Új otthonfelújítási pályázat: csak így érdemes belevágni!

Múlt hét pénteken jelentette be a kormány az új otthonfelújítási pályázatot, és már bizonyos részletek is kiderültek. Az egyik, talán legfontosabb feltétel, hogy a felújítással 30%-os energiamegtakarítást kell elérni. Mutatjuk, hogy érdemes belevágni, hogy ennek a feltételnek is megfeleljünk.

Az energiahatékonyság a cél

A pályázat többi feltétele eléggé kiszámítható, átlátható, 1 millió forint önerővel kell rendelkezni, ezen kívül még 6 millió forint támogatást biztosít az állam részben vissza nem térítendő támogatás (ami 2,5-3,5 millió forint között mozoghat attól függően, hogy mennyire fejlett járásban van az adott ingatlan), részben pedig kamatmentes hitel formájában és a támogatást kizárólag az 1990 előtt épült ingatlanokra lehet felvenni. Jelentős különbség a korábbi otthonfelújítási pályázathoz képest, hogy ez a támogatás már kizárólag energiahatékonyságot célzó felújításra, azaz hőszigetelésre, nyílászáróra és fűtésrendszer korszerűsítésre fordítható, illetve, hogy itt nem lehet a teljes összeget államilag támogatott kölcsönből előre finanszírozni, hanem 1 millió forint önerővel kell rendelkezni.

A pályázat jól meghatározott feltételeihez képest kérdés, hogy mi kell ahhoz, hogy elérjük a 30%-os energiamegtakarítást, amit a munkálatok megkezdése előtti és a befejezés utáni energetikai tanúsítványokkal kell igazolni.

 

Hőszigetelt családi házat keresel? Kattints és találd meg álmaid otthonát!

 

Szakértők szerint a 30%-os energiamegtakarítás eléréséhez a födém- és homlokzati hőszigetelés, a nyílászárók cseréje és a gázfűtés-rendszer korszerűsítése egyaránt szükséges – itt jegyezzük meg, hogy a teljes hőszigetelést és nyílászárócserét amúgy is érdemes egyszerre elvégeztetni, annak érdekében, hogy ne keletkezzenek hőhidak -, így azonban minden bizonnyal elesnek a lehetőségtől azok, akiknek a felsorolt 3 komponens közül az egyik vagy akár kettő már megvan és a többihez lenne szükségük támogatásra.

Hány háztartás tud majd élni ezzel a lehetőséggel?

Bár Magyarországon rengeteg olyan korszerűtlen ingatlan van, ahol a 3 felújítás közül mindegyik szükséges lenne, kérdés, hogy vajon éppen ezeknek az ingatlanoknak a tulajdonosai rendelkeznek-e annyi megtakarítással, hogy kifizessék a szükséges 1 millió forint önerőt.

Aki pedig a 3 lehetséges energetikai korszerűsítés közül már kettőt végrehajtott az ingatlanán, annak valószínűleg nem is érdemes pályáznia, mert nem fogja elérni a 30%-os energiamegtakarítást, akinél pedig a 3 korszerűsítés közül csak az egyik valósult eddig meg, annak is érdemes lehet energetikus szakembert felkérnie egy előzetes kalkulációra, hogy biztosan elérhető-e a 30%-os energiamegtakarítás.

További kérdést vet fel, hogy a támogatás miért csak gázfűtés-rendszer korszerűsítésre vehető fel, miért nem inkább a napelemes, hőszivattyús, megújuló energiával működő fűtéskorszerűsítést támogatja.

 

Új otthonodat keresed energiatakarékos, környezetbarát fűtéssel? Nézz szét az Ingatlantájoló kínálatában!

Ajánlott ingatlanok


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Azonnali állami pénzt követel a DK a kórházaknak

Azonnali állami pénzt követel a DK a kórházaknak

A DK azonnali költségvetési átcsoportosítást követel, hogy a kórházak biztosítani tudják a legalapvetőbb feltételeket a betegek gyógyításához.

Kiderült, melyek a legnépszerűbb települések a Balatonnál

Kiderült, melyek a legnépszerűbb települések a Balatonnál

Az eltöltött vendégéjszakák száma alapján június 1. és július 16. között a Balaton térségében Siófok, Balatonfüred, Hévíz, Balatonlelle és Keszthely a legkedveltebb úti cél a magyarok körében - közölte a Szallas.hu.

Még nagyobb lett az Orbán-birodalom Alcsúton

Még nagyobb lett az Orbán-birodalom Alcsúton

Alcsútdobozon ezúttal az arborétum és a golfpálya szomszédságában vett 8,6 hektár (86 ezer négyzetméter) földet id. Orbán Győző.

Medence, ventilátor, légkondi - mindent vittek itthon a hőség ellen

Medence, ventilátor, légkondi - mindent vittek itthon a hőség ellen

A tartósan szélsőséges forróság nem csak a hőmérő higanyszálát tornázta fel, hanem az online vásárlási lázat is.

© 2024 (v2.202102)