A gatyáját fizeti ki albérletre, akit Debrecenbe vettek fel, a többi egyetemi város kevésbé drága

Debrecen, Miskolc, Pécs és Szeged albérletpiacát elemeztük a most felvettek kedvéért, így a hirdetési adatok alapján lehet képük arról, mire számíthatnak az adott városban.

A felvételi ponthatárok megérkezésével egyidőben megnéztük, hogy festenek mostanság a fővárosi albérletárak, most pedig rákanyarodunk a nagyobb egyetemi városokra is. Az Ingatlantájoló adatbázisában ezúttal a négy legnagyobb vidéki egyetemi városra kerestünk, hogy lássuk, mekkora különbségek vannak. 

Pusztán az árát nézve Debrecen messze kiugrik a mezőnyből, itt csaknem 250 ezer forint az átlagos albérlet, míg Miskolcon szinte a feléből megúszható mindez, itt 133 ezer forintot kell kifizetni egy átlagos kiadó lakásért. Pécs és Szeged hasonló árszínvonallal a két szélsőséges város között helyezkedik el. 

Ez a hatalmas különbség adódhatna akár abból is, ha Debrecenben történetesen sokkal nagyobb lakásokkal lenne tele a piac, ezért megnéztük az átlagos albérletek méretét és az egy szobára számolt “fajlagos” árat is. Amint a következő ábra mutatja, a titok magyarázata nem itt rejlik, a debreceni lakások nem nagyobbak, ezzel szemben “fajlagosan” is lényegesen drágábbak, mint a többi nagy vidéki egyetemi város lakásai.

A fajlagos árat úgy számoltuk, hogy minden város minden kiadó lakásánál egyenként kiszámoltuk, hogy egy szoba ára az adott lakásban hány forint, majd ezeket átlagoltuk az összes lakásra. Érdekes megfigyelni, hogy így nézve az árszínvonalat Pécs megelőzte Szegedet.

A debreceni drágaság magyarázata meglehetősen prózai: a város lakásárai az utóbbi években brutálisan emelkedtek, elemzések szerint az odatelepülő nagy nemzetközi cégek (pl: BMW) megjelenő munkaerőigényének hatására, hiszen a rengeteg betelepülő dolgozónak rengeteg lakás kellett. A meglóduló eladási árak pedig magukkal rántották a bérleti piacot is. 

A vidéki egyetemi városokban keresgélők persze még mindig jobban járnak, mint aki Budapesten teszi ugyanezt, ahol 411 ezer forint az átlagos kiadásra hirdetett lakás ára, és egy szoba csaknem 154 ezer forintnál is többre jön ki a fenti “fajlagos” számítás szerint.

Érdekes jelenség, hogy míg a fővárosban jócskán találunk kiadó szobákat kínáló hirdetéseket (jellemzően az 50-80 ezer forint+rezsi sávban), a vidéki egyetemi városokban jelenleg szinte kizárólag teljes lakásokat hirdetnek, a lakótárskeresés egyáltalán nem jellemző. 


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Miskolc állami kézbe adja a vízszolgáltatást és annak felelősségét

Miskolc állami kézbe adja a vízszolgáltatást és annak felelősségét

Miskolc átadja a víziközmű-közszolgáltatáshoz kapcsolódó ellátási felelősséget és vagyoni elemeket az államnak.

Most kell figyelni, hogy megkapjuk a 150 ezer forint adó-visszatérítést

Most kell figyelni, hogy megkapjuk a 150 ezer forint adó-visszatérítést

Érdemes lehet akár más megtakarítási formából is átcsoportosítani az év végén.

Csütörtöki Kormányinfó: ezek voltak a legfontosabb bejelentések, percről percre

Csütörtöki Kormányinfó: ezek voltak a legfontosabb bejelentések, percről percre

Több hetes kihagyás után tér vissza a Kormányinfó, a szokásos csapat, Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra vezetésével.

Varga Mihály szerint még fehérebb lesz a gazdaság

Varga Mihály szerint még fehérebb lesz a gazdaság

Az adóhatóság sikeres, teljesítette a megújulás, szemléletváltás feladatát - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter csütörtökön, szakmai konferencián Budapesten.

© 2023 (v2.202102)