Harmadával kevesebb lakáshitel fogyott: befékez lassan a piac!

A Magyar Nemzeti Bank a minap tette közzé friss, július havi forint alapú lakáshitel volumen adatait, amely az előző hónaphoz és az előző év ugyanezen időszakához képest is jelentős, több mint 30%-os visszaesését mutat. A jegybank közlése szerint 2022 júliusában 91,8 milliárd forint jelzálogcélú hitel realizálódott, ilyen alacsony volument tavaly február óta nem közölt az MNB, igaz azért még nem katasztrofális a visszaesés. Hogyan látják a Duna House Pénzügyek szakértői?

Az ingatlanpiac lassulásának első jelei után és az emelkedő kamatkörnyezet miatt sokan várták, hogy párhuzamosan a hitelpiac is befékez: most igazuk lett! A Duna House Pénzügyek szakértői szerint ugyanis a júliusi volumencsökkenést több összetevő okozta, így nem szabad mindent a változó gazdasági helyzet számlájára írni.

„Az ingatlanpiacon már júniustól érzékelhető erős nyári szezonalitás, szokás szerint kicsit késleltetve, de júliusban már érezhető kihatással volt a hitelfelvételi kedvre is. Nagyon sok ingatlanpiaci tranzakció lassult le egy-egy fél szabadságolása miatt, így az ehhez kapcsolódó hitelezési folyamatok is lassultak. Az ingatlanpiac mellett idén a hitelpiacon is hatványozottan jelentkeztek a nyári szabadságolások érezhető jelei.” – mutatott rá az egyik legfőbb indokra Fülöp Krisztián, a Duna House Pénzügyek vezetője.

A vártnál lassabb kifutás

„Másik fontos tényező, hogy az év elején lekötött Zöld Otthon Hitelek szerződéses folyamata és folyósítása erősen hatással volt a kommunikált szerződött hitelállományra az első félévben. A végjátékban azonban a vártnál lassabb kifutás érzékelhető, ami volumenében milliárdos számítási hiányt okozott júliusban.” – folytatta a szakértő.

A mostani gyengébb júliusi, 91,8 millárdos hitelpiaci adat – egyelőre legalábbis – nem kiugróan alacsony, ha az elmúlt néhány évet nézzük. A 2021-es esztendőben volt csúcson a piac, ekkor 132,6 milliárd forintot szerződtek, a 2020-as COVID-os évben az ideinél jóval gyengébb 80,32 milliárd forint, 2019-ben pedig mindösszesen 77,86 milliárd forint, 2018-ban pedig szintén 82,88 milliárd forintos volumennel teljesített a hitelpiac, amely alapján az idei teljesítmény az átlagosnál még jobbnak mondható.

15% felett várható az infláció

Augusztusi várható infláció 15-16%, jelenlegi hitelkamat 8-9%, számoljunk csak: még mindig megéri hitelt felvenni

A pénzügyi szakértők álláspontja alapján a hitelfelvétel lehetőségénél elsősorban az életvitelszerű döntések játszanak főbb szerepet és nem csak a kamat nagysága. Utóbbi természetesen közvetlenül és közvetetten is befolyásolja a hitelfelvételi hajlandóságot és lehetőséget, de akinek most van szüksége ingatlanvásárlásához segítségre, annak nem marad választási lehetősége. Nem szabad elfelejteni, hogy a családoknak a jelenlegi környezetben jelentős segítséget adnak a kamattámogatott állami hitelek, amelyek ebben a dráguló környezetben érzékelhetően tudják tompítani a családok hitelterheit.

“Kevesebbet” kell visszafizetni?!

A jelenlegi magas inflációs környezet ráadásul szintén a hitelfelvételi lehetőségek kihasználása mellett szól, hiszen az inflációnál jóval alacsonyabb hitelkamatok mellett összességében a hitelünk reálkamata negatív lesz. Virág Barnabás az MNB alelnöke tegnapi nyilatkozatában 15-16% közé becsülte az augusztusi infláció mértékét, míg az átlagos hitelkamatok 8-9% körül mozognak, ez összességében 7 százalékpontos különbséget mutat. Az ügyfelek részéről természetesen minden életkörülményt, pénzügyi jövőképet mérlegelve kell dönteni bizonyos élethelyzetekben, de tisztán a pénzügyi mutatókat figyelembe véve még mindig megéri az otthonteremtési szándékunkat hitelfelvétellel támogatni.

Befektetői megközelítésből a szabadfelhasználású hitelkamatok szintje a prémium állampapír hozama alatt van, így tekintve, tisztán befektetési szándékkal is jól járhatunk hitelfelvétel esetén, amennyiben nagyobb kockázatviselési hajlandóságunk van.


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Újabb amerikai rakéták érkeznek Ukrajnába

Újabb amerikai rakéták érkeznek Ukrajnába

Avgyijivkánál nyomulnak tovább az oroszok.

Nem fontos, elvtársak, mondta Orbán Viktor

Nem fontos, elvtársak, mondta Orbán Viktor

Van egy szó, ami végig vonult ezen a héten. Elég hosszú, de kifejező: eljelentéktelenítés. Nézzük csak, hol jött ez elő és kik cselekedték meg ezt!

Ezrek tüntetnek Magyar Péter felhívására a Belügyminisztérium előtt

Ezrek tüntetnek Magyar Péter felhívására a Belügyminisztérium előtt

Pintér Sándor lemondását követelték a pedofil-ügy miatt.

Meglepetést okozott a forint és ennek sokan örülnek

Meglepetést okozott a forint és ennek sokan örülnek

Vegyesen alakult pénteken a forint árfolyama a kora reggeli jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben, a heti eredménye azonban pozitív.

© 2024 (v2.202102)