Az ág is húzza az irodák piacát a régióban

Az irodák elvben jelentősen drágulhatnak, hiszen – egy friss becslés szerint – egy irodaház építési költsége több mint 30%-kal nőtt idén kora nyárig a járvány kezdete óta. Melyek most a főbb trendek az irodapiaci szegmensben?

Bár az utóbbi napokban kevésbé ingadozik az Euró-Forint árfolyam, azért a háború nem csitul, még a tűzszünet is messzinek tűnik. Eközben a gazdaság felbolydult, hiszen az igen magas gáz és villanyárakat részben most már a lakosság is érzi, miközben a KATA megszüntetése kisebb-nagyobb cégeket is érint. Összességében borús hónapok következhetnek el az irodapiacon. Az a kevés bérlő, akik ősszel költöznének, most jó helyzetben vannak, hiszen ők diktálhatják a tempót.

De nézzük, hogy a szakértők szerint mi történt a régiós irodapiacon a közelmúltban.

A minap az Euroconstruct tette közzé legfrissebb adatait. Ez egyébként egy független szervezet, mely 19 európai ország építőipari adatokat (is) gyűjtő kutatócégeit fogja össze. A legfrissebb nyári EU-s adatok szerint tavaly az Euroconstruct 4 közép-kelet-európai ország piacán (Csehország, Magyarország, Lengyelország, Szlovákia) a tranzakciók értéke elérte a 23 milliárd eurót, amely szerény, 1,9%-os növekedést jelent 2020-hoz képest. A méretét tekintve is legnagyobb Lengyelország megőrizte vezető pozícióját a régióban rekord-magas, 55%-os piaci részesedéssel, jóval meghaladva Csehországot (16%) és Magyarországot (20%).

Hirdessen Ön is a megújult az irodahaz.info és raktar.info oldalakon.

Az új felület sokkal letisztultabb és átláthatóbb lett a látogatók számára!

Továbbá: az Irodahaz.info és a Raktar.info látogatói ezentúl egyetlen ajánlatkérési űrlap kitöltésével akár több tíz releváns iroda, vagy raktár tulajdonostól is kaphatnak ajánlatot, így rövidítve a keresés folyamatát és segíteni meghozni a legjobb döntést!

A régió piacra újraéledt, de most mi jöhet?

Az irodapiac új formában éledt fel és az otthoni munkavégzés és a hibrid munkavégzés népszerűsítése ellenére az irodai szektor helyzete stabil.

A térhasználat módja azonban változik; a bérlők sok esetben úgy döntenek, hogy megújítják ugyan irodabérleti szerződéseiket, de például megváltoztatják a helyiség elrendezését, hogy megfeleljen a munkavállalók igényeinek a Covid utáni „új világban”. Néhány cég pedig – részben jobbára gazdasági megfontolásokból – már most csökkenti a teret, maximalizálva a kihasználtságot.

Minden emelkedik, még a telekár is!

Ugyanakkor sok projekt leállt a Covid hullámai miatt, most pedig a sok bizonytalanság miatt nem indulnak el a régiek, alig akad új építkezés a régióban. Ebből azt következik, hogy az eljövendő két évben várhatóan kínálati hiány lesz, mivel néhány projekt jelenleg is tolódik, és bár építés alatt áll, a rövid távú befejezésük kérdéses.

Az Euroconstruct szakértői szerint „az emelkedő építési költségek, a magas infláció és a növekvő kamatlábak miatt nem megfelelő környezet a befektetők aktivizálására. Emelkednek az építőanyagok, a szolgáltatások, a telkek árai és a bérek is, és 2022 végéig várhatóan ez a tendencia folytatódni fog” – fejtik ki. Majd hozzáteszik: becslések szerint például egy irodaház építési költsége több mint 30%-kal nőtt a járvány kezdete óta.

