Nem kevés! 145 ezer négyzetméter növekmény a főváros környékén!

Mintegy 145 ezer négyzetméterrel bővült a spekulatív állomány a főváros környékén az ipari és logisztikai ingatlanpiacon a Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma (BIEF, BRF) friss adatai szerint.

A Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma (BIEF, BRF) – melynek tagjai: CBRE, Colliers, Cushman & Wakefield, ESTON International, JLL és a Robertson Hungary – a minap közzétették a 2022 harmadik negyedévére vonatkozó ipari/logisztikai ingatlanpiaci jelentésüket a főváros és vidék viszonylatában.

Ez év harmadik negyedévében 8 épülettel, összesen bő 145 ezer m2-rel bővült a spekulatív állomány a fővárosi agglomerációban, míg a regionális piacokon négy új átadást rögzítettek.

A negyedév végén a teljes országos modern ipari/logisztikai állomány 4.490.200 m2-t tett ki.

Ebből a fővárosi agglomerációban található 3.076.770 m2, míg a regionális hazai állomány 1.413.430 m2.

2022 harmadik negyedévében nyolc épülettel, összesen 145.390 m2-rel bővült a spekulatív állomány a fővárosi agglomerációban, míg a regionális piacokon négy új átadást rögzítettünk, összesen 33.380 m2-rel.

Az előbbi esetében a legnagyobb új épület a CTPark Vecsés VCS3 épülete volt (32.690 m2), míg utóbbinál az Inpark Gyula I. csarnoka került átadásra 13.580 m2-rel. A fővárosi agglomerációban található modern ipari/logisztikai állomány 2022 harmadik negyedévében átlépte a hárommillió m2-t.

Ipari ingatlant, raktárat, irodát keres Budapesten, a főváros környékén, vagy másutt az országban?

Nézzen körül a megújult Raktar.info és Irodahaz.info oldalainkon!

Az üresedési ráta 2022 harmadik negyedévének végén a fővárosi agglomeráció esetében 4,9%-on állt, ami 1,5 százalékponttal alacsonyabb az előző negyedévben regisztrált értéknél, illetve 1,4 százalékponttal magasabb az egy évvel korábban mért értéknél. A negyedév végén összesen 149.400 m2 ipari-logisztikai terület állt üresen, és nyolc épületben volt elérhető 5.000 m2-nél nagyobb szabad terület. Az regionális hazai spekulatív ingatlanállományban 60.670 m2 üres területet rögzítettünk, ami 4,3 %-nak felel meg.

Forrás: BRF

A harmadik negyedévben a teljes bérlői kereslet a fővárosi agglomerációban 218.220 m2-t tett ki, ami 52%-os növekedést jelent az előző év azonos időszakában regisztrált volumenhez képest. A szerződéshosszabbítások nélküli nettó kereslet 170.680 m2-t tett ki, ami több mint a két és félszerese az előző év

azonos időszakában regisztrált volumennek. A keresletet az új szerződések dominálták 72%-os részaránnyal. A szerződéshosszabbítások a bruttó bérbeadás 22%-át, míg az előbérletek és bővülések egyaránt a 3%-át képviselték.

Ipari ingatlant, raktárat, irodát keres Budapesten, a főváros környékén, vagy másutt az országban?

Nézzen körül a megújult Raktar.info és Irodahaz.info oldalainkon!

2022 harmadik negyedévében a BRF összesen 36 bérleti szerződést rögzített a fővárosi agglomerációban, 6.060 m2-es átlagos tranzakciómérettel. A tranzakciók közül hat mérete meghaladta a 10.000 m2-t. A szerződések túlnyomó része továbbra is ’big-box’ logisztikai parkokban köttetett, míg a városi-logisztikai állomány esetében csupán két megállapodást regisztrált a BRF a negyedév során.

A negyedév legnagyobb ügylete két új bérlet volt: egy a CTPark Budapest West BIA4-es épületében, 28.330 m2-en, valamint egy a Prologis Park Budapest – Sziget DC5-ben, 20.810 m2-en.

A nettó abszorpció a fővárosi agglomerációban 2022 harmadik negyedévében 187.330 m2-t tett ki.

Ajánlott ingatlanok


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Ettől kevesebb lesz a járatkésés? Drónvédelemre írt ki közbeszerzést a HungaroControl

Ettől kevesebb lesz a járatkésés? Drónvédelemre írt ki közbeszerzést a HungaroControl

A vállalat azt mondja, a fejlesztésnek semmi köze az extra késések kiküszöböléséhez.

Nagyot bukott a fideszes városvezetés Gárdonyban, de most ezerrel költekezik

Nagyot bukott a fideszes városvezetés Gárdonyban, de most ezerrel költekezik

Hirtelen új beruházások mellett döntöttek.

Fontos hírt közölt a MÁV, rengeteg utast érinthet

Fontos hírt közölt a MÁV, rengeteg utast érinthet

Baleset miatt a szlovák vasút leállította a közlekedést Strekov és Párkány között.

Azonnali állami pénzt követel a DK a kórházaknak

Azonnali állami pénzt követel a DK a kórházaknak

A DK azonnali költségvetési átcsoportosítást követel, hogy a kórházak biztosítani tudják a legalapvetőbb feltételeket a betegek gyógyításához.

© 2024 (v2.202102)