Nem bírod a hőséget? Így vértezd fel ellene otthonodat!

A nyarak évről egyre melegebbek, ami borzasztóan megviseli szervezetünket, így számtalan praktikához folyamodunk, hogy otthonunk hőmérséklete elviselhetőbb legyen. Van, amikor a hasznos praktikák azonban már nem bizonyulnak elegendőnek és nagyobb költségvetésű beruházásba kell fognunk ahhoz, hogy lakásunk hőmérsékletét megfelelően tudjuk szabályozni. Nézzük, mi mindent vethetünk be ennek érdekében.

Árnyékolás

Otthonunk hőmérsékletének szabályozására az egyik legegyszerűbb módszer az árnyékolás. Már egy sötétítő függöny is javíthat valamennyit a helyzeten, de ha ennél hatásosabb megoldást keresünk, akkor inkább válasszuk a lényegesen jobb hőszigetelési képességgel bíró redőnyöket.

A redőnyök közül sem könnyű azonban választani. A döntő tényező általában a pénztárcánk szokott lenni, hiszen az alumínium redőnyök jellemzően drágábbak a műanyag redőnyöknél, itt azonban fontos megjegyezni, hogy egy igazán minőségi műanyag redőny ára már az alumínium redőnyök árával vetekszik.

Az alumínium redőnyök azonban mindennek ellenére is jobb választásnak bizonyulnak nemcsak esztétikai, de hő- és hangszigetelési, valamint biztonsági szempontból, illetve tartósságukat tekintve is. Az alumínium redőnyök léceiben ugyanis egy speciális töltőanyag biztosítja a jobb hő- és hangszigetelést, ugyanakkor az alumínium erősebb fizikai behatásra (például jégverés) maximum meghorpad egy kicsit, míg a műanyag el is törhet.

Elektromos vagy gurtnis megoldás?

Szintén kérdés lehet, hogy a hagyományos gurtnis megoldást válasszuk, vagy elektromos redőnyt vásároljunk. A legtöbb esetben sajnos itt is a pénztárcánk dönt, azonban az elektromos redőnynek a kényelmi szemponton túl más előnyei is vannak.

Ki nem járt még úgy, hogy elfelejtette időben leengedni, vagy éppen felhúzni a redőnyöket? Valószínűleg már mindenki, különösen, hogy munkaidőben, vagy ha elutazunk erre nincs lehetőségünk. Egy elektromos redőny esetében azonban már lehetőség van az automatizálásra is, azaz a redőnyök a távollétünkben is működtethetők az időjárásnak vagy éppen a napszakok váltakozásának függvényében különféle érzékelők és időkapcsolók által, melyek működését előre beprogramozhatjuk, vagy távolról irányíthatjuk. Ráadásul ma már választhatunk napelemes elektromos redőnyöket is, így nincs szükség kábelezésre és a redőny működtetése áramot sem fogyaszt.

Légkondicionálás

Bár árnyékolással sokat tehetünk a kellemes hőmérsékletért, mindenki tudja azért, hogy a hetek óta tartó kánikulában már csak a klíma segíthet. A légkondicionálók és beszerelésük ára igen borsos, nem is beszélve az áramfogyasztásukról, mégis elengedhetetlenek annak érdekében, hogy otthonunk hőmérséklete a hőségben elviselhetőbb legyen. Arról már nem is beszélve, hogy segíthetnek a lakás páratartalmának szabályozásában is, illetve télen fűtésre is használhatjuk őket, ha a gázszámla sokkal nagyobb fejtörést okoz számunkra, mint a villanyszámla.

Ahhoz azonban, hogy igazán hatékonyan ki tudjuk használni a légkondicionálás adta lehetőségeket érdemes előre tervezni. Fontos, hogy a klímát úgy helyezzük el, hogy a hideg levegőt ne olyan helyre fújja, ahol tartósan, hosszabb ideig tartózkodunk (pl.: ágy, kanapé, íróasztal), ezen kívül az elhelyezésnél fontos szempont a kondenzvíz elvezethetőségének lehetősége is.

Egészen pici helyiségekbe felesleges is lehet a klíma, hiszen nem lesz a helyiségnek olyan pontja, ahová ne fújná a hideg levegőt, ugyanakkor egy 35-40 nm-nél nagyobb helyiségben, különösen, ha az például L-alakú (amerikai konyhás nappalik esetében gyakori), érdemes inkább két kisebb teljesítményű légkondit felszereltetni egy nagyobb helyett. Ha bizonytalanok vagyunk, mindenképp kérdezzünk meg egy szakértőt arról, hogy hova és mekkora teljesítményű készüléket érdemes elhelyezni.

Split vagy inverteres klíma?

