Erre figyeljünk oda a szilveszteri buli idején!

Sajnos ebben az ünnepi időszakban minden évben egyre több balesetről hallani szilveszter és karácsony közeledtével. A legtöbb esetben a baleset valamilyen összefüggésben van tűzesetekkel vagy a szilveszteri petárdázással. Azonban, ha odafigyelünk, és mindent jól átgondoltan csinálunk, el tudjuk kerülni a bajt.

Mit kell tudni róluk?

Ezen időszakban érdemes szót ejteni a népszerű tűzijátékok, petárdák, füst golyók és egyéb pirotechnikai eszközök használatának szabályairól. Fontos tudni, hogy ezeknek az áruknak a forgalmazása és a birtoklása szigorúan szabályozott, és ez a tevékenység továbbra is mindenképpen engedélyhez kötött. Petárdázni idén szilveszterkor is tilos, a legális árusoktól vásárolt tűzijátékok december 31-én este hat órától január 1-jén reggel hat óráig használhatók.

Legtöbbünk próbált már valamilyen ehhez hasonló pirotechnikai eszközt, így a téma semmiképp sem új, ezen kívül viszont fontos felhívni a figyelmet arra, hogy milyen mértékű óvatossággal kell kezelni ezeket az eszközöket, hiszen a legapróbb hibából is hamar nagy baj alakulhat. Ha bármilyen legális pirotechnikai eszközt használunk, azt mindenképpen felelősségtudatosan és alkohol fogyasztása nélkül tegyük, hisz magunkban vagy társainkban is könnyen kárt tehetünk. 

Emellett nagyon fontos megemlíteni, hogy nem csak egymásban, de a környezetünkben, lakóhelyünkön is könnyen kárt tehetünk. Ezeknek az eszközöknek a használata során, sajnos egy váratlan hibából kár keletkezhet az ingatlanunkban vagy ingóságainkban is. Megsérülhet a házunk külső része, a kerítés, a tető, vagy akár nagyobb probléma esetén a belső berendezéseink is áldozatul eshetnek. 

Bele sem gondolunk, de ha esetleg mi felelősségtudatosan nem használunk ilyen eszközöket, viszont egy környezetünkben élő ember igen, sajnos az ő figyelmessége elmulasztásából is alakulhat számunkra probléma. Az ilyen eseteknél jó, ha előre gondolkozunk és lakásbiztosítást kötünk, hisz sosem tudhatjuk mikor lehet rá éppen szükség.

A tüzijátékok és egyéb pirotechnikai eszközök használata ráadásul a háziállatokat, elsősorban a kutyákat is nagyon zavarja, rengeteg kutya szökik el ilyenkor ijedtében. Ha nagy értékű kutyánk van, érdemes őrá is biztosítást kötnünk, illetve ha az egyébként barátságos kutyánk elszökik és ijedtében agresszívvá válik és megharap valakit, akkor is jó, ha rendelkezünk ebtartói felelősségbiztosítással.

Mikor térít a biztosító?

Ha a káresemény bekövetkezik, a kárt mindenképp be kell jelenteni a biztosító irányába. A biztosító előre, rögzített módon, az általános szerződési feltételekben határozza azt meg, hogy milyen biztosítási eseményekre szolgáltat. Ezen felül azt is meghatározza, hogy az egyes biztosítási eseményekre, mint amilyen a tűzkár is, pontosan milyen feltételek fennállása esetén teljesít szolgáltatást. Fontos azzal is tisztában lenni, hogy a károsultnak kell azt bizonyítania, hogy olyan káreseménye következett be, melyre a biztosítási szerződés alapján szolgáltatási kötelezettsége áll fenn a biztosítónak. 

Mi történik akkor, ha nincs lakásbiztosítás?

Sajnos, ha nincs valakinek lakásbiztosítási szerződése, akkor nyilvánvaló, hogy a kárt is önerőből szükséges viselnie. Abban az esetben, ha a kárt gondatlanul, vagy netán szándékosan okozta valaki, azt szükséges vizsgálni, hogy az Ő felelőssége megállapítható-e az okozott kárért? Szándékosan okozott tűzeset kapcsán jó eséllyel büntetőeljárásban vizsgálják a történteket. Amennyiben az érintett büntetőjogi felelőssége megállapíthatóvá válik, akkor jó eséllyel kártérítési igény is érvényesíthetővé válhat vele szemben.

Mi lehet a megoldás?

A balesetek 100%-osan sajnos nem előzhetőek meg, azonban kellő körültekintéssel a nyilvánvaló kockázatok csökkenthetőek. Ugyanakkor, ahogy a tűzkár egyes eseteire, úgy más elemi, vagy egyéb károkra a biztosítás megtérülést is jelenthet az érintettek számára.

Biztosítás kötésnél pedig kiemelten fontos, hogy körültekintően válasszunk biztosítót. Érdemes olyan biztosító társaságot választani, ami nagy múlttal, stabil háttérrel rendelkezik! 

Ráadásul az alap dolgokon kívül még számtalan olyan extrára is köthetünk biztosítást, ami a 21. században már elengedhetetlen, és mindezt már az Ingatlantájolón is megtehetjük online, 3 perc alatt és biztosítási csomagunkba garantáltan csak az kerül, amit mi kiválasztunk. Ha pedig elutaznánk szilveszterre, itt utasbiztosítást is köthetünk.

 


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Újabb amerikai rakéták érkeznek Ukrajnába

Újabb amerikai rakéták érkeznek Ukrajnába

Avgyijivkánál nyomulnak tovább az oroszok.

Nem fontos, elvtársak, mondta Orbán Viktor

Nem fontos, elvtársak, mondta Orbán Viktor

Van egy szó, ami végig vonult ezen a héten. Elég hosszú, de kifejező: eljelentéktelenítés. Nézzük csak, hol jött ez elő és kik cselekedték meg ezt!

Ezrek tüntetnek Magyar Péter felhívására a Belügyminisztérium előtt

Ezrek tüntetnek Magyar Péter felhívására a Belügyminisztérium előtt

Pintér Sándor lemondását követelték a pedofil-ügy miatt.

Meglepetést okozott a forint és ennek sokan örülnek

Meglepetést okozott a forint és ennek sokan örülnek

Vegyesen alakult pénteken a forint árfolyama a kora reggeli jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben, a heti eredménye azonban pozitív.

© 2024 (v2.202102)