Vége a napelemek fénykorának?!

2022 őszén bombaként robbant a hír, miszerint csak azok táplálhatnak vissza áramot napelemes rendszerükről, akik még 2022. október 31-e előtt szerződést kötnek a szolgáltatóval és 2024. január 1. előtt telepítenek napelemet, a többiek számára a visszatáplálás átmenetileg, az elavult hálózat miatt nem lesz lehetséges. Ehhez képest most újabb sokként érte a felhasználókat, hogy 2024. január 1-től az éves szaldó elszámolás is megszűnik még azok számára is, akik még 2022. október 31-e előtt megkötötték a szolgáltatóval a szerződést. Ki milyen elszámolásba kerül ezután? Nézzük a részleteket!

Akik 2022. október 31-előtt kötöttek szerződést a szolgáltatóval és 2024. január 1. előtt telepítették/telepítik napelemüket

Egészen biztos, hogy éves szaldó elszámolásban nem maradhatnak, de hogy mi lesz helyette az egyelőre még nem világos, a részletek kidolgozását őszre ígérte a kormány. Felmerült, hogy esetleg bruttó elszámolásba, vagy 10 évig (a telepítéstől számít a 10 év) havi szaldós, esetleg negyedórás elszámolásba kerülnek. A 10 év lejárta után pedig bruttó elszámolásba.

Akik 2024. január 1. után telepítik napelemüket

Rájuk már minden bizonnyal bruttó elszámolás vár, amint lehetőség nyílik egyáltalán a visszatáplálásra. Azok számára ugyanis, akik 2022. október 31-ig nem kötöttek szerződést a szolgáltatóval, egyelőre nincs lehetőség visszatáplálásra, bár ezt a korlátozást idén októbertől fokozatosan feloldják, ott ahol a rendszert már sikerült kellő mértékben korszerűsíteni ahhoz, hogy a pluszban betáplált energiát fogadni tudja.

Mit is jelentenek pontosan a különféle elszámolási formák?

Éves szaldó elszámolás: Az éves szaldó elszámolás a lakosság számára a legkedvezőbb, hiszen a betáplált és a szolgáltatótól vételezett elektromos áram különbsége évente egyszer kerül elszámolásra, azaz a felhasználók a nyári napsütéses napokban megtermelt energiát voltaképpen „el tudják raktározni” télire.

Havi szaldó elszámolás: A havi szaldó elszámolás már jóval kevésbé kedvező a lakosság számára, ugyanis itt mindig hónap végén történik az elszámolás, tehát maximum a hónap napsütésesebb napjainak energiáit tudjuk átmenteni az adott hónap borúsabb napjaira. Emellett az elszámolás mellett például már nem éri meg télen elektromos árammal fűteni.

Bruttó elszámolás: A bruttó elszámolásról pontos részletek még nem derültek ki, de kb. annyi a lényege, hogy itt egyáltalán nem tudjuk raktározni az energiát még egy napon belül sem, azaz, amit napközben megtermel a napelemünk és nem használunk fel, azt a szolgáltató megveszi tőlünk, ha lemegy a nap, akkor viszont már nekünk kell a szolgáltatótól áramot vételeznünk. A legnagyobb problémát a bruttó elszámolásnál a rezsicsökkentés jelent, emiatt ugyanis lényegesen alacsonyabb áron veszi meg tőlünk a szolgáltató a visszatáplált áramot, mint amennyiért nekünk adja az ő általa megtermelt áramot. Ehhez az elszámoláshoz már okosmérőkre is szükség van, melyeknek felszerelése 2022. január 1-e óta kötelező az újonnan telepített napelemrendszerek esetében.

Megéri ezek után még napelemes rendszert telepíteni?

Egyelőre még bizonytalan, hogy milyen elszámolás lesz, és biztos, hogy az új rendszerben a napelemes rendszerek megtérülési ideje jelentősen meg fog nőni, ezért sokan inkább visszalépnek. Akkupakkal azonban mindenképp érdemes napelemet telepíteni, igaz ez a beruházás költségét jelentősen megnöveli, de a megtérülés kiszámíthatóbbá válik.


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Harc a legádázabb betegségek ellen: milliók életét mentették meg ezek a vakcinák

Harc a legádázabb betegségek ellen: milliók életét mentették meg ezek a vakcinák

Világszerte több mint 150 millió ember életét menthették meg a különféle védőoltások az elmúlt ötven évben. 

Nem várt lépésre szánta el magát a DK

Nem várt lépésre szánta el magát a DK

A párt egy közleményt adott ki azzal kapcsolatban, hogy a Fidesz és a Tisza Párt listájának második, harmadik, negyedik és ötödik helyezettjét hívják vitára.

Titkolja a Pénzügyminisztérium a nyugdíjreform részleteit

Titkolja a Pénzügyminisztérium a nyugdíjreform részleteit

Mi a helyzet a kormány által bevállalt nyugdíjreformmal?

David Pressmann: "A magyar kormány Putyin propagandaszövegét ismételgeti"

David Pressmann: "A magyar kormány Putyin propagandaszövegét ismételgeti"

Az USA magyarországi nagykövete egy arizóniai rendezvényen fejtette ki álláspontját a magyar kormány oroszbarátságáról.

© 2024 (v2.202102)