Vidéken is egyre ütemesebben drágulnak a lakások

Előzetes adatok alapján tovább emelkedtek a lakásárak a harmadik negyedévben. Országos átlagban előzetes adatok szerint 4,1 százalékkal emelkedtek a lakásárak nominális értelemben, ami 16 százalékos éves dinamikának felel meg. Országos átlagban a lakásárak dinamikája ezzel hozzávetőlegesen szinten maradhat.  Az előzetes lakásárindex szerint mindezek mellett Budapesten gyorsulhatott az árdinamika 2018 harmadik negyedévében: a lakásárak egy negyedév alatt 5,9 százalékkal emelkedtek, ami 23,9 százalékos éves növekedési ütemet jelent – olvastuk az MNB őszi Lakáspiaci Jelentésében.

Eladó tetőtéri luxus lakás a Belvárosban. Még több képért kattints a képre!

  1. első félév végén az egy év alatt a magánszemélyek által lebonyolított adásvételek száma 168 ezret tett ki, ami 5,8 százalékkal haladja meg az előző év azonos időszakának értékét.
  2. A tranzakciók száma ezzel már enyhén a hosszú távú átlag felett tartózkodik, de még érdemben elmarad a korábbi ciklusban tapasztalt, a 200 ezres éves adásvétel számot többször is meghaladó szinttől

Budapest aránya kismértékben, de tovább mérséklődött a tranzakciók között, miközben a vidéki települések szerepe növekedett. 2018 első félév végén 22 százalék volt Budapest aránya a piaci forgalmon belül, ami 2015 elején még 33 százalék volt.

A községekben lebonyolított adásvételek aránya eközben 20 százalékról 24 százalékra nőtt. Magyarország egyes régiói között jelentős különbségek tapasztalhatók a lakásárak változását tekintve. 2018 második negyedévére már minden magyarországi régióban meghaladta a lakásárak szintje nominális értelemben a 2008. év végi szintet, az áremelkedés mértékében azonban jelentős heterogenitás tapasztalható a régiók között. A két szélső eset a főváros és az észak-magyarországi régió: míg előbbi esetén a lakásárak nominálisan 84 százalékkal tartózkodnak a 2008-as szint felett, addig Észak- Magyarországon a városi lakásárak ugyanazon a szinten vannak, mint 2008-ban. A vá- rosi lakások árait tekintve jelentős emelkedés volt még tapasztalható 2008 és 2018 első féléve között a nyugat-magyarországi és a dél-alföldi régiókban. Míg előbbi esetén a lakásárak 46 százalékkal, addig utóbbi esetén 37 százalékkal haladják meg a válság előtti időszak árszintjét.


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Kemény üzenetet küldtek a lengyelek Oroszországba

Kemény üzenetet küldtek a lengyelek Oroszországba

Csütörtökön már az orosz-ukrán háború 792. napját írtuk. Ezek voltak az elmúlt órák legfontosabb eseményei.

„Különben dühbe jövünk”, avagy mi lesz, ha nem csökken a benzinár?

„Különben dühbe jövünk”, avagy mi lesz, ha nem csökken a benzinár?

Nem árulják el, szemöldökráncolás vagy kivégzés vár a renitensekre.

Nagy Márton kiadta az ukázt: ketyeg az óra az üzemanyagáraknál

Nagy Márton kiadta az ukázt: ketyeg az óra az üzemanyagáraknál

Találkozott a miniszter a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőivel.

Felborítja a sörét, ha meglátja, mit csinál a forint

Felborítja a sörét, ha meglátja, mit csinál a forint

Erősödött csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon.

© 2024 (v2.202102)