Tetkó a munkahelyen: kiírod magad a piacról, ha nem vigyázol?

A tetoválások és a munkahelyi elfogadás kérdése mindig is vitatott volt, és úgy tűnik, a több, mint 800 tetoválással rendelkező walesi Melissa Sloan most a kérdés középpontjába került. A 46 éves nő évek óta próbál munkát találni, de a tetoválásai miatt senki nem hajlandó alkalmazni. Még vécépucolásra is jelentkezett, de ott sem fogadták fel a tetoválásai miatt.

Ez a helyzet felveti a kérdést: diszkriminációval állunk szemben, vagy a munkáltatóknak van igazuk, amikor azt mondják, hogy “álljon meg a tetováló tű”? A magyarok mentális állapotáról és frusztrációs szintjéről egyébként szép látletetet ad, hogy a walesi hölgy közösségi média profilján a hozzászólások érdemi hányada magyar kommentelőktől érkező magyar nyelven írt gyalázkodás. Gondolom, megfuttatták a sztorit valamelyik toleráns hazai mémcsoportban is.. 

A tetoválások évtizedek óta egyre elfogadottabbak a munkahelyeken, de még mindig vannak olyan helyzetek, amikor a munkáltatók nem fogadják el őket. Ez a helyzet azonban nem csak a munkahelyi diszkriminációt mutatja be, hanem azt is, hogy milyen mértékben lehet valaki elkötelezett egy szenvedély iránt, még akkor is, ha az negatívan befolyásolja az élet más területeit.

Melissa esetében a tetoválások nem csak a munkakeresést nehezítik meg, hanem a közösségi életét is. A helyi közösségek, beleértve a gyerekei iskoláját, nem látják szívesen a rendezvényeken. Még a helyi tetoválószalonok is kitiltották, mert túl sok tetoválása van, egyes testrészein már három egymást fedő réteg is.

Ez a helyzet felveti a kérdést: meddig mehetünk el a személyes szenvedélyünkben, mielőtt az negatívan befolyásolja az életünket? Melissa esetében úgy tűnik, hogy a tetoválások szenvedélye túllépte a társadalmi elfogadás határait.

De vajon ki hibás ebben a helyzetben? A munkáltatók, akik nem hajlandók alkalmazni valakit a kinézete miatt, vagy Melissa, aki nem hajlandó leállni a tetoválásokkal, annak ellenére, hogy azok negatívan befolyásolják az életét?

Ez a kérdés nem fekete-fehér. Egyrészt a munkáltatóknak joguk van eldönteni, hogy milyen megjelenésű embereket szeretnének alkalmazni, különösen, ha a munka közönségkapcsolatokkal jár. Másrészt azonban a diszkrimináció minden formája elfogadhatatlan, és a tetoválások nem befolyásolják a munkavállaló képességeit.

Végül is, Melissa esete rávilágít arra, hogy mennyire fontos a személyes és a professzionális élet közötti egyensúly megtalálása. A nő beszámolója szerint 20 éves kora óta gyűjti a tetoválásait, és ebben az időszakban mindössze egyszer dolgozott, “azt sem túl sokáig”. Ez azért felveti annak a kérdését is, vajon munkavállalói attitűdje egyébként rendben van-e. 

A sztorijához hozzászóló (nem magyar) kommentelők közül sokan egyébként konstruktív javaslatokkal is éltek: azt javasolták, próbáljon például telefonos call centerekben munkát keresni, de többen azt is felvetették, hogy ha ennyire imádja a tetkókat, érdemes lenne a tetoválóiparban keresgélnie, ahol külseje nem stigma lenne, hanem az elkötelezettség jele.

Ha téged nem borít tetőtöl-talpig (3 réteg) tetoválás, biztosan jobb esélyekkel indulsz a munkákért folyó versenyben. A jobinfo.hu-n több ezer állás között böngészhetsz, pár kattintással generálhasz önéletrajzot magadnak, a szűrőket használva pedig gyorsan rendszerezni tudod a számodra megfelelő állások típusát és lokációját, illetve megmutatjuk Neked a legjobb szellemi, illetve kék galléros munkákat is.

 

Ajánlott ingatlanok


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Foci-Eb – 2024: vajon ki nyeri a vasárnapi döntőt?

Foci-Eb – 2024: vajon ki nyeri a vasárnapi döntőt?

Este 21 órakor a futball Európa Bajnokság döntőjén drukkolhatnak Spanyolországért, illetve Angliáért a sportrajongók. Vajon ki nyer ma este? 

Idén 1600-4000 forint között mozognak a diákmunkabérek

Idén 1600-4000 forint között mozognak a diákmunkabérek

A nyári diákmunka-vállalás egyik fő motivációi közé tartozik a fesztiválozásra gyűjtés, ugyanakkor a diákok zöme még mindig részben a szüleikre támaszkodik. 

Egy igazán jó hír jött az állattartóknak

Egy igazán jó hír jött az állattartóknak

Összesen 200 milliárd forint keretösszeggel két új pályázati felhívás jelent meg az állattartó gazdaságok fejlesztéseire.

Ezt a párizsi luxuspalotát bérelte ki az USA az amerikai szurkolóknak az olimpián

Ezt a párizsi luxuspalotát bérelte ki az USA az amerikai szurkolóknak az olimpián

Egy gyönyörű, 19. századi épületet bérelt ki az USA az olimpián és a paralimpián résztvevő csapatok szurkolói számára.

© 2024 (v2.202102)