Rekordok a régiós raktárpiacon

A raktárpiacon új rekordok dőltek az értékesítés és a szállítás átcsoportosítása miatt. Mint ismert, a járvány felgyorsította a raktárpiac fejlődését és sok raktárterület épül a régióban. A történelmileg nagyon magas keresletet ugyanilyen nagyon magas kínálat követi és ez a tendencia idén is látható lesz az e-kereskedelem és az úgynevezett nearshoring fejlődése miatt (ez utóbbi a termelést az outlet-zónához közelebb helyezi és az ellátási láncot kívánja lerövidíteni). A fejlesztők nagy érdeklődést tapasztalnak a nagyvárosi agglomerációk közelében található last mile (utolsó mérföldes) logisztikai létesítmények iránt is, és valószínű, hogy ilyen projekteket valósítanak majd meg a jövőben. Ezek az e-kereskedelem fellendülése miatt népszerűek a forgalmazók és a futárcégek körében.

Energiahatékonyság és alapterület

Az energetikai árrobbanás okán a befektetők számára fontos kérdés lett az épületek energiahatékonysága, kibocsátása, használóik kényelme, melyeket eddig is ismert tanúsítványok (LEED, BREAM, stb.) igazolnak. A klímaváltozás miatt ma a környezeti szempont ugyanolyan fontos, mint a projektek jövedelmezősége, és ez a szempont az uniós irányelvek keretein belül nagyban befolyásolja az üzleti döntéseket.
A fenntartható befektetések magasabb piaci értékelést kapnak, és a pénzintézetek is jobban minősítik őket. Az energiatakarékos megoldások csökkenteni kívánják a működési költségeket és minimalizálni a környezetre gyakorolt hatást.

Nem mindenütt maradt sok home office: heti 3 irodai nap a normális

A JLL irodapiaci szakértő cég pár hete közzétett másik, globális felmérése szerint pedig, ahogy egyre inkább hiányolják a dolgozók az irodai létet, úgy nő a munkavállalók körében az otthoni munkavégzéssel kapcsolatos fásultság. A dolgozók 33 százaléka nem akar a jövőben otthonról dolgozni, 79 százalékuk pedig legalább egyszer egy héten az irodában akarja elvégezni a munkáját. A globális kutatássorozat tanúsága szerint átlagban heti három irodai napot tartunk optimálisnak, a fennmaradó kettőből másfelet otthonról dolgoznánk, felet pedig egy harmadik helyszínről. Ez lehet egy kávézó vagy jó idő esetén egy park is, a lényeg a változatosság és hatékonyság, amire minden korábbinál nagyobb az igény: ahogy egyre inkább hiányolják az irodai létet, úgy teszi a munkavállalókat egyre fásultabbá az otthoni munkavégzés.

Hirdessen Ön is a teljesen megújult az irodahaz.info és raktar.info oldalakon.

Az új felület sokkal letisztultabb és átláthatóbb lett a látogatók számára!

Továbbá: az Irodahaz.info és a Raktar.info látogatói ezentúl egyetlen ajánlatkérési űrlap kitöltésével akár több tíz releváns iroda, vagy raktár tulajdonostól is kaphatnak ajánlatot, így rövidítve a keresés folyamatát és segíteni meghozni a legjobb döntést!


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Újabb amerikai rakéták érkeznek Ukrajnába

Újabb amerikai rakéták érkeznek Ukrajnába

Avgyijivkánál nyomulnak tovább az oroszok.

Nem fontos, elvtársak, mondta Orbán Viktor

Nem fontos, elvtársak, mondta Orbán Viktor

Van egy szó, ami végig vonult ezen a héten. Elég hosszú, de kifejező: eljelentéktelenítés. Nézzük csak, hol jött ez elő és kik cselekedték meg ezt!

Ezrek tüntetnek Magyar Péter felhívására a Belügyminisztérium előtt

Ezrek tüntetnek Magyar Péter felhívására a Belügyminisztérium előtt

Pintér Sándor lemondását követelték a pedofil-ügy miatt.

Meglepetést okozott a forint és ennek sokan örülnek

Meglepetést okozott a forint és ennek sokan örülnek

Vegyesen alakult pénteken a forint árfolyama a kora reggeli jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben, a heti eredménye azonban pozitív.

© 2024 (v2.202102)