Szeptemberi újépítésű pillanatkép: Ferencváros bajnok, Újpest elesett

Mielőtt a focirajongók a szívükhöz kapnak, nyugalom, itt most kizárólag az újépítésű fővárosi lakásokról beszélünk, és arról, mit látunk a piacon így szeptember elején. A csúcstartó továbbra is a 9. kerület, ahol töretlen az amúgy nem csekély inflációt is bőven leköröző áremelkedés. A negatív csúcstartó pedig továbbra is Újpest. Friss, de nem örömteli fejlemény, hogy Erzsébetváros és Óbuda is belépett a negyedik kerület mellé az Éves Nominális Árcsökkenés klubba.

Összességében az újépítésű fővárosi lakások havi adatelemzése nem mutat tragikus képet, a hirdetett lakások száma 5 százalékkal csökkent az egy hónappal ezelőttivel összevetve, az árak egy hajszálnyival (0,15%) emelkedtek. Éves szinten nagyobb darabszámcsökkenés és nagyobb (12,88%) áremelkedés látszik. 

Az egész város összesített adatai azonban kicsit elkenik a képet, mert a városrészek között óriási különbségek vannak, így ha a reálhozamokat vizsgáljuk, nagyon nem mindegy, hogy tavaly ilyenkor hol vettünk lakást.

A legutolsó publikált (17,6%) inflációs adattal összevetve látszik, hogy év/év viszonylatban mindössze két kerület – 9. és 2. – teljesített igazán jól, Kőbányát azért nem venném ide, mert ott nincs túl sok újépítésű projekt jelenleg, így csak óvatosan vonnék le következtetéseket.

Ugyanez igaz a másik oldalon például a 18. kerületre, ahol szintén nincs elég projekt a megalapozott statisztikai elemzéshez. Az viszont látszik, hogy szeptember szomorú híreket hozott az erzsébetvárosi és óbudai ingatlanpiacon, mert mindkét területen nominálisan is csökkentek az árak az egy évvel ezelőttihez képest, így az inflációt is belekalkulálva már elég komoly reálár-esést látunk.

A kerületek közötti óriási különbségek érhetőek tetten akkor is, ha azt nézzük, a város egyes részein mennyibe kerül az átlagos újépítésű lakás. (Ehhez az adott kerületben jellemző átlagos négyzetméterárat szorozzuk fel az adott kerületben jellemző átlagos újépítésű lakás méretével).

Míg a hetedik kerületben az újépítésű típuslakásért 48,7 millió forintot kell fizetni, és ezért 39 négyzetméter büszke tulajdonosai leszünk, a 12. kerületben 398 millió forintot kell kicsengetnie az átlagos (haha) vevőnek a 158 négyzetméteres új otthonért. (Technikai megjegyzés: a grafikon rajzolásakor a 21. és a 22. adatait kivettem, mivel ott annyira kevés a projekt, hogy teljesen felesleges nézegetni a számokat, mert valódi következtetéseket úgysem vonhatunk le.)

A négyzetméterárakat számolva sem találkozunk különösebben váratlan tényekkel, az élen a megszokott kerületek, egyedüliként talán a hatodik kerület menetelése figyelemreméltó. Az Andrássy út környékének menő beruházásai néhány hónapja röpítették a 2 milliós négyzetmérerár fölötti sávba ezt a kerületet, és ez a menetelés hónapról-hónapra tart, mostanra pedig már 2,2 milliónál járunk.

Ajánlott ingatlanok


Mfor.hu legfrissebb cikkei

A magyar kormány jogászcsapatával akarja a befagyasztott orosz vagyon felhasználását megakadályozni

A magyar kormány jogászcsapatával akarja a befagyasztott orosz vagyon felhasználását megakadályozni

Zelenszkij újra tisztogatásra kényszerül, a Kreml meg van győződve róla, hogy amerikai-ukrán támadás érte a Krím-félszigetet. Háborús összefoglaló. 

Mindenki találgatja, hogy milyen változásokat fog hozni a mindennapi életünkbe a mesterséges intelligencia

Mindenki találgatja, hogy milyen változásokat fog hozni a mindennapi életünkbe a mesterséges intelligencia

Móra Mátéval, a Generali Alapkezelő Zrt. portfóliómenedzserével beszélgetett újságírónk, Vég Márton.

Indulhat a váltóba, erősödött a forint

Indulhat a váltóba, erősödött a forint

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben hétfőn kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.

Orbán Viktor nem adja fel: Rómába utazott Giorgia Melonihoz

Orbán Viktor nem adja fel: Rómába utazott Giorgia Melonihoz

Állítólag a Fidesz ECR-hez való csatlakozása is téma lesz.

© 2024 (v2.202102)