Lehet, hogy megállnak az árak a Velencei-tónál?

Az egy év alatt 20-30 százalékkal emelkedő árak ellenére még mindig erős kereslet jellemző a Velencei-tó ingatlanpiacára, ugyanakkor több olyan tényező is feltűnt mostanában a láthatáron, mely inkább a kivárás irányába hat — derül ki a Balla Ingatlan friss elemzéséből.

Jelenleg is már a bizonytalanság a meghatározó az ingatlanpiacon, olyan tényezők okoztak érezhető megtorpanást a keresletben az elmúlt hónapokban, mint például az Ukrajnában zajló háború vagy a választások – jelezte dr. Kovács Csaba, a Balla Ingatlan agárdi irodájának szakmai vezetője.

Ugyanakkor továbbra is alapvetően keresleti piacról beszélhetünk, ami azt jelenti, hogy inkább a keresések jellemzőek a Velencei-tó környékén, mintsem az eladások. De azért a két említett esemény érezhető kivárást okozott nem csak a keresletben, hanem a kínálati oldalon is – hangsúlyozta az ingatlanközvetítő.

Mint mondta, a kínálat gyenge, ráadásul jellemző egyfajta “túlzott várakozás” a tulajdonosok részéről, ami azt jelenti, hogy erősen túlértékelik az ingatlanaikat, amikor árazásról van szó. Különösen akkor jellemző az irreális elvárások megjelenése, ha első körben ingatlanközvetítő nélkül próbálnak nekifutni az értékesítésnek – jegyezte meg.

A túl magas hirdetési árak miatt viszont a “nem eladható” vagy legalábbis a “sokáig nem eladható” kategóriába kerülnek a meghirdetett ingatlanok, egészen addig, amíg az árszintjük nem találkozik a kereslet által elfogadott árszinttel.

A magasra pozicionált árak persze úgymond beérhetnek, hiszen, mint a szakértő jelezte, az elmúlt egy évben is jelentős áremelkedésre került sor: becslése szerint mintegy 20-30 százalékkal nőttek az átlagos nyaralók és lakóingatlanok árai a térségben a tavalyi év azonos időszakához képest.

Nagy alkukról viszont nem beszélhetünk, legalábbis a jól árazott ingatlanok esetében, hiszen ezekre jellemzően sok az érdeklődő, így akár hirdetési áron is elkelhetnek, sőt előfordul, hogy a hirdetési ár fölé licitálnak a vevők. Ugyanakkor az átlagos alku értéke mintegy 5-10 százalék között mozog, elsősorban a túlárazott ingatlanok miatt, melyeknél jelentősebb árengedményt kénytelenek adni a tulajdonosok, ha valóban értékesíteni akarják az ingatlanukat.

Az árazás persze tükröződik az értékesítési időben, így egy jól árazott – és megfelelően meghirdetett – ingatlan viszonylag gyorsan elkel: Kovács Csaba szerint mintegy 30-45 nap alatt. Ha viszont a túlárazás miatt az ingatlanközvetítő ártörésekre kényszerül – annak érdekében, hogy elérje az ingatlan hirdetési ára a piaci szintet -, akkor megjelennek a három hónapnál hosszabb értékesítési idők.

Az átlagnál gyorsabban eladható ingatlanok egyébként most a közepes méretű kertes nyaralók. Ezek jellemzően 60-80 négyzetméteres, háromszobás házak, normál méretű telekkel. Átlagáruk jelenleg 45 millió forint környékén alakul, amennyiben régebben épült, de azért jól karbantartott ingatlanról van szó.

Az új építésű ingatlanok piacán mind a kínálat, mind pedig a kereslet szerénynek mondható a környéken. Kovács Csaba szerint a beruházások indulásakor nagyon magas árakat határoztak meg a fejlesztők, ugyanakkor az érdeklődés nem alakult igazán kiemelkedően irántuk, mivel az óvatosság jellemezte leginkább a befektetőket ebben a szegmensben.

 

A szakértő kitért arra is, hogy szubjektív tapasztalatai szerint a hitelek felhasználásánál azt az érdekes jelenséget lehet megfigyelni, hogy vagy egyáltalán nem vesznek igénybe kölcsönt a vevők az ingatlanvásárláshoz, vagy pedig maximális mértékű, tehát több tízmillió forintos hitellel vágnak bele a vásárlásba.

 

Ami korábban bevett megoldás volt, vagyis hogy a vevők a rendelkezésre álló tőkéjüket pár milliós hitellel egészítették ki, szinte teljesen eltűnt az ingatlanpiacról. Ugyanakkor az elmúlt hónapokban az emelkedő kamatok hatása még nem volt érzékelhető a vételeknél, de a vevők többségre egyébként is az jellemző, hogy meglévő megtakarításaikat próbálják ingatlanba pozícionálni – jegyezte meg a szakértő.

 

Végül, ami a várakozásokat illeti, a szakértő jelezte, hogy a jelenlegi helyzetben nehéz jósolni, mert több olyan tényező is hatással van az ingatlanpiacra, melyeknek nem igazán látni a jövőbeni kifutását és a hatását. Megtorpanást okozott a háború is, melynek még nincs vége, ugyanakkor a számottevő infláció és a hatósági árak miatt is bizonytalanság érzékelhető, így most talán leginkább a kivárás jellemző a piacra.

 


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Újabb amerikai rakéták érkeznek Ukrajnába

Újabb amerikai rakéták érkeznek Ukrajnába

Avgyijivkánál nyomulnak tovább az oroszok.

Nem fontos, elvtársak, mondta Orbán Viktor

Nem fontos, elvtársak, mondta Orbán Viktor

Van egy szó, ami végig vonult ezen a héten. Elég hosszú, de kifejező: eljelentéktelenítés. Nézzük csak, hol jött ez elő és kik cselekedték meg ezt!

Ezrek tüntetnek Magyar Péter felhívására a Belügyminisztérium előtt

Ezrek tüntetnek Magyar Péter felhívására a Belügyminisztérium előtt

Pintér Sándor lemondását követelték a pedofil-ügy miatt.

Meglepetést okozott a forint és ennek sokan örülnek

Meglepetést okozott a forint és ennek sokan örülnek

Vegyesen alakult pénteken a forint árfolyama a kora reggeli jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben, a heti eredménye azonban pozitív.

© 2024 (v2.202102)