Extra kiadások: lakásvásárlásnál ezt mindenképp kalkulálja bele

Új szabályok is vannak a lakásvásárlásnál, illetve a hitelszerződések közjegyzői díjai kapcsán 2019. július 1-étől, például esetenként csak a normál munkadíj 30%-át kell felszámítani! Azaz már nem csak új lakások esetén van kedvezményes közjegyzői díjszabás. De mindenképp életünk egyik legnagyobb – anyagi jellegű – döntése a lakás-, vagy házvásárlás. A kulcsok átvételét sok-sok számolgatás és kalkuláció előzi meg, hiszen a vételáron felül több olyan kiadással is dolgunk van, amelyek több tíz- vagy százezer forintos tételt jelentenek. Nézzük a részleteket.

Kezdjük is a sort: az ingatlan adásvételi szerződés ügyvédi díja vevőként bennünket fog terhelni, ezen felül ellenőrizni szükséges az illetékmentesség vagy kedvezmény fennállását.

Amennyiben az ingatlan megvásárlása nem teljes önerőből történik, úgy a hitelszerződéssel kapcsolatban is merülnek fel költségek. A hitelszerződés megkötése előtt célszerű a pénzintézetek ajánlatait teljes körűen összevetni, hiszen azonos mértékű kamat esetén döntő lehet az egyéb költségek közötti különbség.

Költségek

Ilyen költség például a hitelszerződés közjegyzői díja. Vannak esetek, amikor a közjegyző részére kedvezményes munkadíjat és költségátalányt kell fizetni az általános közjegyzői munkadíj helyett.

Ide tartozik az új lakás építése, vásárlásához kapcsolódó kamattámogatott kölcsönszerződés és az azt biztosító jelzálogszerződés – ideértve a megelőlegező kölcsönszerződéseket is -, valamint az ezen szerződések alapján tett egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozat közokiratba foglalása.

A közjegyző az irodájában lefolytatott eljárás esetében további díjat számít fel a kiadmányok elkészítésének és hitelesítésének munkadíjaként, valamint költségtérítés fejében, mely összeg helyszíni eljárás esetén (pl. a pénzintézet irodájában) magasabb.

2019. július 1. napjától a pénzintézetek és fogyasztók közötti, a fogyasztónak nyújtott hitelről szóló törvény szerinti lakáscélú jelzálog-hitelszerződés alapján tett, nem a fenti körbe tartozó egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozat közokiratba foglalásáért a normál munkadíj 30%-át kell felszámítani, ami így kedvezményes tarifának minősül.

A kiadmányok díja ebben az esetben is hozzáadódik ehhez az összeghez.

Vagyis már nem csak új lakások esetén van kedvezményes közjegyzői díjszabás. Fontos, hogy a kedvezményes díj ilyen esetben feltételekhez kötött, így az okirat írásbeli tervezetének magyar nyelvű szövegét elektronikusan, szerkeszthető formában, előzetesen a közjegyző rendelkezésére kell bocsátani úgy, hogy ő azt tartalmi változtatás vagy kiegészítés nélkül használja fel.

A jó ügyvéd tehát elengedhetetlen lesz!

További kedvezményes esetek

Kedvezményes díjszabás érvényesül a méltányolható lakásigényt meg nem haladó méretű lakóingatlan vásárlása esetén is, ha a vevők három vagy több kiskorú gyermeket közös háztartásban nevelő házastársak.

Ugyancsak kedvezményes a díjszabás (az általános munkadíj fele), ha 15 000 000 forintot meg nem haladó forgalmi értékű lakást vásárol a 35. életévét be nem töltött fiatal vevő.

Cikkünk szakértő szerzője a D.A.S. Jogvédelmi Biztosító Zrt. szakértője, dr. Gombolai Éva

Ajánlott ingatlanok


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Nagyot bukott a fideszes városvezetés Gárdonyban, de most ezerrel költekezik

Nagyot bukott a fideszes városvezetés Gárdonyban, de most ezerrel költekezik

Hirtelen új beruházások mellett döntöttek.

Fontos hírt közölt a MÁV, rengeteg utast érinthet

Fontos hírt közölt a MÁV, rengeteg utast érinthet

Baleset miatt a szlovák vasút leállította a közlekedést Strekov és Párkány között.

Azonnali állami pénzt követel a DK a kórházaknak

Azonnali állami pénzt követel a DK a kórházaknak

A DK azonnali költségvetési átcsoportosítást követel, hogy a kórházak biztosítani tudják a legalapvetőbb feltételeket a betegek gyógyításához.

Kiderült, melyek a legnépszerűbb települések a Balatonnál

Kiderült, melyek a legnépszerűbb települések a Balatonnál

Az eltöltött vendégéjszakák száma alapján június 1. és július 16. között a Balaton térségében Siófok, Balatonfüred, Hévíz, Balatonlelle és Keszthely a legkedveltebb úti cél a magyarok körében - közölte a Szallas.hu.

© 2024 (v2.202102)