Miért olyan rohadtul kényelmetlen fizetésemelést kérni? 

Évek óta dolgozol a jelenlegi állásodban, az élet egyre drágább, a feladataidat jól ellátod, a fizetésed pedig semmit sem nő. Bár pontosan tudod, hogy ez igazságtalan, mégsem akaródzik odaállni a főnök elé, és megmondani neki, hogy többet szeretnél keresni. Ne aggódj, nem vagy egyedül!

Pszichológusok régóta megfigyelték, hogy országtól, kortól, nemtől és munkakörtől függetlenül szinte mindenki ugyanazt mondja: fizetésemelést kérni iszonyatosan kellemetlen. A mögöttes lelki folyamatok nem pontosan ugyanazok mindenkinél, de a fő okokat fel lehet sorolni. 

Félelem a visszautasítástól 

A legfőbb ok a visszautasítástól való félelem. Aggódunk, hogy a főnökünk nem fogja értékelni a kérésünket, sőt, negatív következményekkel is járhat. Akármennyire irracionális is ez a félelem, teljesen béklyóba tud kötni tehetséges, agilis felnőtteket is. Holott a valóságban a legrosszabb dolog, ami történhet az, hogy a főnök nemet mond, és a jövő hónapban is annyit keresünk, mint eddig. 

Önbizalomhiány

Lehet, hogy nem érezzük magunkat eléggé értékesnek a fizetésemelésre, vagy úgy gondoljuk, hogy a főnök szerint nem tettünk eleget. Emiatt pedig nem vagyunk képesek előállni az igénnyel sem. Ugyanide tartozik az oly gyakori imposztorszindróma is, amikor titokban attól félünk, hogy egyszer csak lelepleződik, hogy nem is vagyunk annyira profik a saját területünkön, így aztán meg sem érdemelnénk a magasabb munkabért.

Nem tudjuk, hogyan kérjük

Gyakran nem tudjuk, hogyan fogalmazzuk meg a kérésünket hatékonyan, mikor, hogyan és mit mondjunk. Mivel ezt a helyzetet szinte senki nem tudja túl sűrűn gyakorolni, belül teljesen felkészületlennek érezzük magunkat. (Erre bezzeg nincsenek céges tréningek!) Még rosszabb a helyzet, ha nem rendelkezünk elegendő információval a piaci bérekről, így abban sem vagyunk biztosak, alul vagyunk-e fizetve egyáltalán. 

Pénzről beszélni kényelmetlen

Olyan régóta hajtogatott régi beidegződés a “fizetésekről nem beszélünk”, hogy még a magabiztosabb munkavállalók is kényelmetlenül érezhetik magukat, ha pénzről kell tárgyalniuk. Pedig ez valójában csak a munkaadónak kedvez, aki így éveken, évtizedeken át ellavírozhat abban, hogy a szerényebb munkavállalóknak röhejesen alacsony bért ad.

Nem akarunk követelőzőnek tűnni

Sokunkba mélyen belenevelték, hogy dolgokat kérni nem illik, és akkor cselekszünk helyesen, ha megvárjuk amíg valamit felajánlanak. Gyerekkorban ez lehetett egy szelet süti a szomszéd néninél, felnőttként pedig a teljesítményünk igazságos ellenértéke. Annyira megtanultuk, hogy kérni nem illik, hogy inkább éveken át várjuk (hiába), hogy majd csak megáll valaki mellettünk, és bejelenti, hogy ezentúl mennyivel lesz több a havi fix. Bár a tisztességes – inflációval lépést tartó – fizetésemelés kellene legyen a norma, belül mégis úgy érezzük, mintha szívességet kérnénk.

Nők vagyunk

A piaci adatok szerint a nők különösen nehezen szánják rá magukat, hogy magasabb bért kérjenek, mert kislánykortól azt tanulták meg, hogy kedvesnek kell lenni, és úgy kell viselkedni, hogy az senkinek ne okozzon kényelmetlenséget.

Hogyan csináld? 

Az okok ismerete már önmagában segít abban, hogy közelebb jussunk a fizetésemeléshez, mert segít megfejteni, pontosan mi tart vissza minket. A személyes mumusok leküzdése mellett pedig van néhány praktikus tipp is, hogy a magasabb bérért folytatott küzdelem sikeres legyen: 

Készülj fel alaposan

Gyűjts információkat a piaci bérekről, legyél tisztában azzal, hogy a te pozíciódban és tapasztalatoddal máshol mennyit kereshetnél. Fogalmazd meg a kérésedet ez alapján, konkrét érvekkel alátámasztva.

Időzíts jól

Ne kérj fizetésemelést a legstresszesebb időszak kellős közepén, és akkor sem, amikor a cégnek épp rosszul megy. 

Légy nyitott a kompromisszumra

Lehet, hogy nem kapsz meg mindent, amit kérsz, de ne add fel. Légy nyitott a kompromisszumra, és keressetek közös nevezőt a főnököddel. A tárgyalások során nyugodtan gondolkodj nem pénzbeli juttatásokban is. 

Ne félj a visszautasítástól

Ha a főnököd elutasítja a kérésedet, ne szívd mellre. Kérdezd meg, hogy mit tehetsz a jövőben a fizetésemelésed érdekében, és határozzatok meg egy újabb időpontot a beszélgetésre.

Ha mégsem jársz sikerrel, azaz összeszedted az összes létező sarokból és polcról a bátorságodat, kiálltál magadért, és mégsem adja meg azt a bért a cég, amit jelenlegi életed zökkenőmentes menedzseléséhez szükséges és azon töröd a fejed, hogy “hát akkor ide nekem a munkaerő piacot”, nézz szét a jobinfo.hu kínálatában, ahol több partner állásait összefésülve több ezer lehetőség között böngészhetsz.


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Újabb falufoglalásokról beszélnek az oroszok

Újabb falufoglalásokról beszélnek az oroszok

Washington szerint idén még ki kell tartani, jövőre indulhat az ukrán ellentámadás.

Szentendrén kamu trollokkal is kampányol a Fidesz? - olvasói levél

Szentendrén kamu trollokkal is kampányol a Fidesz? - olvasói levél

Sokan, sokféle módszert ismernek arról, hogy milyen módszereket alkalmaz a Fidesz propaganda. Most egy szentendrei olvasónk észrevételeit adjuk közre.

Ismét Élet menete volt Budapesten

Ismét Élet menete volt Budapesten

A holokauszt áldozataira emlékező, 20. alkalommal megrendezett séta résztvevői a Dohány utcai zsinagógától indultak és a Keleti pu. előtti térre tartottak.

Egész éves Balaton kell

Egész éves Balaton kell

A Balaton jelenéről, jövőjéről, a tó által kínált üzleti lehetőségekről, turizmusról, vendéglátásról volt szó a Balaton Konferencia 2024 rendezvényen.

© 2024 (v2.202102)