Mennyi az annyi? Díjak az ingatlan-nyilvántartási eljárásban!

Nem árt, ha tudjuk, melyek azok a költségek, amelyekkel fixen számolhatunk az ingatlan-nyilvántartási eljárás során, persze túl az ügyvédi munkadíjon, és az egyéb lehetséges járulékos költségeken (például az energetikai tanúsítvány elkészítésének díját is sokszor elfelejtik a felek költségként számolni, pedig a legtöbb esetben elengedhetetlen kelléke az adásvételi ügyletnek).

Az 1996. évi LXXXV. törvény szabályozza (hívjuk csak egyszerűen díjtörvénynek), hogy milyen díjakat kell megfizetnünk az ingatlan-nyilvántartási eljárás során, persze attól függően is, hogy mit kell elintéznünk.

A főszabály szerint az elsőfokú eljárás díja 6600 forint változással érintett ingatlanonként. Azért fontos a változással érintett ingatlan kifejezés feltüntetése, mert például egy telki szolgalom bejegyzése egy aktussal történik, viszont minimum két ingatlant érint: az uralkodó és a szolgáló telket. Így tehát máris kétszereződik az ingatlan-nyilvántartási eljárás díja.

57753601 – house, gold coins and calculator for mortgage loan conceptual

Amennyiben jelzálogot kell bejegyeztetni az ingatlanra, vagy a bejegyzett jelzálogot kell módosítani, 12 600 forintot kell fizetnünk. Soron kívüli ügyintézés lehetséges a földhivatalnál, de ez további 10 000 forinttal apasztja a pénztárcánkat, és az ügyintézési határidőt mindössze csak a felére csökkenti – érdemes tehát elgondolkozni azon, hogy igénybe vesszük-e a soron kívüliség intézményét.

A telekalakítás engedélyezésére irányuló első fokú eljárás során 2–5 érintett ingatlan esetén ingatlanonként: 12 000 forint, 6–15 érintett ingatlan esetén: 60 000 forint, valamit a hatodik ingatlantól ingatlanonként további 10 000 forint, 16–25 érintett ingatlan esetén: 160 000 forint, valamit a tizenhatodik ingatlantól ingatlanonként további 1000 forint, 26, illetve több érintett ingatlan esetén: 170 000 forint, valamint a huszonhatodik ingatlantól ingatlanonként további 500 forint összegű igazgatási szolgáltatási díjat kell fizetni.

tulajdoni lapokról is érdemes egy-két szót ejtenünk. Nem mindegy, hogy papír alapon szeretnénk hozzájutni a hiteles másolathoz, vagy pedig elektronikus felületen. Utóbbi ugyanis olcsóbb. Összehasonlításképpen egy E-hiteles tulajdoni lapért 3600 forintot kell fizetnünk, míg a papír alapon készült hiteles másolatért 6250 forint összeget. Persze ha nem hiteles másolatra van szükségünk, mind az elektronikus, mind pedig a papír alapú tulajdoni lap beszerzését megúszhatjuk olcsóbban.

Amit még talán feltétlenül meg kell említenünk, az a társasház-alapítás bejegyzésének ingatlan-nyilvántartási díja, itt szintén érvényesül a változással érintett ingatlanok szabálya, azaz társasházi különlaponként kerül 6600 forintba az eljárás (Hogy mi is az a társasházi különlap? Itt olvashat bővebben róla!), de ennek összegét a jogalkotó 100 000 forintban maximalizálta, ennél tehát nem lesz drágább egy társasház-alapítás ingatlan-nyilvántartási költsége.

A törvény egyébként kimerítő felsorolást tartalmaz azokról az eljárásokról, amelyek tárgyuknál fogva díjmentesek, azaz nem kell igazgatási szolgáltatási díjat fizetni az eljárás során. Csak példálózva néhány ilyen tárgyi díjmentes ügykör: (i) kiskorú javára megállapított tartásdíj biztosítására szolgáló jelzálogjog bejegyzése;, (ii) olyan jog vagy tény törlésére irányuló kérelem, amelynek megszűnése az ingatlan-nyilvántartásból kétségtelenül megállapítható, (iii) lakáscélú közvetlen állami támogatás igénybevétele esetén az azt biztosító jelzálogjog bejegyzése stb.

Ha az ingatlan-nyilvántartási eljárásban olyan döntés születik, amelyet sérelmesnek találunk, és ezért fellebbezés benyújtásának látjuk szükségét, 10 000 forint igazgatási szolgáltatási díjat kell megfizetnünk.

Persze a fentiekben csak a leggyakrabban előforduló költségeket soroltuk fel, mielőtt ügyintézésre kerülne a sor, mindenképp konzultáljon jogi képviselőjével, s kérje tájékoztatását!

Szerzőnk dr. Kesseő-Balogh Péter ügyvéd, a Jogado Blog szakértője

Ecovis Hungary Legal, ecovis.hu

Mfor.hu legfrissebb cikkei

Már 87 ezer orosz katona halt meg az ukránok szerint

Már 87 ezer orosz katona halt meg az ukránok szerint

Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.

„Három szomszédom van, mindegyiknek a gyereke külföldre költözött” – olvasói levél

„Három szomszédom van, mindegyiknek a gyereke külföldre költözött” – olvasói levél

A hetek óta tartó diáktüntetések egyre erőteljesebb hangon szólnak. Közben országszerte sok tanár sztrájkol. A fiatalok elvándorlására is felhívják a figyelmet. Egyik olvasónk is aggódik, most ő következik.

Dől a dominó: korlátozzák a tankolást a hazai Shell-kutakon

Dől a dominó: korlátozzák a tankolást a hazai Shell-kutakon

Benzint legfeljebb 20 ezer, gázolajat maximum 50 ezerért forintért lehet vásárolni tankolásonként.

Hoppon maradhat, aki Ausztriába szeretne utazni

Hoppon maradhat, aki Ausztriába szeretne utazni

Az osztrák vasúttársaság (ÖBB) hétfő 0 órától 24 órás munkabeszüntetést tart, ami érinti a MÁV-START magyar-osztrák viszonylatú és azon túlmenően közlekedő nemzetközi vonatait - hívja fel a figyelmet a Mávinform.

© 2022 (v2.202102)