Ingyen napelem? Zöldhitel? Ajándék 3 millió? Tegyünk rendet a fejekben!

 Csak kapkodjuk a fejünket az új és újabb lakástámogatások láttán, így hát sokszor keveredik a fejekben az egyik forma a másikkal, különösen például a zöldhitel, napelemek telepítése, a fűtés-korszerűsítés esetén. Most akkor jár a “3 millióig” pénz egy 6 millió forintos napelem projektre? Vagy pályázni kell? A Zöld Hitel felhasználható ilyen célokra? Kérdezi egyre több olvasónk. És persze az is jó kérdés, ha az egyik támogatást kihasználtuk, kihasználhatjuk-e a másikat? Cikksorozatot és – Ingyen napelem címmel – rovatot is indítottunk azért, hogy gyorsan, közérthetően magyarázzuk el a lényeget, illetve gyűjtsük csokorba a kapcsolódó híreket.

Az ingatlanpiacnak a zöldhitel, a pályázati források és a kibővített családi támogatások nagyon jókor érkeztek, hiszen a lakás- és házvásárlási kedv ezek nélkül talán alábbhagyott volna… Tehát igen erős központi, kormányzati pénzek ösztönzik a felújításokat, a lakásvásárlást.

Ugyanakkor az emberek fejében mégis zavart okoz, hogy megjelent az új zöldhitel, mellette pedig 2021 novemberétől a vadonatúj napelem-fűtés-pályázat érkezett. Mégpedig a 2021 elején megújult otthonteremtési támogatások (CSOK-rendszer) mellé érkeztek ezek, például a már év eleje óta aktuális, 3 millió forintig adható otthon felújítási támogatás mellé.

1, 

A CSOK idei könnyítései, korlátozásai

Kezdjük akkor az elején: a meglévő (és kibővített), eltartott gyermekek után igényelhető Családi Otthonteremtési Kedvezmények, azaz CSOK támogatások és szuper-olcsó hitelek ma is élnek. Ezek alapesetben új lakás vásárlására, vagy ház (ikerház, sorház stb.) önerős, döntően nem vállalkozói építésére szólnak, itt a legjelentősebbek.

Ám az eltartott gyerekek után járó CSOK (fele összegben) felújításokat is finanszírozhat, ha több feltételnek megfelelünk. Ugyanakkor, ha egy célra már vettünk fel felújítási CSOK-os támogatást, az kizárhatja más támogatott konstrukciók igénybevételét, például az új, 100%-os napelem, illetve fűtéskorszerűsítési támogatást. (Várható olyan jegybanki javaslat is jövő évtől, melyben a fiatalok ma szükséges 20 százalékos önerejét 10 százalékra viszi le.

2, 

A falusi CSOK

A CSOK rendszert sokszor újították, könnyítették, majd jött az elnéptelenedő településeket segítő speciális CSOK rendszer, a falusi CSOK. Itt használt vásárlásra, felújításra is bőkezű a támogatás, különösen, ha legalább 3 gyermek van, vagy ennyit vállal a jogosult községbe költöző, vagy ott lakóingatlant felújító család.

3, 

A 3 milliós Otthonfelújítási támogatás (2021)

Tavaly, év végén a családok támogatása újra nagy lendületet kapott, amikor Novák Katalin nem csak a CSOK könnyítéseket (lásd első pont), vagy az 5%-ra mérsékelt lakásáfát, de a meglévő lakások, házak felújítására is bőkezű támogatási programot jelentett be. Ez az Otthonfelújítási támogatás 2021, amely legfeljebb 6 milliós felújítási munkák esetén a költségek felét átvállalja, s bár a teljes felújítási munkák értéke lehet kevesebb vagy több, a támogatás legfeljebb 50%, de maximum 3 millió forint. A fő feltétel, hogy legalább egy eltartott gyerek állandó lakcímen éljen, legalább az egyik szülő tulajdonában lévő ingatlanban. (Ez azért népszerű, mert a 3 millió jelentősen több, mint az egy gyerek után kapható CSOK.) Az 50%-os támogatást szinte bármilyen, az ingatlan értékét növelő, az ingatlan részét képező dolog felújítására lehet használni, akár a lakástakarék-pénztári megtakarításokat. Itt akár beépített bútorok és beépített háztartási gépek (bojler, kazán, sütő) is szóba jöhet, és persze napelemes rendszer és fűtéskorszerűsítés is megengedett, igaz a támogatás ekkor sem 100 százalékos, mint a következő, 4-ik pontban bemutatandó RRF-6.2.1. naplemes-fűtéskorszerűsítési pályázatban.

4,

 Új, 100%-os fűtéskorszerűsítés és/vagy napelem pályázat 2,9-11,3 millió forintig

Leánykori nevén: RRF-6.2.1 „Lakossági napelemes rendszerek támogatása és fűtési rendszerek elektrifikálása napelemes rendszerekkel kombinálva” című pályázat részletei 2021 októberében lettek nyilvánosak. Maga a pályázat még meg sem nyílt, de máris tízezrek „vettették rá” magukat, hiszen gyakorlatilag ingyen(!), ajándékba kapjuk az államtól, illetve az EU-s pénzekből ezeket a nem olcsó (2,9-11,3 millió forintos) rendszereket. (A támogatás mértéke a pályázat által érintett ingatlan műszaki állapota és a megvalósításra kerülő műszaki kombináció mentén változik.)

