Jönnek a tűzjelző tapéták!

Habár a tapéták ma még leginkább dekorációs célt szolgálnak a Curbed cikke szerint a jövőben akár tűzjelző funkciót is betölthetnek. A Shanghai Institute of Ceramics kutatói olyan újfajta tapétát fejlesztenek, ami grafén-oxidot és hidroxi-apatitot tartalmaz, így égésgátló és képes érzékelni és jelezni a tüzet.

Tűz esetén a tapéta igen kritikus, hiszen nagyon hozzájárulhat a tűz terjedéséhez.  Erre a problémára keresi a megoldást a fent említett kutatócsoport. Professzor Ying-Jie Zhu és csapata két összetevő alkalmazásával tudta elérni a szuperképességet. Az egyik a hidroxi-apatit, ami egyébként a fogakban és a csontokban is előfordul, a másik pedig a grafén-oxid. Utóbbi különleges tulajdonsága, hogy szobahőmérsékleten jó szigetelő, a hőmérséklet emelkedésével azonban vezetővé válik, minek köszönhetően tűz esetén képes a jelet eljuttatni a riasztóig.

A kutatók tervei szerint a tűzálló, tűzjelző tapéta különféle színekben és mintával is kapható lesz majd.

Sajnos erre a tapétára még jó ideig várni kell, a tűzvédelem kérdését azonban nem szabad elhanyagolni. A szakemberek szerint a leggyakrabban égő cigaretta, gyertya vagy valamilyen elektromos berendezés meghibásodása okozza a bajt, de az sem ritka, hogy főzés közben történik a baleset. A néhány ezer forintos tűzjelzők akár életet is menthetnek, így nem érdemes ezek beszerzésén spórolni.

Ma már néhány ingatlanhirdetésben is feltűnik, hogy az építtetők, lakók erre a szempontra is gondoltak. Itt van például ez a kecskeméti családi ház, hol 5 kiállásos tűzvédelmi csap gondoskodik tűz esetén a megfelelő vízellátásról.

 

 


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Újabb amerikai rakéták érkeznek Ukrajnába

Újabb amerikai rakéták érkeznek Ukrajnába

Avgyijivkánál nyomulnak tovább az oroszok.

Nem fontos, elvtársak, mondta Orbán Viktor

Nem fontos, elvtársak, mondta Orbán Viktor

Van egy szó, ami végig vonult ezen a héten. Elég hosszú, de kifejező: eljelentéktelenítés. Nézzük csak, hol jött ez elő és kik cselekedték meg ezt!

Ezrek tüntetnek Magyar Péter felhívására a Belügyminisztérium előtt

Ezrek tüntetnek Magyar Péter felhívására a Belügyminisztérium előtt

Pintér Sándor lemondását követelték a pedofil-ügy miatt.

Meglepetést okozott a forint és ennek sokan örülnek

Meglepetést okozott a forint és ennek sokan örülnek

Vegyesen alakult pénteken a forint árfolyama a kora reggeli jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben, a heti eredménye azonban pozitív.

© 2024 (v2.202102)