Felmondás-kisokos: a 6 legnagyobb hiba amivel tönkreteheted a karrieredet

Elegem van, ennyi volt, felmondok! – csapsz az asztalra, és utánad a vízözön? Egy felmondás lehet óriási megkönnyebbülés, de mielőtt mindenkit elküldesz a csudába, olvasd el az alábbi tippeket, hogy távozásod ne tegye tönkre a szakmai jövődet.

Ha már nagyon tele a hócipőd, pláne, ha kifejezetten rémes főnökkel és/vagy kollégákkal vert meg a sors, csábító a gondolat, hogy felmondás után mindenkinek jól beolvass, és végre őszintén megmondd, kiről mit gondolsz. Pláne, ha már új ajánlatod is van, és tudod, hol dolgozol majd legközelebb. De bármilyen jól is esne minden összegyűlt frusztrációdat látványos műsor keretében a nyakukba önteni – ne tedd! Legalábbis, ha nem akarod jelentősen csökkenteni jövőbeli esélyeidet a munkában.

A legtöbb szakma nem végtelenül nagy, jelenlegi főnököd, kollégáid jó eséllyel ismerhetik leendő főnöködet és/vagy kollégáidat. Mindig számolj azzal, hogy ha munkahelyet váltasz, új felettesed a régitől kérhet rólad információt – így ne adj esélyt arra, hogy egy mérges felmondási procedúra során elkövetett meggondolatlanságaid miatt rosszakat mondjanak rólad.

Íme, a top 6 hiba, amit soha ne kövess el – akármekkora elégtétel lenne is. 

1. Ne lépj le szó nélkül

Talán meglepő, hogy ezt ki kell emelni, de a HR-esek elmondása szerint 2023-ban még mindig nem egyértelmű, hogy az “egyszer csak nem megyek be dolgozni és nem veszem fel a telefont” attitűd nem éppen a legjobb ajánlólevél, ami elterjedhet rólad szakmai körökben. Mondj fel hivatalosan, és tartsd be a szerződésedben meghatározott felmondási időt. Eltűnni, mint szürke szamár a ködben a legnagyobb hiba, amit elkövethetsz, és ha ennek híre megy, senki nem akar majd veled dolgozni.

2. Ne pletykáld el túl hamar

Távozási szándékodat ne tedd közhírré túl hamar, és ne kollégák széles körével oszd meg a főnök háta mögött. Semmiképp ne kezdd el mesélgetni, hogy ide-oda pályázol és amoda mész interjúra, amíg nincs fix megállapodásod a következő helyeddel. Ez azért fontos, mert amennyiben mégsem sikerül a váltás, kellemetlen helyzetbe kerülsz, ha az egész céget telekürtölted azzal, hogy neked sokkal jobb melód lesz hamarosan. Amikor már biztosan tudod, hogy felvettek máshova, először a főnöködnek mondd el! Kínos, ha a munkahelyi pletykákból tudja meg, hogy hamarosan lelépsz – és jó eséllyel tőle kérnek majd jellemzést rólad, szóval ne haragítsd magadra. 

 3. Ne égesd fel a hidakat

Még ha bunkók voltak is veled, ha mérges vagy, ha rosszakat gondolsz az előző főnökről vagy kollégákról – tartsd meg magadnak. Fókuszálj arra, hogy végre megszabadultál tőlük, és ne küldj el senkit sehova! Előfordulhat, hogy új munkahelyeden egyszer csak egy következő bővülési körben régi ismerősök jelennek meg – és hát sokkal élhetőbb lesz a viszony Sárikával, ha kilépéskor nem közölted vele, hogy unalmas, ostoba, rémesen öltözik, és nála már csak a gyereke borzalmasabb, akivel reggeltől estig dicsekszik.

4. Az utolsó napig dolgozz kifogástalanul

A felmondási idő is munkaidő – kivéve, ha a céggel úgy állapodtatok meg, hogy nem kell ledolgoznod. Az utolsó hetekben már ne engedd el magad, és ne hanyagold el a feladataidat, kár lenne több év gondosan felépített reputációját lerombolni azzal, hogy káoszt hagysz magad után.

5. Ne vigyél el semmit, ami a cégé

Távozás előtt adj vissza mindent, ami a cégé, legyen az céges adat, bizalmas irathalmaz vagy éppen különféle eszközök. Ha vonatkozik rád titoktartási szerződés, azt gondosan tartsd meg. Ha nem, akkor is kövesd a józan ész parancsát, és ne mesélgesd előző munkahelyed üzleti ügyeit lépten-nyomon.

6. Köszönj el

Még ha nem is volt a csapat a szíved csücske, vedd a fáradtságot, és legalább három szóban vagy egy rövid emailben köszönj el. Nem kell cifrázni, nincs szükség érzelgősségre, csupán egy alapvető jólveneltségünktől elvárható viszlátra.

Ha esetleg nincs meg a következő “kő”, amire átugrasz, böngéssz a közelmúltban megújult jobinfo.hu-n több ezer állás között; a szűrőket használva pontosíthatod a keresésedet; ha kitöltötted az álláskeresői profilodat, nagy összegű nyeremény teheti könnyebbé a nyaradat, de az adatokból pár kattintással önéletrajzot generálhatsz, és még számos új funkcióval vár az egyik legrégebbi állásportál!

Ajánlott ingatlanok


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Egy igazán jó hír jött az állattartóknak

Egy igazán jó hír jött az állattartóknak

Összesen 200 milliárd forint keretösszeggel két új pályázati felhívás jelent meg az állattartó gazdaságok fejlesztéseire.

Ezt a párizsi luxuspalotát bérelte ki az USA az amerikai szurkolóknak az olimpián

Ezt a párizsi luxuspalotát bérelte ki az USA az amerikai szurkolóknak az olimpián

Egy gyönyörű, 19. századi épületet bérelt ki az USA az olimpián és a paralimpián résztvevő csapatok szurkolói számára.

Vasárnaponként élőzni fog Magyar Péter

Vasárnaponként élőzni fog Magyar Péter

Magyar Péter a Youtube csatornáján tart majd rendszeres vasárnapi fórumot.

© 2024 (v2.202102)