Meg se állj Németországig! Nagyszerű kedvezmények várják most a munkavállalókat!

Magyarország uniós csatlakozása óta megközelítőleg 300-500 ezer ember vándorolt tőlünk nyugatabbra munkát vállalni. A legnépszerűbb desztináció természetesen a szomszédos Ausztria, már csak közelsége okán is. De aki német nyelvterületen próbálkozna, annak érdemes Németországban is szétnéznie, ahol folyamatosan egyszerűsödnek a munkavállalás feltételei. Nézzük, milyen szakmákban keresnek munkavállalókat, és mit kell tudni a szálláshely keresésről, lakóingatlan bérlésről!

Könnyű út az állampolgársághoz és nagyszerű fizetések

Németországban folyamatosan nő a munkaerőhiány, ezért az ország már tavaly november óta igyekszik egyszerűsíteni a külföldiek munkavállalási feltételein. Így 2021. novemberében bejelentették, hogy a kettős állampolgárság engedélyezését tervezik, illetve csökkentik azt az időtartamot, ameddig valakinek Németországban kell élnie az állampolgárság kérelmezése előtt. Tehát a szakképzett bevándorlók a korábbi 5 év helyett 3 év alatt megkaphatják a német állampolgárságot, ha elvégzik az integrációs tanfolyamot, vagy tanúbizonyságot tesznek a B1 szintű német nyelvtudásukról. A tanfolyam elvégzése nélkül ez a folyamat korábban 8 év volt.

Az állampolgárság megszerzésének folyamatát a bürokrácia egyszerűsítésével is könnyítik, így például a szakmai képesítések elismerése, valamint a vízum- és állampolgársági eljárások is egyszerűsödnek. Ezt egy pontalapú vízumrendszerrel tervezik elérni a szakképzett munkavállalók számára.

Ezen felül idén október 1-vel a német minimálbért is megemelik óránként 12 euróra, valamint napi 22,5 euró étkezési hozzájárulás és 13. illetve 14. havi munkabér is jár a munkavállalóknak, akiket elsősorban a következő szakmákban várnak: 

  • szakképzett kézművesek,
  • villamosmérnökök,
  • informatikusok,
  • ápolók,
  • vendéglátósok
  • a kohászati munkások
  • építőiparban dolgozók

Állást keres Németországban? Több, mint 100, folyamatosan frissülő állás lehetőség várja a Jobinfo.hu-n!

Hogyan találok lakást Németországban?

Előfordulhat, hogy a lakásbérlést a munkáltatónk intézi helyettünk, esetleg fizeti is ennek költségét részben vagy egészben, de elképzelhető, hogy mindent magunknak kell intéznünk. Ehhez adunk most hasznos tippeket.

Kezdj el időben keresgélni!

Mivel Németországban gyakoribb a lakásbérlés, mint Magyarországon, hosszabb ideig is eltarthat míg megtaláljuk a megfelelő lakást. Ezért, ha tudjuk, hogy mikor állunk munkába, érdemes már hetekkel, akár 1-2 hónappal előtte lakhatás után nézni. Sőt a munkáltatóval is úgy érdemes megegyezni a munkába állás idejét illetően, hogy ebbe belekalkuláljuk a lakáskeresésre fordított időt is. 

Fontos tudni, hogy a bevándorlókra semmilyen korlátozás nem vonatkozik lakásbérlés tekintetében, ezért ezt még itthonról lebonyolíthatjuk. 

A legnagyobb német ingatlanhirdetési portálokat itt találja: 

https://www.immobilienscout24.de/

https://www.immowelt.de/

https://www.immonet.de/

https://www.immobilo.de/

https://www.nestoria.de/

 

A lakáskeresés folyamata

Lakást kereshetünk német ingatlanhirdetési portálokon, illetve a hirdető újságoknak is van internetes oldaluk. Ha teljesen tapasztalatlannak érezzük magunkat ezen a téren, ingatlanközvetítőt is megbízhatunk, ekkor azonban jutalékot kell fizetnünk, ami maximum kéthavi nettó bérleti díj lehet rezsiköltségek nélkül.

Kiadná németországi lakását magyar munkavállalóknak? Az Ingatlantájolón euróban is hirdethet!

A bérleti szerződés

Fontos tudni, hogy Németországban nem kötelező ugyan a bérleti szerződéseket írásba foglalni, ennek ellenére érdemes ehhez ragaszkodnunk, hiszen az írott bérleti szerződés vitás esetekben bizonyítékként is használható és a mi jogainkat is védi. 

