Te tudod, mit kapsz a pénzedért, amikor új lakást veszel?

A legtöbben erre a kérdésre most biztosan azt válaszolnák, hogy persze, pedig a szomorú valóság az, hogy hiába van sok, jó elhelyezkedésű projekt, a műszaki tartalomról már kevesen adnak a vásárló számára részletes tájékoztatást, és a legtöbb beruházó az előírásoknak éppen csak hogy megfelelő, átlagos energetikai besorolású lakásokat próbál értékesíteni.

Mit tehetünk, hogy biztosan a 21. századi elvárásoknak megfelelő lakást kapjunk? Milyen szempontokat kell figyelembe venni a választásnál ahhoz, hogy ne kelljen még súlyos összegeket a vételáron felül a lakásra költenünk? Ezeket gyűjtöttük most egy csokorba.

A legfontosabbak az épület energetikai tulajdonságai. Számtalan olyan korszerűnek hirdetett lakást találhatunk, melyekben a korszerűség annyit jelent, hogy az épület és a nyílászárók hőszigeteltek, a lakások házközponti fűtéssel rendelkeznek, és az épület energetikai besorolása “CC”. Pedig a 21. századi technológia ennél jóval többet jelent. Választás előtt mindenképp kérjünk részletes műszaki leírást, és nézzük meg, hogy két vagy háromrétegű üvegezésű nyílászárókat építenek-e be, a fűtés mérhető-e lakásonként, és milyen hőleadók biztosítják számunkra a meleget, hiszen ma már bizonyított, hogy a radiátorokkal szemben, a felületfűtés a legjobb hőkomfort-érzetet biztosítja.

Ugyanez igaz a hűtésre is. Jó, ha a beruházó biztosítja számunkra a klímakiállásokat, de akkor még számolnunk kell a klímák árával, a beszerelés extra költségével és az éves karbantartás díjával is, míg a lényegesen hatékonyabb mennyezet hűtés esetén ez már a lakás árában van, ráadásul sokkal kellemesebb hőérzetet is biztosít.

Westend ház

Az árnyékolás is fontos kérdés, hiszen ez is befolyásolja a lakás fenntartásának gazdaságosságát. Nem mindegy, hogy a beruházó beszereli-e a redőnyöket vagy csak előkészíti a helyét, hiszen ez is plusz költséggel jár majd számunkra, mint ahogy az sem mindegy, hogy műanyag vagy fém, manuális vagy elektromos működtetésű redőnyöket szerelnek-e be.

Itt fontos megemlítenünk az okos technológiát, amivel a lakás fűtése, hűtése vagy éppen az árnyékolás is távolról szabályozható. Ennek utólagos kiépítése ugyanis szintén jelentős plusz kiadással jár, ahogyan a riasztórendszeré is, ami ma már szintén az alapvető követelmények közé tartozik. Biztosítja a beruházó számunkra a riasztórendszer kiállásait, vagy az utólagos vésés, festés időigényével és költségeivel is számolnunk kell majd?

Végül ne feledkezzünk el a konyha felszereltségéről sem, hiszen a beépített konyhabútor, gépekkel együtt ma már a használt lakások esetében is a vételár részét képezi. Így nem mindegy, hogy egy új építésű lakás kulcsainak átvételekor mindezt a lakással együtt megkapjuk, vagy nekünk kell gondoskodnunk róla, ami a mai hosszú kivitelezési határidőket ismerve nemcsak költséges, de időigényes is.

Szerencsére vannak olyan projektek, amelyeknél a beruházó figyelmet fordít ezekre az igényekre, melyek közül valamennyinek megfelel Újlipótváros egyetlen használatbavételi engedéllyel rendelkező, kulcsrakész projektje, a Westend Ház, amely az 1981-ben alapított ÉPKAR Zrt. legújabb fejlesztése.

Új építésű lakások

A projekt lakásaiban gépekkel felszerelt konyhabútort, elektromos alumínium redőnyöket,  beépített, egyedi mérőkkel rendelkező mennyezeti fűtés- és hűtésrendszert, előkészített riasztórendszert és háromrétegű üvegezésű külső nyílászárókat találunk. Mindezeknek köszönhetően az épület felszereltsége lehetővé teszi, hogy az új tulajdonosok azonnal birtokba vegyék lakásaikat, az „AA” energetikai besorolás pedig jelentős megtakarítást jelent a projekt vásárlói számára.

A beruházó munkáját számtalan szakmai díjjal ismerték el. Több Építőipari Nívódíjat és Építőipari Mesterdíjat is nyertek az elmúlt években. A beruházó a vevőknek jogi költséget nem számol fel.

A cikk a Westend Ház ingatlanfejlesztőjének megbízásából készült.

 

 

Ajánlott ingatlanok


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Örülhet, aki arra fogadott, hogy gyengül a forint

Örülhet, aki arra fogadott, hogy gyengül a forint

Gyengült a forint kedd reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.

Órákon belül kiderül, mi járhat Matolcsy Györgyék fejében

Órákon belül kiderül, mi járhat Matolcsy Györgyék fejében

Kamatdöntő ülést tart kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa.

Ebbe a fontos európai rangsorba nem került be egyetlen magyar klinika sem

Ebbe a fontos európai rangsorba nem került be egyetlen magyar klinika sem

Mutatjuk Európa legjobb meddőségi klinikáinak a listáját.

Áram nélkül nincs ellenállás - mondta az ukrán külügyminiszter

Áram nélkül nincs ellenállás - mondta az ukrán külügyminiszter

Raktárakat és radarokat is szétlőttek az oroszok.

© 2024 (v2.202102)