Tegyél nyerő lóra: ezeket a szakmákat fizetik meg a legjobban

Itt van 12 foglalkozás, amikre nem győznek elég embert felvenni, és amikkel nagyon jól lehet keresni. A munkaerőpiac állandóan változik, bizonyos készségek kimennek a divatból, miközben új tudások válnak nagyon keresetté. Munkaerőpiaci elemzők folyamatosan figyelik, melyek a leginkább hiányzó szakemberek.

Az alábbi listát érdemes böngészni annak, aki úgy érzi, piacképes dologgal szeretné megkeresni a kenyerét. Itt mindenki találhat magának megfelelőt, ugyanis manapság már egyáltalán nem kell minden jó álláshoz diploma.

Mesterséges Intelligencia Szakértő:

A mesterséges intelligencia (MI) szakértők olyan rendszerek és alkalmazások fejlesztésével foglalkoznak, amelyek lehetővé teszik a gépek számára, hogy emberi beavatkozás nékül tanuljanak és hozzanak döntéseket. A MI szakértőknek átfogó tudásra van szükségük a programozásban, statisztikában, gépi tanulásban és mélytanulásban. Minimum egyetemi diploma szükséges az informatika, statisztika vagy kapcsolódó területen, bár sok MI szakértő rendelkezik mesterfokozattal vagy doktori fokozattal is.

Adatelemző:

Adatelemzők nagy adathalmazok elemzésével és értelmezésével foglalkoznak, hogy segítsenek a vállalatoknak informált döntéseket hozni. Az adatelemzés terén való boldoguláshoz statisztikai és analitikai képességekre, valamint programozási tudásra van szükség. Ezen a területen általában egy bachelor diploma szükséges statisztikában, informatikában vagy egy kapcsolódó területen.

Lakásfelújításkor szükséges szakemberek, mint villanyszerelő, burkoló, festő, vizes:

Ezekhez az állásokhoz nem kell felsőfokú végzettség, ám az utóbbi években olyan keresettek lettek a megbízható, jó szakemberek, hogy néhány év gyakorlattal már igen szépen lehet keresni velük. Ahhoz, hogy valaki szakmunkásként boldoguljon, szakképzési tanfolyamokon vagy tanulószerződés keretében kell gyakorlati képzést szereznie.

Digitális Marketing Szakember:

A digitális marketing szakemberek online marketingstratégiákat terveznek és hajtanak végre, hogy növeljék egy vállalat láthatóságát a digitális platformokon. Erős kommunikációs képességekre, kreativitásra és digitális technológiai ismeretekre van szükség. Ezen a területen általában egy bachelor diploma ajánlott marketingben, kommunikációban vagy kapcsolódó területen.

Orvos, nővér és egyéb egészségügyi szakemberek:

Ahogy a föld lakossága egyre nő, s a várható élettartam is egyre hosszabb, úgy van mind nagyobb hiány egészségügyi szakemberekből. Bár a feladatok egy részét várhatóan egy idő után át tudja venni a mesterséges intelligencia, nagyobb részükhöz továbbra is emberekre lesz szükség. Az egészségügyi világszervezet statisztikái szerint a hiányzó egészségügyi szakemberek száma néhány év alatt globálisan át fogja lépni a 10 millió főt, így aki ilyen szaktudást szerez, biztos lehet benne, hogy munkájára még nagyon sokáig szükség lesz. Nálunk talán egyelőre nem a leginkább megfizetett területek, viszont ezzel a tudással a világon bárhol talál munkát a szakember.

Fintech Szakértő:

A fintech kifejezés a pénzügyi szolgáltatások és a modern technológia ötvözetét jelenti, és olyan innovatív megoldásokat foglal magába, mint például a mobilbanki alkalmazások, a blokklánc technológia, az online hitelezés, az automatizált befektetési platformok, a kriptopénzek és még sok más. A fintech szakértők pedig pénzügyi technológiák tervezésével, fejlesztésével és implementálásával foglalkoznak. Széleskörű tudásuk van a pénzügyekben, a jogszabályi környezetben és az informatikában. Egy ilyen pozíció betöltéséhez általában egy kapcsolódó területen (például pénzügy, informatika) szerzett egyetemi diploma, valamint a pénzügyi rendszerek és az informatikai platformok mélyreható ismerete szükséges.

