Vége a napelemek fénykorának?!

2022 őszén bombaként robbant a hír, miszerint csak azok táplálhatnak vissza áramot napelemes rendszerükről, akik még 2022. október 31-e előtt szerződést kötnek a szolgáltatóval és 2024. január 1. előtt telepítenek napelemet, a többiek számára a visszatáplálás átmenetileg, az elavult hálózat miatt nem lesz lehetséges. Ehhez képest most újabb sokként érte a felhasználókat, hogy 2024. január 1-től az éves szaldó elszámolás is megszűnik még azok számára is, akik még 2022. október 31-e előtt megkötötték a szolgáltatóval a szerződést. Ki milyen elszámolásba kerül ezután? Nézzük a részleteket!

Akik 2022. október 31-előtt kötöttek szerződést a szolgáltatóval és 2024. január 1. előtt telepítették/telepítik napelemüket

Egészen biztos, hogy éves szaldó elszámolásban nem maradhatnak, de hogy mi lesz helyette az egyelőre még nem világos, a részletek kidolgozását őszre ígérte a kormány. Felmerült, hogy esetleg bruttó elszámolásba, vagy 10 évig (a telepítéstől számít a 10 év) havi szaldós, esetleg negyedórás elszámolásba kerülnek. A 10 év lejárta után pedig bruttó elszámolásba.

Akik 2024. január 1. után telepítik napelemüket

Rájuk már minden bizonnyal bruttó elszámolás vár, amint lehetőség nyílik egyáltalán a visszatáplálásra. Azok számára ugyanis, akik 2022. október 31-ig nem kötöttek szerződést a szolgáltatóval, egyelőre nincs lehetőség visszatáplálásra, bár ezt a korlátozást idén októbertől fokozatosan feloldják, ott ahol a rendszert már sikerült kellő mértékben korszerűsíteni ahhoz, hogy a pluszban betáplált energiát fogadni tudja.

Mit is jelentenek pontosan a különféle elszámolási formák?

Éves szaldó elszámolás: Az éves szaldó elszámolás a lakosság számára a legkedvezőbb, hiszen a betáplált és a szolgáltatótól vételezett elektromos áram különbsége évente egyszer kerül elszámolásra, azaz a felhasználók a nyári napsütéses napokban megtermelt energiát voltaképpen „el tudják raktározni” télire.

Havi szaldó elszámolás: A havi szaldó elszámolás már jóval kevésbé kedvező a lakosság számára, ugyanis itt mindig hónap végén történik az elszámolás, tehát maximum a hónap napsütésesebb napjainak energiáit tudjuk átmenteni az adott hónap borúsabb napjaira. Emellett az elszámolás mellett például már nem éri meg télen elektromos árammal fűteni.

Bruttó elszámolás: A bruttó elszámolásról pontos részletek még nem derültek ki, de kb. annyi a lényege, hogy itt egyáltalán nem tudjuk raktározni az energiát még egy napon belül sem, azaz, amit napközben megtermel a napelemünk és nem használunk fel, azt a szolgáltató megveszi tőlünk, ha lemegy a nap, akkor viszont már nekünk kell a szolgáltatótól áramot vételeznünk. A legnagyobb problémát a bruttó elszámolásnál a rezsicsökkentés jelent, emiatt ugyanis lényegesen alacsonyabb áron veszi meg tőlünk a szolgáltató a visszatáplált áramot, mint amennyiért nekünk adja az ő általa megtermelt áramot. Ehhez az elszámoláshoz már okosmérőkre is szükség van, melyeknek felszerelése 2022. január 1-e óta kötelező az újonnan telepített napelemrendszerek esetében.

Megéri ezek után még napelemes rendszert telepíteni?

Egyelőre még bizonytalan, hogy milyen elszámolás lesz, és biztos, hogy az új rendszerben a napelemes rendszerek megtérülési ideje jelentősen meg fog nőni, ezért sokan inkább visszalépnek. Akkupakkal azonban mindenképp érdemes napelemet telepíteni, igaz ez a beruházás költségét jelentősen megnöveli, de a megtérülés kiszámíthatóbbá válik.


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Jó hírt kaptak az autósok, hétfőn megint csökkennek az árak

Jó hírt kaptak az autósok, hétfőn megint csökkennek az árak

Pünkösd hétfőn tovább csökkennek az üzemanyagárak.

Az asztalra csapott Bosznia-Hercegovina a magyar kormány döntése miatt

Az asztalra csapott Bosznia-Hercegovina a magyar kormány döntése miatt

A bosznia-hercegovinai külügyminisztérium pénteken felfüggesztette egy, Magyarországgal kötött egyezményét.

Van egy munkahely Budapesten, ahol ingyen járhat pszichológushoz

Van egy munkahely Budapesten, ahol ingyen járhat pszichológushoz

A Continental budapesti lokációja is elnyerte a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) „Megbízható Munkaadó” címét.

Új lehetőségek a hazai szülészeti ellátásban

Új lehetőségek a hazai szülészeti ellátásban

A szemünk előtt alakul át a hazai szülészeti ellátás: a családok számára ma már számos újfajta lehetőség érhető el.

© 2024 (v2.202102)