkább fanyar.

A négyzetméterárak a már megszokott képet mutatják: az V., az I., II., és a XII. kerület pozíciója megingathatatlan az élen, és tartja magát az Andrássy út környéki beruházásokkal egyszemélyes üldözőbojként épp 2 millió fölötti négyzetméterárral a VI. kerület is. 

A bő egyéves kép: a IX. kerület mindent visz

Az éves pénzromlás üteme májusban 21,5 százalék volt, amivel viszont nagyon úgy tűnik, hogy nem képes lépést tartani a piac, így reálértékben az év végére valószínűleg csökkenést fogunk látni.

A tavaly nyár eleji helyzetet a jelenlegivel összehasonlítva az árak 15,9 százalékkal nőttek, ami reálértékben némi csökkenést jelent.

Csaknem 41 százalékos drágulással a bő egy éves áremelkedés sztárja a IX. kerület azok közül, ahol elegendően sok projekt fut ahhoz, hogy az adatokat megbízhatónak tekintsük. 

A XI. kerületben is aktív az ingatlanfejlesztés, azonban itt meglepően -5,08%-os csökkenést láthatunk a négyzetméterárakban az elmúlt évben. Ez azt jelenti, hogy a kerületben az árak ingadoznak, ami vásárlóként lehet, hogy kockázatosabbá teszi a befektetést, ugyanakkor ezáltal kedvezőbb ajánlatok is előfordulhatnak.

A III. kerület hosszú távon stabilan jól teljesít. Az elmúlt hónapban mindössze 0,05%-kal nőttek itt az árak, ami soványka teljesítmény, de tavaly nyár eleje óta itt 19,61%-os áremelkedést regisztráltunk, ami azt mutatja, hogy az óbudai lendület egyelőre nem fulladt ki.

Az átlagos lakásméretek szintén óriási különbségeket mutatnak, tovább csökkent a VII. kerületi átlag, ami most már csak 40 négyzetméter, és továbbra is messze vezet a burzsuj Hegyvidék a maga óriáslakásaival.

Mi történt január óta?

Idén eddig érdekes trendeket látunk: a kínált újépítésű lakások mennyisége a január elejihez képest csaknem kétszeresére nőtt, az árak viszont január-június között mindössze 3,27 százalékkal emelkedtek.

A kerületek ingatlanpiaci teljesítményében tovább nőtt a szakadék. Miközben a teljes piac inkább gyengén teljesít, a legdrágább városrészek közül néhány bőven átlagon felül teljesít.

A legdrágább kerület, az V., ahol már csaknem 2,8 millió forint egy átlagos újépítésű négyzetméter, január óta 17,5 százalékkal drágult. A II. kerületben (2,42 millió forint/négyzetméter) pedig 34,2 százalékkal emelkedtek az árak. Az is igaz, hogy az I. és a XII. kerület  kevésbé teljesített jól: előbbiben csupán 6-7 százalékos növekedés, utóbbiban hasonló mértékű csökkenést láthatunk január óta.


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Ez gyorsan ment: Magyar Péter pártja néhány óra alatt begyűjtötte a szükséges ajánlásokat (videóval)

Ez gyorsan ment: Magyar Péter pártja néhány óra alatt begyűjtötte a szükséges ajánlásokat (videóval)

Megvan a szükséges 20 ezer aláírás, szombat reggeltől szombat délig kellett csak gyűjteni.

Balog Zoltán egyre nagyobb bajban - eljárás is indult ellene

Balog Zoltán egyre nagyobb bajban - eljárás is indult ellene

A Református Egyházon belül indul eljárás a püspök eltávolítására.

Megvan, mivel szedték le az ukránok az orosz nehézbombázót?

Megvan, mivel szedték le az ukránok az orosz nehézbombázót?

Egy régi, elavultnak számító rakétát tuningolhattak fel. Veszélyes húzásra készülnek az oroszok is, de Washingtonból rossz hírt kaphatnak.

Baj van egy SPAR-os termékkel, ne fogyasszák el, ha ilyet vettek!

Baj van egy SPAR-os termékkel, ne fogyasszák el, ha ilyet vettek!

A Nébih fújt riadót, olyasmi került a tésztába, aminek nem szabadna.

© 2024 (v2.202102)