Ingatlanosok figyelem! Újra módosult a pénzmosási eljárás!

Sok ingatlanirodának jelent újabb nyűgöt, hogy ismételten módosult az ügyfél-átvilágítási adatlap szerkezete. Ellenőrizze le, hogy Ön vajon a legújabb dokumentumot tölti?

(szakértő szerzőnk: Dr. Tóth Judit Lenke adatvédelmi szakjogász)

Szedjük is össze gyorsan milyen kötelezettsége van egy ingatlan értékesítőnek, ha a pénzmosási eljárás megfeleltetéséről beszélünk, ami jó ideje sajnos az ingatlanos szakmára is plusz adminisztrációs terhet ró.

Mintegy öt éve, 2017 óta és a pénzmosás elleni törvény (Pmt.) módosításokat követően számos teendője van egy ingatlanirodának, ha el akarja kerülni a bírságot.

Talán a legfontosabb új kötelezettségként jelent meg a tényleges tulajdonosi nyilvántartásból történő lekérdezés, melyet már jó pár hete, egészen pontosan 2022. szeptember elsejétől el kell végeznie a szolgáltatóknak.

Mit jelent a tényleges tulajdonos a Pmt. szerint?

A tényleges tulajdonos definiciója (38. szakasz)

1.)

az a természetes személy, aki jogi személyben vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetben közvetlenül vagy közvetve a szavazati jogok vagy a tulajdoni hányad legalább huszonöt százalékával rendelkezik,

vagy egyéb módon tényleges irányítást, ellenőrzést gyakorol a jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet felett,

(akkor) ha a jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet nem a szabályozott piacon jegyzett társaság, amelyre a közösségi jogi szabályozással vagy azzal egyenértékű nemzetközi előírásokkal összhangban lévő közzétételi követelmények vonatkoznak,

2.)

az a természetes személy, akinek megbízásából valamely ügyletet végrehajtanak, vagy aki egyéb módon tényleges irányítást, ellenőrzést gyakorol a természetes személy ügyfél tevékenysége felett

Erre a (harmadik) személyre minden ügyfél esetében rá kellet kérdezni eddig is, és ki is kellett tölteni az ügyfél-átvilágítási adatlap megfelelő II./1. Pontját, ami sok ingatlanosnak okozott fejtörést. a gyakorlatban.

Fontos!

Ám ma már nem elég lenyilatkoztatni az ügyfelet, meg is kell bizonyosodnia az értékesítést végző kollégának, hogy az adatok valóban megfelelőek és le is kell kérdezni (ellenőrizni) az ügyféladatokat.

Hogyan? Lekérdezéssel a tényleges tulajdonosi nyilvántartásból

A szabályozás szerint: a tényleges tulajdonosi nyilvántartásra van ehhez szükség.

A pénzügyi és egyéb szolgáltatók azonosítási feladatához kapcsolódó adatszolgáltatási háttér megteremtéséről és működtetéséről szóló 2021. évi XLIII. törvény (a továbbiakban: Afad-törvény) 3. § 14. pontjában meghatározott tényleges tulajdonosi nyilvántartásról van itt szó.

 A Szolgáltató egyfelől tehát köteles a tényleges tulajdonos személyazonosságára vonatkozó adat ellenőrzésére a részére bemutatott okirat, nyilvánosan hozzáférhető nyilvántartás, vagy más olyan nyilvántartás alapján, amelynek kezelőjétől törvény alapján adatigénylésre jogosult.

A Szolgáltató továbbá jogosult a lekérdezésre a tényleges tulajdonosi nyilvántartásból, amennyiben korábban a kijelölt személy adatait leadta a pénzügyi információs egység részére.

 

Eljárás a céges ingatlanvásárlók esetén

Természetesen most is regisztrálni kell az ingatlant vásárló cégeket az úgynevezett AFADREG adatlappal.

Az Általános Nyomtatványkitöltő Keretrendszerben kell kitölteni és megküldeni a NAV ÁNYK nyomtatványok befogadása céljából létesített Hivatali Kapujára gazdasági társaságok esetében Cégkapun, egyéni vállalkozók esetében Ügyfélkapun keresztül.

A tényleges tulajdonosi nyilvántartás internetes elérhetősége:

A lekérdező személy a Központi Azonosítási Ügynök (KAÜ) szolgáltatáson keresztül tud belépni a tényleges tulajdonosi nyilvántartásba.