A bérleti szerződés lehet határozott vagy határozatlan idejű, de utóbbi az elterjedtebb Németországban. A bérleti szerződés elmaradhatatlan részleteiről itt találhat egy ellenőrző listát.

Fontos, hogy a bérleti szerződést a bérlő 3 hónapos felmondási idővel, írásban mondhatja fel. A határidőn belül történő felmondáshoz ezt legkésőbb az adott hónap 3. munkanapjáig be kell nyújtania (ebből a szempontból a szombatok is munkanapnak számítanak), hogy a folyó hónap is beleszámítson.

Amennyiben a bérleti szerződésben 3 hónapnál rövidebb időt határoznak meg a felek felmondási időnek, akkor az az irányadó. A bérbeadóra viszont minden esetben vonatkozik a 3 hónapos felmondási határidő, de ez 5 év felett 6 hónapra, ha pedig már több, mint 8 éve él a lakásban a bérlő, akkor 9 hónapra módosul.

Azonban, ha a bérleti szerződésben „felmondásról való lemondás” (Kündigungsverzicht) vagy „felmondás kizárása” (Kündigungsausschluss) szerepel, akkor a szerződésben meghatározott időtartamon belül nem lehet a szerződést felmondani, ez azonban nem lehet hosszabb, mint 4 év.

 

Mégis inkább a határhoz közeli Ausztriában dolgozna? Keressen kiadó lakást az osztrák határ mentén, az Ingatlantájolón!

 

Mennyibe fog kerülni?

Természetesen Németországban sem olcsó a lakásbérlés, még az ottani jövedelmekhez viszonyítva sem, sőt létezik néhány kiemelten drága település – mint pl.: München, Frankfurt am Main, Stuttgart, Freiburg im Breisgau, Ingolstadt, Hamburg, Mainz és Darmstadt – ahol a lakosok gyakran több, mint a jövedelmük 30%-át költik bérleti díjra. 

A teljes bérleti díj (Warmmiete) a nettó lakbér (Kaltmiete) és a fűtés, meleg víz, adott esetben gáz, illetve a lakóépület üzemeltetési költségének összege. Az áramfogyasztás elszámolása általában az áramszolgáltatóval külön kötött szerződés alapján történik.

A nagyvárosokban jellemzően 14 euró/nm teljes bérleti díjjal kell kalkulálni, míg a kisvárosokban és vidéken ez az összeg 8 euró lehet négyzetméterenként. Tehát egy 50 nm-es lakás teljes bérleti díja megközelítheti a 400-700 eurót havonta.

Kaució

Természetesen számolnunk kell a kaució összegével is, ami alapvetően megegyezés kérdése, de nem lehet több, mint 3 havi nettó, rezsiköltség nélküli lakbér, és akár 3 havi részletben is kifizethető. A bérleti jogviszony megszűnésekor – amennyiben a bérlő olyan állapotban adja át a lakást, amilyen állapotban átvette – visszajár a kaució, méghozzá kamatostól. Fontos tudni, hogy a kauciót a bérbeadó egy erre elkülönített számlára (Sonderkonto/Kautionskonto) köteles befizetni.

A németországi életről, lakásbérlésről, munkavállalásról további információkat találhat az alábbi linkeken:

https://www.eu-gleichbehandlungsstelle.de/eugs-hu/uegyf%C3%A9lszolg%C3%A1lat/n%C3%A9metorsz%C3%A1gi-%C3%A9let-%C3%A9s-munkav%C3%A1llal%C3%A1s

https://wise.com/hu/blog/nemetorszagi-munka

https://nemetorszagi-magyarok.de/infok/tippek-munkavallaloknak


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Újabb amerikai rakéták érkeznek Ukrajnába

Újabb amerikai rakéták érkeznek Ukrajnába

Avgyijivkánál nyomulnak tovább az oroszok.

Nem fontos, elvtársak, mondta Orbán Viktor

Nem fontos, elvtársak, mondta Orbán Viktor

Van egy szó, ami végig vonult ezen a héten. Elég hosszú, de kifejező: eljelentéktelenítés. Nézzük csak, hol jött ez elő és kik cselekedték meg ezt!

Ezrek tüntetnek Magyar Péter felhívására a Belügyminisztérium előtt

Ezrek tüntetnek Magyar Péter felhívására a Belügyminisztérium előtt

Pintér Sándor lemondását követelték a pedofil-ügy miatt.

Meglepetést okozott a forint és ennek sokan örülnek

Meglepetést okozott a forint és ennek sokan örülnek

Vegyesen alakult pénteken a forint árfolyama a kora reggeli jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben, a heti eredménye azonban pozitív.

© 2024 (v2.202102)