Ez elsőre remekül hangzik, sőt, még akár gyermek nélkül(!) is pályázható ez a pénz, ugyanakkor társasházak itt nem indulhatnak, igaz a lakástulajdonosok külön-külön, egyedileg pályázhatnak saját ingatlan felújítására.

Továbbá közel sem mindenkinek jár a pénz: mert előnyt élveznek a hátrányos helyzetű régiók és a gyermekes családok egy pontrendszer szerint. Tehát egy gazdag (pl fővárosi és főváros környéki, vagy nyugat-dunántúli) régiónak lehet, hogy csak az elmaradottabb járásaira jut ebből a pénzből, oda is csak azokra a házakra ahol 3 vagy több gyermek él. Bár országosan 50 ezer pályázatra elég a keret. Továbbá a szokásosnál is bürokratikusabb az ügymenet, egy 64 oldalas dokumentum lényegi buktatói is számosak, például a ház nyílászáróinak fele lehet legfeljebb modern, a ház tulajdonos(ai)nak legfeljebb bruttó havi 404 ezres jövedelme lehet fejenként úgy, hogy az eltartottak nem számítanak bele a kalkulációba, csak az ingatlan tulajdonosa(i).

Az új pályázat főbb pontjai tehát:

– A pályázatok elbírálása pontozásos rendszer alapján történik, ahol előnyben részesülnek a gyermeket nevelők, illetve azok a pályázók, akik fejlesztendő járásokban laknak.

A pontrendszer lényege:

plusz pont jár azért, ha az adott ingatlanban 18. életévét be nem töltött személy(ek) (gyermek/ek) is be van(nak) jelentve (nincs gyermek: 1 pont, 1 gyermek: 2 pont, 2 gyermek: 3 pont, 3 vagy több gyermek:4 pont).

– Ha egy helyszín a jogszabály alapján nem minősül kedvezményezett járásnak, akkor 1 pont jár, ha már kedvezményezett járásnak számít, akkor 2 pontot kap a pályázó, ha viszont fejlesztendő járásnak minősül, akkor 3 pontot kap. (Tehát fejlett országrészből, eltartott gyermeket nem nevelőknek 2, fejlesztendő járásból három vagy több gyermekkel – mindösszesen legfeljebb 7 pont jár.)

– A jelentkezés szigorú, kizáró feltétele (és nem pontozási szempont!), hogy az ingatlan tulajdonosa(i) 2020. évi összevont jövedelmének egy főre jutó összege nem haladhatja meg a 4 850 000 forintot (ez havi bruttó bő 404 ezer). Ráadásul sajnos ebbe a gyermekeket, más egy háztartásban élő eltartottat sem lehet beszámítani, csak a tulajdoni lap szerinti tulajdonostársakat – jellemzően a házastársat!

– A pályázatok benyújtásához szükséges, előzetes kivitelezői megállapodások megkötése november elejétől indult (most, november 5-én állt össze az akkreditált kivitelezői lista), a pályázatok beadására első körben december 6. és január 12. között lesz lehetőség, de régiónként eltérő időpontokban nyitják és zárják a felhívást!

– A felhívás további ütemeiben, 2022-ben, 2023-ban és 2024-ben is lehet pályázni. (Igaz nem pályázható a már meglévő napelemes rendszer bővítése, cseréje, korszerűsítése kivéve, ha fűtéskorszerűsítés az igénylés célja.

– Nem nyújtható támogatás ugyanazokra a munkákra, melyeket – az államháztartás alrendszereiből nyújtott vagy uniós támogatási forrásból – a jelen pályázatban megjelölt támogatható tevékenységekkel (elszámolható munkákkal) azonos tartalommal végeztek el és a korábbi pályázatban megvalósított beruházás átadás-átvétele a jelen pályázatban szereplő beruházás megvalósítását megelőző 10 évben történt meg. Ez azt jelenti, hogy az Otthon Melege programban vagy a 3 milliós Otthonfelújítási támogatás, vagy régi vagy új CSOK (Családi Otthonteremtési Kedvezmény) keretében már elnyert ugyanilyen célú támogatással ezt a támogatást nem lehet kombinálni, ám, ha ezekben a programokban más célt valósít meg a pályázó, akkor mehet a kettő párhuzamosan.

– A maximálisan beépíthető napelem kapacitás legfeljebb 5kW, de a “B esetben” azaz a fűtési célnál van felfelé változás: 5 kWh-ról 14 kWh-ra megemelték napelemes rendszerhez kapcsolódó akkumulátoros tárolóegység tárolókapacitásának maximumát.

– December 6-tól nyílik meg a pályázati ablak Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyékben, aztán december 13-tól, 20-tól és 27-től üzemezetten írják ki a fennmaradó megyékben is.


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Hirtelen megszólalt Áder János

Hirtelen megszólalt Áder János

Érdekes témát vetett fel.

Kik állják a párizsi olimpia költségeit?

Kik állják a párizsi olimpia költségeit?

Érvényesül-e a „játékok finanszírozzák magukat” elv?

Megkezdődött a Paks II. Atomerőmű reaktortartályának gyártása

Megkezdődött a Paks II. Atomerőmű reaktortartályának gyártása

Mintegy 600 tonnányi öntvényből készülnek el a majdani reaktortartályt alkotó részegységek a Roszatom szentpétervári gyárában.

Mennyit ártanak a háborúk a magyar energiapiacnak?

Mennyit ártanak a háborúk a magyar energiapiacnak?

A nemzetközi geopolitikai folyamatok az energiapiacra is komoly hatást gyakoroltak az elmúlt években. Miként reagált és készül ezekre a magyar piac.

© 2024 (v2.202102)