Napelem: Időben kötöttem szerződést, de meddig maradhatok szaldóban?

A rezsirendelet hatására tömegek rohamozták meg a napelemes kivitelezőket az elmúlt hónapokban. Sokan azonban, azonnal visszaléptek, mikor kiderült, hogy megszűnik a szaldós elszámolás. Vannak azonban, akiknek még időben sikerült szerződést kötniük és maradhatnak szaldóban. Na de meddig? És mi a helyzet azokkal, akiknek már régóta van napelemük?

Főszabály szerint 10 évig maradhatnak szaldóban, akiknek még 2022. 10. 31. előtt sikerült szerződést kötniük, de hogy honnantól számít a 10 év, azt befolyásolja a telepítés és a legutolsó bővítés határideje – olvashatjuk a múlt hét pénteken megjelent Magyar Közlönyben.

10 év, de honnan számít?

Az üzembe helyezést követő 10. év végéig, de legalább a 2024-ben érkező éves elszámolásig szaldós rendszerben maradhatnak, akik már telepítettek, vagy most az utolsó hajrában, 2023. december 31-ig telepítenek háztartási méretű kiserőművet.

Tehát, akiknek sikerült most október 31-ig szerződést kötniük, és legkésőbb jövő év végéig telepítik a napelemes rendszert, azok 2033. december 31-ig élvezhetik a szaldós elszámolás előnyét. Míg azok, akik még 2014 előtt telepítettek napelemes rendszert, már a 2024-es éves elszámolást követően átkerülnek bruttó elszámolásba.

 

Energiatakarékos otthont keresel? Nézz szét az Ingatlantájoló kínálatában!

 

Jól járt, aki bővített!

Van azonban egy kivétel! Azoknak, akik a telepítés óta már bővítették a rendszert, a bővítés időpontjától számít a 10 év.

A bruttó elszámolás részletei pontosan még nem ismertek, ezeket a 10/2016. (XI. 14.) MEKH rendelet friss módosítása szabályozza, amely úgy fogalmaz, hogy a forgalomarányos rendszerhasználati díjakat az adott elszámolási időszakban az irányonként elkülönített és összegzett villamosenergia-mennyiségek alapján, irányonként kell elszámolni és megfizetni. Ez a gyakorlatban elvileg azt jelenti, hogy a rendszerhasználati díjat a hálózatból kivett és az oda betáplált áram után is meg kell fizetni.

A rendelet módosítás ezen kívül három zónaidőt is meghatároz, várhatóan ezeknek a zónáknak megfelelően változhat majd egy napon belül is a rendszerhasználati díj. Ezek a zónák a következőek:

  • 00-17.00 nappali időszak
  • 00-22.00 csúcsidőszak
  • 00-6.00 völgyidőszak.

Az akkumulátoros rendszerek jelenthetik a megoldást

A nyáron kihirdetett rezsi rendelet hatására tömegek indultak meg a napelemekért, sokan visszaléptek azonban, amikor kiderült, hogy megszűnik a szaldós elszámolás. Akinek azonban még időben sikerült szerződést kötnie az maradhat a szaldós rendszerben. Mindenki másnak azonban érdemes lehet akkumulátorral kiegészített rendszerben gondolkoznia, még akkor is, ha annak magasabb a bekerülési költsége.

 

Mfor.hu legfrissebb cikkei

Hivatalos: sose tudjuk meg, miért adott kegyelmet Novák Katalin

Hivatalos: sose tudjuk meg, miért adott kegyelmet Novák Katalin

A bíróság elutasította a keresetet abban a polgári perben, amelyben a felperes az úgynevezett kegyelmi ügy iratainak kiadását kérte - tudatta a Fővárosi Törvényszék közleményben pénteken.

Durva dolgokat látott Hadházy Ákos Pintér Sándor minisztériumában - beigazolódhatnak a félelmeink

Durva dolgokat látott Hadházy Ákos Pintér Sándor minisztériumában - beigazolódhatnak a félelmeink

Belenézhetett a képviselő a Kínával kötött, titkos szerződésekbe, és nagyon aggasztó dolgokat látott.

Csak a szokásos: kivonultak az oroszok, de sokáig tart eltakarítani a szemetüket

Csak a szokásos: kivonultak az oroszok, de sokáig tart eltakarítani a szemetüket

A Sberbank értékes ügyfelei és ingatlanai hamar gazdára találtak, az egyéb itt hagyott kacatoktól viszont nehéz megszabadulni. Csocsóasztal és fogas is van eladó.

Történelmi csúcsra nőtt a közintézmények tartozása

Történelmi csúcsra nőtt a közintézmények tartozása

A 134 milliárd forint tartozásból 129 milliárdot a Belügyminisztérium intézményei halmoztak fel.

© 2024 (v2.202102)