Mi a teendő, ha az ügyfél-minősétés nem „tiszta”?

Amennyiben az ügyfél a tényleges tulajdonosi nyilvántartásban tárolt adatok alapján megbízhatatlan minősítésű, úgy az ügyfél automatikusan magas kockázati minősítést kap, így rá el kell végezni a magas kockázati besorolású lépéseket, úgy mint forrásigazolás bekérése, megerősített eljárás vagy kijelölt személy jóváhagyása.

Amennyiben az ügyfél a tényleges tulajdonosi nyilvántartásban tárolt adatok alapján bizonytalan minősítésű, úgy az ingatlanértékesítő a tényleges tulajdonos személyének igazolása céljából mindenképpen okirati bizonyítékot is kér az ügyfél képviseletében eljáró személytől az ügyfél-átvilágítás során.

Összetett, bonyolult cégtulajdonosi struktúra esetében, illetve, ha kétség merül fel a tényleges tulajdonos kilétével kapcsolatban a Szolgáltató ügyfelénél, a Szolgáltató a tényleges tulajdonosi nyilvántartásban elvégzi az ügyfél vonatkozásában a lekérdezést.

Ám a tényleges tulajdonosi nyilvántartásból történő lekérdezés abban az esetben is szükséges, ha a Szolgáltató a tényleges tulajdonos adatait az ügyfél képviselője nyilatkoztatásának  mellőzésével rögzíti.

Más esetben a tényleges tulajdonosi nyilvántartásban a lekérdezés opcionális, de jelölni kell az ügyfél-átvilágítási adatlapon.

Összegzésül tehát érdemes szakembert fogadni, felkereshetik közvetlenül e cikkünk szakértő szerzőjét, Dr. Tóth Judit Lenke adatvédelmi szakjogászt is.

Továbbá töltsék le a legújabb ügyfél-átvilágítási adatlapot a https://penzmosasinfo.hu/ oldalról.

 

Mi történjen, ha eltérést találunk a nyilvántartás és a nyilatkozat(ok) között?

Ha a Szolgáltató az üzleti kapcsolat létesítése vagy a monitoring tevékenység során végzett ügyfél-átvilágítás alkalmával a tényleges tulajdonosi nyilvántartásban tárolt adatoktól – a tényleges tulajdonosi viszonyokat érintő – érdemben eltérő adatot rögzít, ezt 5 munkanapon belül kell jeleznie a nyilvántartó szervnek, úgynevezett eltérési jelzés formájában.

A Szolgáltató az eltérésjelzésben közli az általa rögzített tényleges tulajdonosi adatokat és az adatrögzítés időpontját.

A Szolgáltató az eltérésjelzést követően ugyanarra a tényleges tulajdonosi adatra vonatkozó eltérésről 30 napon belül nem küldhet jelzést.

Az eltérésjelzések megtételéhez külön formanyomtatvány (TTNYELT) került kialakításra, amelynek internetes elérhetősége a következő:

https://nav.gov.hu/pfile/file?path=/penzmosas/nav_ttnyelt_1_0.jar.zip

A tényleges tulajdonosi nyilvántartás, valamint az AFADREG adatlap beküldéséhez további segítség és információ az alábbi internetes elérhetőségen található:

https://nav.gov.hu/penzmosas/kerdesek-es-valaszok

 

Ajánlott ingatlanok


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Egy igazán jó hír jött az állattartóknak

Egy igazán jó hír jött az állattartóknak

Összesen 200 milliárd forint keretösszeggel két új pályázati felhívás jelent meg az állattartó gazdaságok fejlesztéseire.

Ezt a párizsi luxuspalotát bérelte ki az USA az amerikai szurkolóknak az olimpián

Ezt a párizsi luxuspalotát bérelte ki az USA az amerikai szurkolóknak az olimpián

Egy gyönyörű, 19. századi épületet bérelt ki az USA az olimpián és a paralimpián résztvevő csapatok szurkolói számára.

Vasárnaponként élőzni fog Magyar Péter

Vasárnaponként élőzni fog Magyar Péter

Magyar Péter a Youtube csatornáján tart majd rendszeres vasárnapi fórumot.

© 2024 (v2.202102)