Ennél jobb időszakot nem is találhatnánk arra, hogy megszerettessük a gyerekekkel a kertészkedést

Itt a jó idő, de az utcára nem mehetünk: irány a kert! A gyerekek ideig-óráig elvannak ugyan kint, amíg mi az udvart és a kertet próbáljuk rendbe hozni, de aztán csak elunják magukat.

A mostani időszak tehát ideális arra, hogy őket is bevonjuk a kerti munkálatokba, hogy ők is megszeressék a kertészkedést. Mai cikkünkben olyan kerti ötleteket, feladatokat gyűjtöttünk össze, amit a gyerekek is élvezni fognak.

Alkossunk olyan tereket, ahová el lehet bújni

A gyerekek szeretik a bekuckózós helyeket a kertben is, és szeretnek bújócskázni. Gazdag növényzettel, futónövényekkel, lugasokkal könnyen teremthetünk olyan helyeket, ahová el lehet bújni, és garantáltan nemcsak ők fogják szeretni.

Kép forrása: houzz.com

Készítsünk természetes sátrat

A legjobb persze egy kis sátor, ami csak az övék. Ehhez ideális például egy kis szomorúfűz, de ha nem akarjuk megvárni, míg a szomorúfűz megnő, csinálhatunk babsátrat is.

Képek forrása: houzz.com

Legyenek gyerekbarát dolgok ott, ahol gyakran töltjük az időnket

Ma már szinte mindenki kialakít egy kis játszóteret a gyerekeinek, de jó, ha van valamilyen gyerekjáték ott is, ahol mi felnőttek tartózkodunk, különösen például a kerti asztal vagy sütögető, bográcsozó környékén, ahol egy gyerek hamar elunja, hogy a felnőttek milyen sokáig esznek vagy főznek. Ezekre a helyre akárcsak egy kis hinta is tökéletes, ahogyan ennek a debreceni családi háznak a filagóriájánál is látható.

Építsünk természetes játszóteret

A drága játszótéri játékok helyett inkább építsünk egyedi, természetes játszóteret. Ehhez jól jöhetnek például autógumik, vagy egy nagy hordó is, amiből alagutat építhetünk. Ebből a szempontból azok vannak szerencsés helyzetben, akik nem az Alföldön élnek, és ki tudják használni a terep természetes adottságait is.

Kép forrása: houzz.com

Adjunk nekik feladatokat

A gyerekek szeretnek magokat ültetni, és nagy izgalommal várják, hogy egy kis növény végre kibújjon a földből. A napraforgó, bab vagy tök magjai elég nagyok a kicsi kezeiknek, és gyorsan kicsíráznak, ami ideális tekintve, hogy a gyerekek mennyire türelmetlenek. A magok ültetésén kívül feladat lehet még az öntözés, illetve, hogy kis táblákat készítsenek, amit a növények mellé szúrhatnak a földbe.

Kép forrása: themicrogardener.com és craftsbyamanda.com

Osszuk a kertet zónákra

Jó, ha a kert több különböző zónára van osztva funkciók szerint. Legyen helye külön a konyhakertnek, külön a virágoknak, külön a játéknak, külön a pihenésnek és külön a kinti főzésnek, étkezésnek. Ennek a szomódi családi háznak a kertjében ezt nagyszerűen megoldották.

Ültessünk valami édeset

A gyerekek imádják az édes gyümölcsöket, különösen, ha nem nőnek magasan, és ők is könnyedén leszedhetik őket. A kisebbek kedvéért ültessünk epret, málnát, a nagyobbak már élvezni fogják, ha fára mászhatnak egy-egy ott termő gyümölcsért.

Kép forrása: houzz.com

Tanítsuk meg, hogyan gondoskodjon a kertünkbe tévedő állatokról

A kertet sok madár és rovar látogatja, akiknek szerepe nagyon fontos a növények beporzása miatt. Míg télen szinte mindenkinek eszébe jut kitenni egy madáretetőt, addig nyáron szinte egy kertben sem látni madáritatót, ami pedig a kert dísze is lehet. Akár házilag is készíthetünk egyet a gyerekekkel, és mellé még egy méhecskehotelt is a vadméhek számára.

Képek forrása: houzz.com és pixabay.com


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Csak a szokásos: kivonultak az oroszok, de sokáig tart eltakarítani a szemetüket

Csak a szokásos: kivonultak az oroszok, de sokáig tart eltakarítani a szemetüket

A Sberbank értékes ügyfelei és ingatlanai hamar gazdára találtak, az egyéb itt hagyott kacatoktól viszont nehéz megszabadulni. Csocsóasztal és fogas is van eladó.

Történelmi csúcsra nőtt a közintézmények tartozása

Történelmi csúcsra nőtt a közintézmények tartozása

A 134 milliárd forint tartozásból 129 milliárdot a Belügyminisztérium intézményei halmoztak fel.

Ezt az adatot sem fogja kiplakátolni Rogán Antal

Ezt az adatot sem fogja kiplakátolni Rogán Antal

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.

Egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon

Egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon

4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.

© 2024 (v2.202102)