Felmerülhet még a kérdés, hogy split vagy inverteres klímát válasszunk. Itt jegyezzük meg, hogy az inverteres klíma is a split klímák egyik fajtája, csak lényegesen korszerűbb, ennek megfelelően drágább is. Viszont számtalan előnye van. A lényegi különbség a split klímák és az inverteres klímák között, hogy míg a split klíma (on-off) kompresszora fix fordulaton üzemel és annak ki–be kapcsolásával történik a kívánt hőmérséklet fenntartása, addig az inverteres klímák teljesítmény-vezérlése folyamatos fordulat szabályozást tesz lehetővé a kompresszor számára.

Tehát az inverteres klíma működésének minden pillanatában, éppen akkora teljesítménnyel üzemel, amekkorát a körülmények megkívánnak. Az inverteres split klíma az érzékelői segítségével a szoba hőmérsékletét folyamatosan monitorozva hasonlítja össze azzal a hőmérséklettel, amelyet korábban beállítottunk. Az inverteres klímák további előnye, hogy lényegesen halkabbak, alacsonyabb hőmérsékletű levegőt fújnak ki és lényegesen alacsonyabb az elektromos áram fogyasztásuk is. Aki a klímát télen fűtésre is szeretné használni, annak mindenképpen az inverteres klíma ajánlott, hiszen lényegesen hatékonyabb, és kisebb energiafelhasználással képes fűteni.

Ha már klímát szereltetünk fel, itt is érdemes elgondolkodni az automatizáláson, és fontos, hogy a légkondi mellett se feledkezzünk el a megfelelő árnyékolásról, amivel csökkenthetjük a légkondicionáló üzemidejét és ezáltal a villanyszámlánkat is.

Mint látható klímákból is érdemes inkább a korszerűbb típusokat választani, még akkor is, ha azok drágábbak. Itt jegyezzük meg ugyanakkor, hogy klímaszerelés esetén az elektromos hálózat bővítésére is szükség lehet, ami további költséget eredményez.

Ha nemcsak nyáron, hanem télen is fontos a kellemes hőmérséklet

Ha fontos számunkra, hogy ne csak nyáron legyen kellemesen hűvös, hanem télen is kedvező áron és energiahatékony módon tudjuk fűteni a lakást, akkor a légkondicionálóknál jóval korszerűbb megoldást jelentenek a levegő-víz hőszivattyúk, különösen, ha a radiátoros megoldás helyett, inkább felület (padló, mennyezet, fal) hűtéssel-fűtéssel párosulnak. Ugyanakkor mind a légkondicionálók, mind a hőszivattyúk hatásfokának szempontjából fontos a megfelelő külső hőszigetelés és a hőszigetelt nyílászárók beszerelése. A villanyszámlánkat pedig tovább csökkenthetjük napelemek felszerelésével.

Tetszenek az itt bemutatott megoldások, de nincs meg hozzá a pénzügyi keret?

A Provident kis összegű, rövid lejáratú, fedezet nélküli, szabad felhasználású kölcsönei minden élethelyzetben kiszámítható, alternatív lehetőséget nyújtanak rejtett és extra költségek nélkül, fix kamatozás és THM mellett.

Most a rövid lejáratú, kis összegű, szabad felhasználású Provident heti kölcsönt kezes és fedezet nélkül veheti fel heti fix törlesztőrészlettel, maximum 33,9% THM mellett! Sőt, amennyiben igényli a Provident Otthoni Szolgáltatását, úgy az összeget már saját otthonában is átveheti készpénzben.

Próbálja ki a Provident hitelkalkulátorát és kérje a Provident munkatársainak segítségét, akik visszahívják Önt, de a Hitelpontokban személyesen is kérhet segítséget.

A cikk megjelenését a Provident támogatta.

Ajánlott ingatlanok


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Fontos hírt közölt a MÁV, rengeteg utast érinthet

Fontos hírt közölt a MÁV, rengeteg utast érinthet

Baleset miatt a szlovák vasút leállította a közlekedést Strekov és Párkány között.

Azonnali állami pénzt követel a DK a kórházaknak

Azonnali állami pénzt követel a DK a kórházaknak

A DK azonnali költségvetési átcsoportosítást követel, hogy a kórházak biztosítani tudják a legalapvetőbb feltételeket a betegek gyógyításához.

Kiderült, melyek a legnépszerűbb települések a Balatonnál

Kiderült, melyek a legnépszerűbb települések a Balatonnál

Az eltöltött vendégéjszakák száma alapján június 1. és július 16. között a Balaton térségében Siófok, Balatonfüred, Hévíz, Balatonlelle és Keszthely a legkedveltebb úti cél a magyarok körében - közölte a Szallas.hu.

Még nagyobb lett az Orbán-birodalom Alcsúton

Még nagyobb lett az Orbán-birodalom Alcsúton

Alcsútdobozon ezúttal az arborétum és a golfpálya szomszédságában vett 8,6 hektár (86 ezer négyzetméter) földet id. Orbán Győző.

© 2024 (v2.202102)