Keressek új állást vagy maradjak nyugton? Tanácsok bizonytalanoknak

Manapság már nem jellemző, hogy 40 év után ugyanarról a munkahelyről menjen valaki nyugdíjba, ahová pályakezdőként lépett be. Ugyanakkor az sem vet ránk jó fényt, ha önéletrajzunkban túl sűrű váltásokat lát a HR-es. Honnan tudjuk hát, hogy ideje váltani? Mikor maradjunk inkább nyugton? 

A kiégés mindig erős figyelmeztető jel, ami arra utal, ideje a váltáson gondolkodni. Ha minden munkanapunk véget nem érő unalom, amikor hétfőnként már a péntekről álmodozunk, gyanús, hogy kiégtünk. Ha úgy érezzük, hogy belefásultunk és már csak arra vágyunk, hogy végre ünnep, szünet vagy szabadság legyen – akkor nekiláthatunk megtervezni a következő lépésünket.

A változtatásnak, az új irányok keresésének számos nehézsége van, különösen a pszichés terhek. Félelem a változástól, attól, hogy nem sikerül jól, és aztán ott maradunk két szék közt a pad alatt. Az óvatosság és a józan ész fontos, de az is fontos, hogy ne ragadjunk bele a komfortzónánkba. Ha úgy érezzük, hogy ez történik, lépjünk ki belőle, és pályázzunk meg egy új állást – a fejlődésnek feltétele az, hogy néha némi kockázatot is vállaljunk.

A sikeres karrierváltáshoz fontos, hogy tervezzünk, és gondolkodjunk el, mihez szeretnénk kezdeni magunkkal a jövőben. Tisztában kell lennünk saját képességeinkkel és azzal, hogy milyen területen tudunk jeleskedni. Egyes munkakörökhöz jobban illik az analitikus gondolkodás, míg másokhoz inkább a kreativitás. Személyiségünk is nagyban meghatározza, milyen munkát érdemes megpályáznunk.

A karrierváltás során nem szabad megfeledkeznünk a kapcsolatainkról sem. Barátaink és ismerőseink segíthetnek nekünk találni megfelelő munkahelyet, vagy éppen tanácsot adni a pályázati folyamatban. Fontos, hogy ne riadjunk vissza attól, hogy őket is bevessük a karrierváltás során.

A dolgok egyszerűsítése érdekében készítsünk listát: milyen területen szeretnénk elhelyezkedni, melyik vállalatnál dolgoznánk szívesen, milyen erősségeink és gyengeségeink vannak, hajlandóak vagyunk-e elköltözni a munkáért, inkább szellemi vagy fizikai munkát végeznénk szívesebben.

Ha pedig úgy érezzük, hogy nem látjuk a fától az erdőt, és a saját elemzéseink, listáink sem segítenek, ne szégyelljünk külső segítséget kérni. Egy profi karrier tanácsadó akár már egy-két alkalom után is képes lehet olyan új perspektívát adni, amely meghatározza a további irányokat. Az ilyen szakemberek segíthetnek abban, hogy megtaláljuk a következő karrierlépcsőt.

Ha Te is úgy érzed, hogy megújulnál, kilépnél a megszokott közegedből, a jobinfo.hu-n több ezer állás közül válogathatsz!

Részletes profilodat kitöltve könnyedén generálhatsz önéletrajzot, feliratkozhatsz tematikus hírlevélre, a szűrőket használva gyorsan eléred a számodra releváns állásokat és még kalkulálhatsz is: a bérkalkulátorral utána járhatsz, mennyi az annyi!

Ajánlott ingatlanok


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Egy igazán jó hír jött az állattartóknak

Egy igazán jó hír jött az állattartóknak

Összesen 200 milliárd forint keretösszeggel két új pályázati felhívás jelent meg az állattartó gazdaságok fejlesztéseire.

Ezt a párizsi luxuspalotát bérelte ki az USA az amerikai szurkolóknak az olimpián

Ezt a párizsi luxuspalotát bérelte ki az USA az amerikai szurkolóknak az olimpián

Egy gyönyörű, 19. századi épületet bérelt ki az USA az olimpián és a paralimpián résztvevő csapatok szurkolói számára.

Vasárnaponként élőzni fog Magyar Péter

Vasárnaponként élőzni fog Magyar Péter

Magyar Péter a Youtube csatornáján tart majd rendszeres vasárnapi fórumot.

© 2024 (v2.202102)