Biotechnikus:

A biotechnikus olyan szakember, aki biotechnológiai laboratóriumi környezetben dolgozik, és segít a tudományos kutatások és kísérletek végrehajtásában. A biotechnológia a biológia, a kémia és más tudományágak ötvözetét használja a termékek és technológiák fejlesztésére, amelyek javítják az emberek életét és egészségét. Általában szakirányú egyetemi diploma szükséges hozzá.

Szakács:

Egy jó szakácsnak kreatívnak, önállónak kell lennie, és gyorsan kell dolgoznia a konyhában. Ráadásul, ebben a szakmában igen gyakoriak a nagyon hosszú munkanapok, amiket ráadásul végig talpon kell tölteni. Nem véletlen, hogy a szakácsok már manapság sem keresnek rosszul, és ez az előrejelzések szerint csak javulni fog. A képzés általában szakképzési tanfolyamokon vagy gyakorlati képzésen keresztül történik, formális felsőoktatási diploma nélkül.

Gépkezelő:

A gépkezelők ipari gépeket és berendezéseket kezelnek, karbantartanak és javítanak. A szakképzés és a gyakorlati tapasztalat kulcsfontosságú ebben a munkakörben, és gyakran szakképzési tanfolyamokon vagy műszaki iskolákban szerezhető meg a szükséges tudás. Az EU statisztikái szerint ez az idei legkeresettebb foglalkozás az öreg kontinensen.

Robotmérnök:

A robotmérnökök robotok és automatizált rendszerek tervezésével, fejlesztésével és karbantartásával foglalkoznak. E munkakörben egy mérnöki vagy informatikai területen szerzett egyetemi diploma, valamint erős matematikai és programozási készségek szükségesek.

Szoftverfejlesztő:

A szoftverfejlesztők alkalmazásokat és rendszereket terveznek, kódolnak és tesztelnek. Erős roblémamegoldó képességre és logikára van szükségük. Ezen a területen egy informatikai vagy kapcsolódó területen szerzett egyetemi diploma biztosan nem hátrány, de egyre több munkaadó fogadja el a megfelelő munkatapasztalatot és szakmai tanúsítványokat is.

Empátiát Igénylő Munkák:

Ezt vegyük ide amolyan plusz egynek, hiszen az olyan munkák, mint a gondozás és a tanítás magyar füllel nem hangzanak valami szexi munkakörnek, ezeket a feladatokat nálunk nagyon nem fizetik meg. Csakhogy az előrejelzések szerint a növekvő globális népességszám és az egyre hosszabb várható életkor miatt már középtávon is mindkét területen legalább 30 százalékkal több szakemberre lesz szükség, és ezeket a feladatokat a gépek nem fogják tudni átvenni. Ha világszerte a legjobban fizetett szakmák közé kerülnek ezek az empátiát és jó kommunikációs készségeket igénylő munkakörök, reméljük, az magával húzza majd a magyar béreket is. Aki tehát most áll pályája elején, érdemes lehet őket mérlegelnie.

A fenti területek állásai is megtalálhatók a tavasszal megújult jobinfo.hu-n. Ha álláskeresőként böngészed az oldalt, ide is érdemes feltölteni minél több adatot, hogy célzott állásajánlatokat kaphass, illetve könnyebben rád találhat egy igazán testhezálló munka.

Ha pedig mint cég adná fel hirdetését, hazánk egyik legrégibb, megbízható állásportáljának munkatársai készséggel várják megkeresését, állandó kedvező csomagajánlatokkal.

Ajánlott ingatlanok


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Egy igazán jó hír jött az állattartóknak

Egy igazán jó hír jött az állattartóknak

Összesen 200 milliárd forint keretösszeggel két új pályázati felhívás jelent meg az állattartó gazdaságok fejlesztéseire.

Ezt a párizsi luxuspalotát bérelte ki az USA az amerikai szurkolóknak az olimpián

Ezt a párizsi luxuspalotát bérelte ki az USA az amerikai szurkolóknak az olimpián

Egy gyönyörű, 19. századi épületet bérelt ki az USA az olimpián és a paralimpián résztvevő csapatok szurkolói számára.

Vasárnaponként élőzni fog Magyar Péter

Vasárnaponként élőzni fog Magyar Péter

Magyar Péter a Youtube csatornáján tart majd rendszeres vasárnapi fórumot.

© 2024 (v2.202102)